Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Sykehuskritikk: - Må testes

Pasientombud i Oslo, Anne Lise Kristensen, mener helsepersonell som har vært på reise i utsatte områder bør testes før de har pasientkontakt.

KOMMER HIT: Personer som blir syke av coronaviruset blir innlagt på Ullevål sykehus.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOMMER HIT: Personer som blir syke av coronaviruset blir innlagt på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Fredag ble det påvist corona-smitte hos en ansatt på Ullevål sykehus som har vært i Nord-Italia i vinterferien. Lørdag ble det kjent at totalt tre ansatte nå er smittet av viruset.

I tillegg er nesten 60 ansatte ved sykehuset satt i hjemmekarantene. 28 personer er testet for viruset lørdag.

Totalt 15 personer er smittet av viruset i Norge.

Kritisk

Pasientombud i Oslo, Anne Lise Kristensen, mener reglene bør være strengere for helsepersonell som er i kontakt med utsatte grupper.

- Situasjonen er til dels krevende. Folk generelt og særlig helsepersonell må være på vakt etter å ha vært i risikoområder. Føler man seg dårlig, bør man testes før man går på jobb. Mange jobber blant folk som er i en utsatt situasjon, som eldre og syke, sier hun.

- Helsepersonell må testes om de føler seg dårlige før de skal på jobb, sier pasientombud Kristensen.

Hun understreker at det er viktig å ikke skape unødvendig frykt.

- Bør de testes uavhengig av symptomer dersom de vet at de har vært i risikoområder?

- Folk som har vært på reise, hvor sannsynligheten for smitte er høy, bør testes før de kommer i pasientkontakt.

- Uheldig avgjørelse

Medisinsk direktør ved Ullevål sykehus, Hilde Myhren, har bekreftet at den første ansatte som ble påvist smitte, varslet om symptomer tirsdag morgen. Deretter ble det vurdert dit hen at det ikke var nødvendig med en test på daværende tidspunkt.

Overfor Dagbladet erkjenner Myhren at det var en uheldig avgjørelse å ikke teste den ansatte tirsdag morgen.

- I ettertid er det lett å se at det ble en veldig uheldig avgjørelse. Vi skulle gjerne ha testet vedkommende slik vi ser det i dag, men det kan vi ikke gjøre noe med nå.

- Bør være strengere

Ullevål sykehus sporer nå opp pasienter og ansatte som har vært på øyeavdelingen den siste uka.

De to andre som nå er smittet har ikke vært i utlandet, og sykehuset mener det er sannsynlig at disse har blitt smittet av kollegaen sin på sykehuset.

- Vi vurderer forløpende å stramme inn reglene og begrensningene for de ansatte med tanke på risiko. Om en pasient får påvist smitte, er det fryktelig beklagelig at det har kommet fra en ansatt hos oss, sier Myhren til Dagbladet.

- Er det aktuelt å stramme inn reglene for ansatte som har vært i risikoområder uten at de har symptomer?

- Det er klart at helsepersonell har en utsatt risiko for å smitte andre og også sårbare grupper, så vi burde ha strengere regler for ansatte enn vanlige folk som kommer hjem fra utsatte områder.

SE NÅ: Siste nytt om coronaviruset. Vis mer

Skjerper rådene

Overlege Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet forteller Dagbladet at helsepersonell som har vært på reise i utbruddsområder må følge nøye med på eventuelle symptomer og holde seg hjemme med en gang de merker noe uvanlig.

- De bør holde seg hjemme tidligere enn de ville gjort ved annen sykdom. De bør også kontakte arbeidsplassens smittevernsansvarlig for råd og veiledning, sier han.

Han forklarer at økt årvåkenhet og varsomhet i forhold til egne symptomer er presisert i rådene til helsepersonell etter utbruddet på Ullevål sykehus.

- Man skal være spesielt oppmerksom på hvordan man har det før man går på jobb.

- Kunne dere vært tidligere ute med denne presiseringen?

- Dette utvikler seg hele tiden og vi må oppdatere rådene etter hvert som vi vet mer om hvordan dette smitter og hvilke områder som er utsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!