Sykehusleder advarer

Det kan bli ekstremt glatt flere steder i landet til uka.

VÆROMSLAG: De tre neste dagene er det ventet væromslag sør i landet. - Det ligger mye snø flere plasser i Sør-Norge og overgangen til mildvær kan by på store utfordringer, særlig for bilister, skriver Meteorologene på Twitter. Bildet er Meteorlogisk Institutts prognose for mandag formiddag. Foto: Meteorologene på Twitter.
VÆROMSLAG: De tre neste dagene er det ventet væromslag sør i landet. - Det ligger mye snø flere plasser i Sør-Norge og overgangen til mildvær kan by på store utfordringer, særlig for bilister, skriver Meteorologene på Twitter. Bildet er Meteorlogisk Institutts prognose for mandag formiddag. Foto: Meteorologene på Twitter. Vis mer
Publisert

Meteorologene anslår at gradestokken kan bevege seg helt opp til åtte plussgrader enkelte steder fra mandag av.

Til uka er det nemlig varslet at et stort lavtrykk fra nordvest vil treffe landet.

Noen steder er det ventet nedbør i form av regn, som blant annet kan by på svært glatte veier.

- Begrenser

På stavanger Universitetssykehus har de allerede merket en økning i antall pasienter med bruddskader som følge av været.

- Vi har hatt en bølge nå den siste uka. Mange som har kommet inn med bruddskader, sier avdelingssjef på ortopedisk avdeling, Dag Rune Sjøen Pedersen.

På grunn av oppgangen har de allerede måttet redusere antall planlagte operasjoner til fordel for nye pasienter med bruddskader, noe som bekymrer avdelingssjefen.

- Har dere tatt noen forholdsregler med tanke på bemanningen?

- Nei, vi kjører vanlig bemanning og bruker det vi har av operasjonskapasitet. Tilgangen til operasjonsstuer er det som begrenser mer, sier Pedersen.

- Ortopedi-vær i vente, sier Asbjørn Sorteberg om været som er ventet, til Dagbladet.

Han er avdelingssjef på ortopedisk avdeling i Sykehuset Østfold, og innrømmer at han er bekymret for den kommende tida.

- Når vi går fra mange kuldegrader til plussgrader, vet vi at det blir ekstremt glatt. Jeg ser med gru fram mot at mildværet nå skal komme. Gå forsiktig på glatta så vi unngår mange bruddskader, skriver Sorteberg på nettsiden til Sykehuset Østfold.

Bekymret

Han forteller at de generelt merker en økning av pasienter på ortopedisk avdeling når det blir glatt og underkjølt regn.

- I høytiden har vi også lavere bemanning enn ellers. Når det treffer samtidig risikerer pasientene å måtte vente lenger. Vi må forvente langt flere øyeblikkelig hjelp-pasienter med bruddskader i dagene framover enn vi har hatt hittil i vinter, legger Sorteberg til.

Til nå har det ikke vært spesielt mange pasienter med bruddskader, men avdelingssjefen vet at dette kan snu raskt.

- Det bekymrer meg, selvfølgelig. Vi ønsker at folk skal unngå å tilbringe jula på sykehus, sier han.

KLAR TALE: Avdelingssjef på ortopedisk avdeling i Sykehuset Østfold har en sterk oppfordring til de som skal ut den neste uka: Bruk brodder! Foto: NTB
KLAR TALE: Avdelingssjef på ortopedisk avdeling i Sykehuset Østfold har en sterk oppfordring til de som skal ut den neste uka: Bruk brodder! Foto: NTB Vis mer

Han forklarer at de tidligere har sett en økning av unge, aktive mennesker som i større grad skader seg under slike omstendigheter, samt en økning av hoftebrudd generelt. Gjerne hos yngre aldersgrupper enn vanligvis.

Sykehuset Østfold er imidlertid godt forberedt dersom ulykken er ute.

Selv er Sorteberg på vakt både lille julaften og selve julaften. Og førstkommende helg er det satt inn en ekstra overlege på ortopedisk avdeling ved sykehuset.

Klar oppfordring

- Og om vi skjønner at det helt sikkert blir mer å gjøre, så leier vi inn ekstra personell, sier han.

Sorteberg har uansett en sterk oppfordring til de som skal ferdes ute:

- Bruk brodder, selv på korte turer til postkassa eller når du skal hente ved. Dropp joggeturen! Og kjør litt saktere.

PÅ GLATTA: Et redningsteam rykket ut på et uvanlig redningsoppdrag i Ringvoll i Indre Østfold. Vis mer

Også Knut Melhuus, avdelingsoverlege ved Skadelegevakten i Oslo, er redd neste ukes mildvær kan by på problemer for mange.

- Det har vært en snill vinter så langt, men neste uke kan bli krevende for både fotgjengere i byen og Skadelegevakten i Storgata. Overgang fra mange minus til plussgrader med nedbør gir alltid økt pasientpågang, og kanskje spesielt denne siste uken før jul hvor mange har det travelt, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Vår oppfordring til alle hvis det blir is i gatene: senk farten og bruk vintersko med pigger eller brodder, føyer han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer