INGEN ENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide, her avbildet under mekling i sommer, klarte ikke å skape enighet mellom de to partene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN ENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide, her avbildet under mekling i sommer, klarte ikke å skape enighet mellom de to partene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Sykehusstreik fra onsdag morgen

Meklingen har brutt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide, skriver NTB.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse i en pressemelding.

Nesten 200 ut i streik

194 av Akademikernes medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset tas nå ut i streik.

2/3 av dem som nå er tatt ut i streik er leger.

«Streikeuttaket er svært moderat og setter ikke liv og helse i fare. Kreftbehandling, psykisk helse og barn vil ikke bli rammet», skriver Akademikerne helse i pressemeldingen.

Streiken trappes ytterliggere opp fredag. Da tas nye 119 personer ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital ut i streik.

Til Dagbladet sier Frøyland at de ønsker et «kollektivt vern» av vakter og vaktbelastningen for leger på sykehus.

- Vi vil ikke ha en ordning der arbeidsgiver ensidig bestemmer hvordan leger skal jobbe vakt. Vi vil ha det kollektive vernet der legegruppen sier seg enig i arbeidsplaner, at belastning blir likelig fordelt og at det blir forsvarlig for pasientsikkerheten, sier Frøyland.

- Vi vil unngå slitner leger, for slitner leger er farlige leger.

- Har ikke krevd tariffendring

Spekter skriver i en pressemelding at de under årets forhandling ikke har krevd noen endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men har foreslått at tariffavtalen videreføres slik den er i dag.

De ønsker fleksibilitet for å best mulig kunne bruke ressursene de har til rådighet.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Frøyland i Akademikerne mener at sykehusene har endret praksis, og at det er det som er årsaken til konflikten.

- Det er en avtale som sier at leger kan jobbe opp mot 60 timer i uka, men da har det vært en underliggende forutsetning at det har vært rullerende vaktplaner. Slik har alle forstått det i 30 år. Men Spekter har endret det, ifølge Frøyland, som legger til at avtalene nok ikke har vært «tydelige nok».

- Vanskelig for dem i «sårbar situasjon»

Han mener at individuelle avtaler ville ført til en opphopning av vakter på enkeltleger, og at det særlige ville gjort det vanskelige for dem som er i en «sårbar situasjon».

- Da snakker jeg om midlertidig ansatte, som på ingen måte har mulighet for å si nei, dersom de fortsatt ønsker å være i jobb. Da må de si ja til belastende og ugunstige vaktplaner, sier Frøyland.

Han er ikke enig i at deres krav ville gjort det vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene.

- Vaktene er der og skal dekkes uansett. Rullerende vaktplaner dekker vaktene, sier Frøyland.

- Føler du at dere står langt fra hverandre?

- Ja, en sånn følelse har man alltid når det er streik. Vi håper resultatet av streiken er at arbeidsgiver kommer tilbake til bordet med en annen holdning til spørsmålene vi har diskutert.