Sykehuset drepte Synnøve (46) og dekket over tabben

Nå ber enkemannen justisministeren om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Til helga er det ti år siden Tron Eriksens kone Synnøve ble gitt en dødelig dose hjertemedisin på Ullevål universitetssykehus. Og ti år siden en ansatt på hjerteavdelingen forfalsket legejournalen for å dekke over tabben som kostet 46-åringen livet.

Til tross for at politiet mener at vedkommende som sto bak forfalskningen av journalen er å finne blant tre navngitte personer, er ennå ingen stilt til ansvar for denne handlingen.

Lørdag denne uka er forfalskningssaken strafferettslig foreldret, noe som faller enkemannen Tron Eriksen tungt for brystet. 19. februar i år skrev han derfor et brev til justisminister Knut Storberget.

Eriksen ber om at statsråden «tar denne saken opp med politiet og statsadvokaten før foreldelsesfristen for denne dokumentforfalskningen utgår, slik at overgrep av denne karakter fra samfunnets side blir påtalt og ikke sett gjennom fingrene med, slik det har blitt til nå, i denne saken».

- Det er utrolig viktig å få plassert ansvar. Måten saken er blitt behandlet på har bidratt sterkt til at jeg ikke klarer å føre et normalt liv, sier Tron Eriksen til Dagbladet.no.

Kripos beviste forfalskning

3. juli 2002 fastslo Oslo tingrett at Synnøve Eriksen døde av feilbehandlingen hun ble utsatt for på Ullevål universitetssykehus i mars 1997. Sykehuset ga den hjertesyke kvinnen en dose atropin som var ti ganger høyere enn den hun skulle ha fått.

Skriftgranskere fra Kripos har bevist at sykehuset forfalsket legejournalen etter at Synnøve døde.

Sykehuset drepte Synnøve (46) og dekket over tabben

Med en annen penn ble det skrevet en null og et komma foran femtallet som anviste dosen med atropin. Dermed ble 5 milligram endret til 0,5 milligram.

Vedkommende som forfalsket legejournalen, er trolig å finne blant tre personer som var på jobb på hjertemedisinsk avdeling da Synnøve Eriksen ble innlagt i 1997. Alle tre er blitt avhørt av politiet, to av dem har også vært gjennom rettslige avhør.

- Forsvarlig

Politiet ga opp å finne ut av hvem som sto bak forfalskningen og henla saken. Dette uttalte politiinspektør Mette Haldorsen til Dagbladet i 2003:

- Vi mener at vår vurdering er forsvarlig. Vi har tre alternativer til hvem som kan ha forfalsket legejournalen. Min mening er at videre etterforskning ikke vil kunne avdekke hvem som står bak. I en straffesak er vi da dømt til å mislykkes, uttalte politiinspektøren.

I etterkant brakte Eriksen og advokat Edmund Asbøll saken inn for Statsadvokaten - til ingen nytte.

«For å kunne reise tiltale må påtalemyndigheten kunne bevise ut over enhver rimelig tvil hvem som forfalsket dokumentet. I likhet med politiet kan jeg ikke se det lar seg gjøre. Skriftanalyser har vært forgjeves. At en av de involverte har utpekt den som forandret journalen kan ikke endre på dette», skrev Pål K. Lønseth ved Oslo statsadvokatembeter 5. januar 2004.

- Uforståelig henleggelse

<strong><b>FAMILIEN:</strong></b> Her er familien Synnøve, Tron og Kai Eriksen i lykkeligere omstendigheter. Synnøve Eriksen (46) døde etter legetabbe på Ullevål universitetssykehus i mars 1997. Foto: Privat
FAMILIEN: Her er familien Synnøve, Tron og Kai Eriksen i lykkeligere omstendigheter. Synnøve Eriksen (46) døde etter legetabbe på Ullevål universitetssykehus i mars 1997. Foto: Privat Vis mer

Advokat Edmund Asbøll representerer Tron Eriksen. Han er ikke videre fornøyd med politiets innsats i denne saken.

- Politiet har generelt lav prioritering av feilbehandlingssaker. I denne saken mener jeg henleggelsen er uforståelig. Gruppa av mistenkte er meget liten. Denne saken er også den eneste, så vidt meg bekjent, hvor politiet har klart å bevise at sykehuset har forfalsket en legejournal, sier advokat Edmund Asbøll.

Tron Eriksen venter fremdeles på svar fra justisminister Knut Storberget. Justisdepartementet sier til Dagbladet.no at svarbrevet er under behandling. Utover dette, ønsker ikke departementet å uttale seg om saken.

KJEMPER: Tron Eriksen vil vite hvem som forfalsket legejournalen for å dekke over tabben som førte til at kona Synnøve mistet livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer