Sykehuset drepte Synnøve (46) med tidobbel dose hjertemedisin

Ektemannen Tron Eriksen føler han blir avspist med småpenger av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først nektet NPE for at Tron Eriksen i det hele tatt hadde krav på erstatning. Men enkemannen vant fram i Oslo tingrett 3. juli 2002:

Tingretten slo fast at Synnøve Eriksen (46) døde av feilbehandlingen hun ble utsatt for på Ullevål universitetssykehus i 1997. Sykehuset ga den hjertesyke kvinnen en dose atropin som var ti ganger høyere enn den hun skulle ha fått. Dette omtalte også Dagbladet.no 12. juli 2002 og Dagbladet 18. desember 2002.

- Småpenger

Tingretten bestemte derfor at Norsk Pasientskadeerstatning må utbetale erstatning til Tron Eriksen. Men retten ga ingen føringer for hvor stor erstatningsutbetalingen skulle være. 7. januar 2005 vedtok NPE at Tron Eriksen og sønnen Kai til sammen skal få 511 000 kroner i erstaning for tapet av kona og mora.

- At jeg skal bli avspist med 365 000 kroner synes jeg er å betrakte som småpenger. Pengene dekker stort sett gravferd og gravhold. En skulle ikke tro at det var 19 års tapt arbeidsfortjeneste summen skulle dekke, sier Tron Eriksen til Dagbladet.no.

Krever seks millioner

Nå har enkemannen levert ny stevning til Oslo tingrett gjennom sin advokat Edmund Asbøll. Beløpet Tron Eriksen mener seg berettiget til står i grell kontrast til de 511 000 kronene som er utbetalt fra det offentlige. Advokaten har beregnet at Tron og sønnen til sammen bør få utbetalt 6 009 821 kroner, inkludert 60 000 kroner i gravferdsutgifter.

Etter at de 511 000 kronene som allerede er utbetalt er trukket fra, mener de Norsk Pasientskadeerstatning bør dømmes til å betale 4 948 939 kroner til Tron Eriksen og 549 882 kroner til Kai Eriksen. Pengene skal dekke lidt forsørgertap, framtidig forsørgertap, skatteulempe, påførte utgifter og renter.

FAMILIEN: Her er familien Synnøve, Tron og Kai Eriksen i lykkeligere omstendigheter. Synnøve Eriksen (46) døde etter legetabbe på Ullevål universitetssykehus i mars 1997. Foto: Privat
FAMILIEN: Her er familien Synnøve, Tron og Kai Eriksen i lykkeligere omstendigheter. Synnøve Eriksen (46) døde etter legetabbe på Ullevål universitetssykehus i mars 1997. Foto: Privat Vis mer

- Ja, det er en betydelig forskjell mellom utbetalingen fra NPE og Eriksens krav. Det kommer an på hvilke premisser som legges til grunn, sier Edmund Asbøll til Dagbladet.no.

-Ikke prislapp på menneske

Pasientskadenemda har akkurat mottatt stevningen fra advokat Asbøll og kommenterer derfor saken mest på generelt grunnlag.

- Heldigvis er det ikke vår oppgave å sette prislapp på et menneske. Det er kun økonomiske tap vi skal inn å erstatte. Vi følger loven og gjeldende rettspraksis. Generelt er det et nokså lavt erstatningsnivå i slike saker, sier seksjonssjef Hege Solem Markussen i Pasientskadenemdas sekretariat.

Forfalsket legejournalen

Skriftgranskere fra Kripos har bevist at Ullevål universitetssykehus forfalsket legejournalen etter at Synnøve døde.

Med en annen penn ble det skrevet en null og et komma foran femtallet som anviste dosen med atropin. Dermed ble 5 milligram endret til 0,5 milligram, slik det egentlig skulle ha vært.

Etter seieren i saken i tingretten - som var en erstatningssak mot Norsk Pasientskadeerstatning - ba ektemannen Tron Eriksen og advokat Edmund Asbøll politiet om å gjenoppta etterforskningen, slik at personen som forfalsket legejournalen skulle bli stilt til ansvar. Oslo-politiet fant ikke grunnlag for å etterforske saken videre.

- Dommen i Oslo tingrett fastslår årsakssammenhengen mellom feilbehandlingen av Synnøve Eriksen og hennes død. Dette setter saken i et helt nytt og alvorlig lys. At politiet vurderer det som uinteressant å gjenoppta etterforskningen etter den fellende dommen, er mildt sagt drøyt, sa advokat Edmund Asbøll til Dagbladet 1. april 2003.

Sykehuset drepte Synnøve (46) med tidobbel dose hjertemedisin

Tre mistenkte

Vedkommende som forfalsket legejournalen, er trolig å finne blant tre personer som var på jobb på hjertemedisinsk avdeling

på Ullevål 19. mars 1997. Det dreier seg om en sykepleier, en lege og en legestudent. Alle tre er blitt avhørt av politiet, to av dem har også vært gjennom rettslige avhør.

Politiinspektør Mette Haldorsen sa følgende til Dagbladet i 2003:

- Vi mener at vår vurdering er forsvarlig. Vi har tre alternativer til hvem som kan ha forfalsket legejournalen. Min mening er at videre etterforskning ikke vil kunne avdekke hvem som står bak. I en straffesak er vi da dømt til å mislykkes, uttalte politiinspektøren.

I etterkant har Eriksen og advokat Edmund Asbøll brakt saken inn for Statsadvokaten - til ingen nytte. Saken er i dag henlagt av Riksadvokaten.

- Saken er ikke strafferettslig foreldet. Vi arbeider fortsatt med dette, påpeker advokat Edmund Asbøll overfor Dagbladet.no.

<B>SAVNER KONA:</B> - Fremdeles går jeg til psykolog hver tredje uke. Jeg hater natta og sliter med hevntanker. Det brenner døgnet rundt. Hver dag, sier Tron Eriksen. For ni år siden mistet han kona Synnøve (46) etter en legetabbe på Ullevål universitetssykehus.
<B>DØDE:</B> Synnøve Eriksen (46) døde etter å ha blitt gitt tidobbel dose hjertemedisin på Ullevål universitetssykehus i 1997.