Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehussjef ansatte sønn, datter og bekjent

Tjente én million uten å jobbe på Rikshospitalet, mener politiet. Sjefen tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I perioden fra mai 2002 til oktober 2005 skal mellomlederen ved Rikshospitalet i Oslo ha ansatt sin sønn, datter og en bekjent i vikariater og engasjement.

De skal ha fått utbetalt til sammen over en million kroner uten å jobbe der, ifølge politiet.

Statsadvokaten i Oslo har nå tiltalt henne for grovt, økonomisk utroskap. Sønnen, dattera og den bekjente er alle tiltalt for å ha mottatt penger som stammer fra kriminell virksomhet, heleri.

- Spesiell sak

- Dette er en meget spesiell sak. Jeg har i alle fall ikke vært borti noe liknende, sier statsadvokat Olav Helge Thue, som har tatt ut tiltalen.

Politiadvokat Mona Brandmo ved Oslo politidistrikt mener de har en god sak.

- Vi fikk en anmeldelse fra Rikshospitalet som gikk på utroskap. Sykehuset fattet mistanke om at det var foretatt lønnsutbetalinger til personer som ikke var ansatt der. Det er ingen som har observert disse personene på jobb, da de angivelig skulle vært ansatt.

Påtalemyndigheten mener vedkommende, i kraft av sin stilling, har ordnet med de formelle ansettelsespapirene, sier Brandmo.

TILTALT: En avdelingssjef ved Rikshospitalet er tiltalt for økonomisk utroskap etter at hun ansatte sønnen, dattera og en bekjent i vikariater på sykehuset. De skal imidlertid aldri ha jobbet der. Foto: SCANPIX
TILTALT: En avdelingssjef ved Rikshospitalet er tiltalt for økonomisk utroskap etter at hun ansatte sønnen, dattera og en bekjent i vikariater på sykehuset. De skal imidlertid aldri ha jobbet der. Foto: SCANPIX Vis mer

Den tiltalte kvinnen skal i avhør ha forklart at dattera, sønnen og den bekjente har utført arbeid på sykehuset. Hennes forsvarer, advokat Thomas Klevenberg, er imidlertid forsiktig med å kommentere tiltalen.

- Jeg må ha en konferanse med min klient før jeg kan si noe om hvordan hun stiller seg til tiltalen, sier Klevenberg.

Masterutdannelse

Ifølge tiltalen skal kvinnen også ha innvilget datteren støtte til masterutdannelse med 50082 kroner.

Datteren er tiltalt for grovt heleri. Ifølge politiet mottok hun 791.324 kroner, til tross for at pengene var utbytte av en straffbar handling.

Også den bekjente er tiltalt for grovt heleri, fordi politiet mener hun mottok 264.753 kroner.

Sønnen er tiltalt etter det mildeste leddet i heleribestemmelsen. Han skal ifølge politiet ha mottatt 37.754 kroner.

Inndragning av penger

Advokat Aase Karine Sigmond representerer dattera, sønnen og den bekjente.

- Jeg har ikke fått sakens dokumenter. Derfor er det vanskelig for meg å kommentere den, sier Sigmond.

Politiadvokat Brandmo sier at politiet vil påstå inndragning av pengene.

- Det er selvsagt bemerkelsesverdig at noe slikt kunne skje, men dette er jo en stor organisasjon, sier Brandmo.

Saken ble oppdaget og varslet internt på sykehuset. Kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet sier anmeldelsen fra sykehuset taler sitt tydelige språk om hvor alvorlig de ser på hendelsen.

- Dette er bare en veldig trist sak, sier Lind.

- Skal ikke skje

Hun forteller at den aktuelle lederen ikke lenger er ansatt ved sykehuset.

- Hvordan kunne sykehuset i tre år betale ut lønn til tre personer som ikke var ansatt der?

- Sånt skal ikke kunne skje. Men vi har skjerpet kontrollsystemene våre, og de er strengere nå enn noen gang før. Særlig viktig er det for oss i en situasjon der vi skal spare penger og fjerne årsverk. I tillegg har vi satt i gang noe vi kaller «bestefarsprinsippet», som betyr at fastsettelse av lønn ikke skal skje av nærmeste sjef, men av den lederen som er enda et ledd høyere opp i systemet, sier Lind.

Saken er berammet i Oslo tingrett i mai.NB! Dette er en litt omskrevet versjon av tidligere publisert artikkel. Radiumhospitalet presiserer at den tiltalte ikke var ansatt ved Radiumhospitalet, slik det står i tiltalen fra Oslo statsadvokatembeder. Sykehuset understreker at det dermed står feil i tiltalen. Vedkommende var ansatt på Rikshospitalet fram til 2005.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media