Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Sykehustopp: – Jævlig skummelt

Før Boris Johnson stengte alle barer og restauranter i Storbritannia, slo London-sykehus alarm etter en bølge av coronainnleggelser.

SLO ALARM: Et sykehus i London slo torsdag alarm om manglende intensivplasser etter en rekke nye coronainnleggelser. Foto: Rex / NTB Scanpix
SLO ALARM: Et sykehus i London slo torsdag alarm om manglende intensivplasser etter en rekke nye coronainnleggelser. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Torsdag kveld slo det store sykehuset Northwick Park i Harrow nordvest i London alarm.

I en melding til sine ansatte erklærte de en «kritisk hendelse» og skrev at de ikke har noen intensivplasser igjen.

En bølge av coronainnleggelser den siste tida er årsaken, melder det britiske bransjebladet Health Service Journal (HSJ).

STENGER BARER: Alle barer, puber, restauranter og utesteder i Storbritannia må stenge fredag kveld. Vis mer

Skremmer helsetopper

Nyheten har satt frykt i andre helsetopper i London og Storbritannia for øvrig, melder bransjebladet videre.

– Gitt at det ennå er tidlig, er dette jævlig skummelt, sier en ikke-navngitt høytstående direktør ved et annet London-sykehus.

I Storbritannia er det England og unionens hovedstad London som er hardest rammet av spredningen av coronaviruset.

Totalt er det nå 177 personer som har mistet livet etter å ha blitt syke av coronaviruset i Storbritannia.

Bare i England ble det registrert 39 dødsfall fra i går til i dag.

STRANDET: Hele mannskapet på 42 personer måtte ligge i sjøen i 14 dager før de kunne gå i land i Oslo. Christian Radich kom fra Spania, og mange ventet på kaia da de endelig kunne gå i land. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Overførte pasienter

Det aktuelle sykehuset i Nordvest-London begynte torsdag kveld å kontakte andre sykehus i området. Målet var å overføre pasienter til andre sykehus for å frigjøre intensivplasser.

Fredag meldte HSJ at sykehuset hadde lyktes med det, men de ønsket ikke å opplyse hvor mange intensivplasser de hadde.

En talsperson for sykehuset forteller til HSJ at innsatsen for å skaffe nok intensivplasser blir koordinert i fellesskap i London.

– På den måten jobber sykehus og organisasjoner sammen for å levere den best mulige pleien til pasienter, sier talspersonen, og legger til:

– Denne typen koordinert og fleksibelt svar er en av styrkene til NHS (det britiske helsevesenet, journ.anm.).

SKJENKESTANS: - Siste sjanse, sier byrådsleder Raymond Johansen, men han vurderer ikke å stenge Vinmonopolet. Vis mer

Ber om hjelp

For å bedre i alle fall bemanningssituasjonen i det britiske helsevesenet, har helseminister Matt Hancock tatt grep i dag.

50 000 pensjonerte sykepleiere og 15 000 pensjonerte leger får i disse dager et brev fra britiske helsemyndigheter med spørsmål om de kan avbryte pensjonisttilværelsen for å bidra i kampen mot coronaviruset.

Sisteårsstudenter kan også bli rekruttert for å styrke bemanningen. Flere sykehus melder allerede om overarbeidede ansatte og mangel på utstyr, flere uker før pandemien er ventet å nå toppen i landet, skriver NTB.

Også i Norge er det tatt tilsvarende grep.

SYNGER HVER DAG: Oliver og Mary Lou møttes for nesten tredve år siden, og har siden vært uadskillelige. Fram til nå. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Dagbladet TV Vis mer

Barer stenges

Derfor har Storbritannias statsminister den siste tida vært tvunget til å innføre stadig strengere tiltak for å stagge spredningen av coronaviruset, etter først å ha valgt en mer avventende tilnærming.

Torsdag besluttet den britiske regjeringen å stenge alle skoler i landet.

Fredag kom sjokkbeskjeden for pubnasjonen Storbritannia:

Alle puber, barer, restauranter og utesteder skal stenges fredag kveld.

– Ikke åpne i morgen, var Johnsons kontante beskjed til nasjonens serveringssteder under sin daglige pressekonferanse fra Downing Street fredag kveld.

Også kinoer, teatre, treningssentre, fritidssentre og andre liknende etablissementer hvor mange mennesker samles, stenges fra og med fredag kveld.

FINNES MULIGHETER: Nærmere 200 000 står uten jobb i coronakrisen. Samtidig står mange jobber ledige. Video: Øystein Sæthre. 20. mars 2020 Vis mer

– Skynd deg

Den britiske avisa The Guardian var selv til stede i en rekke puber rundt omkring i Storbritannia da Johnson annonserte at landets puber fredag er nødt til å stenge.

Ikke lenge etter at Johnson kom med beskjeden, gikk én pubkunde i området Penge, sørøst i London, ut av puben og for å ta en telefon.

Mens Johnson fremdeles talte kunne The Guardians journalist overhøre kunden si følgende i telefonen:

«Hør her, du må skynde deg og komme hit fordi alle pubene stenger klokka 19.00. Skynd deg».

Hele Norges coronakart