Sykehuset refses

Fylkeslegen i Akershus retter sterk kritikk mot Sentralsykehuset i Akershus (SiA) etter at 54 år gamle Anne Grethe Sand døde etter en operasjon i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det føles blandet. Vi er veldig glade for at sykehuset får en så skarp kritikk, samtidig er kritikken den endelige bekreftelsen på at mor ikke fikk den behandling hun hadde krav på. Det er tøft. Håpet er at dette fører til endrede rutiner, slik at mor ikke døde forgjeves, sier avdødes datter, Gry Sand.

For seint

For seint oppdaget legene en gallelekkasje etter rutineoperasjonen som fjernet kvinnens galleblære. Fire dager seinere døde Anne Grethe Sand av skadene. Nå, nesten to år etter, foreligger Fylkeslegens konklusjon:

«Fylkeslegen finner på bakgrunn av sakens dokumenter grunnlag for å gi sterk kritikk til Sentralsykehuset i Akershus for sviktende oppfølging av Anne Grethe Sand etter operasjonen (...). Fylkeslegen finner i tilegg grunn til å gi Sentralsykehuset kritikk for mangelfulle rutiner for føring av pasientjournal.»

Erstatning?

- Fra sjokkmeldingen kom på telefonen om at hun var død, har vi vært overlatt til oss selv med alle spørsmålene. Det hadde vært lettere å tilgi og leve videre hvis sykehuset hadde beklaget. Men vi har aldri hørt noe fra dem, sukker Gry Sand.

Fylkeslegens konklusjon vil styrke familiens sak hos Norsk Pasientskadeerstatning, og øker sannsynligheten for en erstatningsutbetaling.