Sykehuset nektet å gi politiet info

I over et halvt døgn nektet Sykehuset Østfold å gi politiet navnet på den dødssyke metanolpasienten - og hindret politiet jakten på den livsfarlige spriten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi ante ikke hvem han var. Sykehuset i Fredrikstad oppga heller ikke navn på de pårørende. Følgelig visste vi ikke hvor vi skulle lete eller hvem vi skulle snakke med, forteller stasjonssjef Jarle Fosser ved Askim politistasjon til NTB.

Politiet fikk sent søndag kveld melding om at den nå avdøde 52 år gamle Askim-mannen var innlagt på sykehus med det som trolig var metanolforgiftning. De kontaktet da Sykehuset Østfold Fredrikstad, men der nektet man å oppgi mannens identitet. I over et halvt døgn tviholdt sykehuset på navnet før de omsider ga det til politiet etter et intenst påtrykk.

Kjent fenomen

- Vi mener sykehuset ikke har noen hjemmel for å nekte å gi oss informasjon, og det har de også selv nå innrømmet, forteller Fosser.

Han er alt annet enn glad for det som er skjedd, men er samtidig ikke overrasket. Det er ikke første gang sykehuset nekter å samarbeide med politiet.

- Det med taushetsplikten blir tolket litt forskjellig. Vi har opplevd dette problemet flere ganger. Det er en kjent problemstilling for oss, sier Fosser.

52-åringen døde tirsdag morgen av skadene han pådro seg.

Beklager

Divisjonsdirektør for medisinsk divisjon, Tove Kreppen Jørgensen, ved Sykehuset Østfold la seg tirsdag langflat for kritikken fra politiet.

- Dette er bare å beklage at vi har forsinket etterforskningen. Det skulle ikke skjedd, sier Kreppen Jørgensen til NTB.

Hun er ikke kjent med hva som konkret er grunnen til at politiet ikke fikk den informasjonen de etterspurte, men lover nå å gå gjennom de interne rutinene.

- Vi har taushetsplikt, men vi har også plikt til å bistå politiet i en etterforskning. Det burde vi gjort her, sier divisjonsdirektøren.

Fant kilden

Hun har kun vært i sin nåværende jobb i en drøy måned, og hevder hun ikke er kjent med at politiet også ved tidligere anledninger har blitt møtt med nei når de har bedt sykehuset om å oppgi navn på konkrete pasienter.

Ingen ting tyder på at sykehusets mur av taushets har fått fatale følger. Ingen nye tilfeller av metanolforgiftning ble oppdaget i området tirsdag, og politiet mener også de har funnet sykdomskilden.

- Jeg kan bekrefte at vi i mannens bopel i Askim har gjort beslag i sprit som vi mener er metanolholdig. Det var kun snakk om et mindre kvantum, forteller politiinspektør Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt tirsdag ettermiddag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer