Sykehustabbe

To år etter et spedbarn døde ved Sandnessjøen sykehus etter alvorlig feilmedisinering, blandet en sykepleier feil og ga en kreftsyk mann femdobbel dose av et smertestillende preparat. Pasienten døde sju timer seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fatale hendelsen skjedde sist fredag. Saken etterforskes nå av politiet i Mosjøen, og fylkeslegen i Nordland er varslet.

Den foreløpige obduksjonen viser at den 86 år gamle mannen døde av uttalt bukhinnebetennelse, ikke av den store dosen smertestillende. Likevel ser sykehusdirektør Steinar Pleym Pedersen svært alvorlig på saken.

- Vi går nå gjennom hendelsen for å se hva som sviktet. I utgangspunktet har vi gode rutiner, men i dette tilfellet har det åpenbart skjedd en fatal feil, sier Pedersen.

- Trist og uheldig

For to år siden døde et spedbarn etter at en sykepleier valgte feil sprøyte og dermed feil medikament. Sykepleieren ble siktet for uaktsomt drap, men statsadvokaten i Nordland henla saken.

- Hendelsene er nær i tid, og det skjedde ved samme sykehus. Det i seg selv er trist og uheldig. Men utover det ser jeg ingen sammenheng. Begge sykepleierne i det siste tilfellet er meget erfarne, og vi gjør alt vi kan for å finne årsaken, sier Pleym Pedersen.

Ketogan

Ifølge en pressemelding fra sykehuset skjedde feilmedisineringen forrige fredag. En sykepleier blandet 30 milliliter i stedet for 30 milligram av det smertestillende og muskelavslappende medikamentet Ketogan.

Den andre sykepleieren som kontrollerte dosen, oppdaget ikke feilen. Preparatet ble blandet i en dryppose og hengt opp klokka 12. Pasienten døde klokka 19.05 samme dag.

Oppdaget feilen selv

Sykepleieren som ga medisinen, begynte utover kvelden å reflektere nærmere over prosedyren hun hadde utført. Hun kontaktet avdelingen kl 23, og fikk høre at pasienten var død. Da oppdaget de at dosen som ble gitt, var fem ganger sterkere enn det som var ordinert av lege.

Begge sykepleierne er på eget initiativ blitt fritatt for arbeid med medikamenter inntil saken er ferdig etterforsket.

tore.gjerstad@dagbladet.no