Klovnehysteriet

Sykehusklovnene oppgitt over «Killer Clowns»-fenomenet

Sykehusklovnene i Norge mener klovnehysteriet er meget uheldig og håper «Killer Clowns»-fenomenet går over raskt.

SNILLE KLOVNER: Sykehusklovnene i Norge jobber med å glede barn på sykehus. Organisasjonen mener det pågående klovnehysteriet er meget uheldig, men tror ikke barna de besøker vil bli skremt av deres klovner. Foto: Sykehusklovnene
SNILLE KLOVNER: Sykehusklovnene i Norge jobber med å glede barn på sykehus. Organisasjonen mener det pågående klovnehysteriet er meget uheldig, men tror ikke barna de besøker vil bli skremt av deres klovner. Foto: Sykehusklovnene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Politiet har det siste døgnet jaktet flere såkalte «Killer Clowns» i Norge.Tirsdag kveld meldte politiet om skumle klovner som skapte frykt på Romerike, i Bodø og på Eidsvåg i Romsdal.

Senest onsdag formiddag fikk politiet i Agder melding om at en 12 år gammel gutt var blitt skremt av en klovn med lekekniv i Lillesand. Gutten ble ikke direkte truet, men politiet understreker at denne oppførselen er svært dum og skremmende.

SPRER FRYKT: To unge gutter iført klovnemaske skremte flere i Bodø tirsdag kveld. Foto: Politiet / NTB scanpix
SPRER FRYKT: To unge gutter iført klovnemaske skremte flere i Bodø tirsdag kveld. Foto: Politiet / NTB scanpix

Vis mer

Politiet mistenker at hendelsene i Norge er inspirert av det amerikanske fenomenet «Killer Clowns». Dagbladet har tidligere fortalt om mystiske og nifse klovner som driver lokalbefolkningen fra vettet i flere amerikanske byer. Utkledd i klovnekostyme lusker de seg rundt boligstrøk, banker på dører på natten og tilbyr små barn godteri for å bli med inn i skogen.

- Ekstremt traumatiserende

I USA fortviler nå ekte klovner over frykten som spres blant folk. Sykehusklovn, barnebokforfatter og avtroppende kunstnerisk leder i Sykehusklovnene i Norge, Elisabeth Helland Larsen, mener klovnehysteriet er meget uheldig.

- Å bli skremt på denne måten er ekstremt traumatiserende for dem som utsettes for det. Dette er ikke første gang amerikanske skrekktrender bidrar til å skape klovnefrykt i Norge, og vi håper dette fenomenet går raskt over. Personer som kler seg ut og skremmer folk slik skriker etter oppmerksomhet, mener Larsen.

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus i Norge. Ifølge Larsen har organisasjonen ikke fått noen reaksjoner i arbeidet sitt som følge av klovnehysteriet.

- Vi har ikke fått noen reaksjoner i vårt daglige arbeid, men sosiale medier og pressen bidrar selvfølgelig til å forsterke hysteriet. Våre klovner befinner seg helt på andre siden av skalaen av klovnene som nå skremmer folk og er truende. Vi er en seriøs aktør som blir satt stor pris på av leger og barn i en vanskelig livssituasjon, sier hun.

- Våre klovner møter mennesker med kjærlighet

Larsen er ikke bekymret for at barn nå skal bli redde for sykehusklovnene.

- Våre klovner er utdannet, bruker lite sminke og møter mennesker med kjærlighet og positivitet. Vi skiller oss kraftig fra de skumle klovnene og denne forskjellen tror jeg folk forstår.

Sykehusklovnene i Norge feirer 15-årsjubileum denne måneden. Larsen oppfordrer alle som har fått klovneskrekk til å delta på jubileet.

- Alle som har fått klovneangst bør komme, så vil de bli kurert, lover hun.

Skumle klovner kan straffes

Politiet advarte onsdag om at personer som kler seg ut som en klovn og skremmer eller truer folk, kan bli straffet.

– Dette er en trend vi har sett i andre land og som tydeligvis har kommet hit til landet. Dette er en oppførsel vi ikke ønsker, konstaterer politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt til NTB.

– Jeg tror nok at noen tenker at dette bare er morsomt og uskyldig. Men dette kan oppfattes som skremmende for dem som blir utsatt for det, fortsetter han.

Politimesteren ramser overfor NTB opp en rekke lovbestemmelser som kan ramme såkalte «Killer Clowns». Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år og ordensforstyrrelser med bot eller fengsel i seks måneder. Om klovnen løper etter noen med balltre kan det tendere mot trusler, andre hendelser kan bli ansett som skadeverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer