Sykehusvegger blåst ut av bomber

Amerikanske bomber har truffet lokalene til den irakiske legeforeninga og blåst ut vinduer og vegger hos Røde Halvmåne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intens bombing rystet Bagdad onsdag ettermiddag, og søyler av røyk sto opp fra flere steder av hovedstaden. Minst 27 mennesker ble skadd.

Røde Kors avkreftet onsdag at et sykehus drevet av Iraks Røde Halvmåne ble truffet i bombeangrepene. Onsdag formiddag ble det meldt at flere leger og sykepleiere ble såret, da en fødselsklinikk i Bagdad ble bombet tidlig onsdag.

- Røde Kors kan avkrefte at et sykehus drevet av Irak Røde Halvmåne ble truffet av bomber tidligere i dag. Bombene traff en bygning som tilhørte en irakisk legeforening på den andre siden av gaten, og trykket fra eksplosjonen blåste ut vinduer og vegger til Røde Halvmåne-bygningene, inkludert sykehuset. Hele taket falt sammen. Men det var ingen pasienter eller ansatte i bygningen, sier Herborg Bryn. Hun er kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors.

Evakuert

Hun forteller at sykehuset ble evakuert for noen få dager siden.

- Selv om det ikke var et direkte treff, og man kanskje ikke kan påstå at det er et brudd på Genèvekonvensjonen, så kan man i hvert fall si at det er sterkt beklagelig. Og det er et brudd på intensjonen til Genèvekonvensjonen, som sier at man ikke skal skade sivile mål, mener hun.

Bryn sier at Røde Kors har fått opplyst at 27 sivile ble skadd i dette angrepet.

I det samme bygningskomplekset ligger et kirurgisk sykehus som også fikk skader i angrepet.

- Men det kirurgiske teamet skal ikke ha blitt skadd, sier hun.

Bryn vet ikke om det var mennesker inne i bygningen som tilhørte den irakiske legeforeningen.

Minst fem privatbiler ble totalvrak da de ble truffet av en flybombe onsdag formiddag. Sjåførene brant til døde, sier Reuters-journalisten Samia Nakhoul.

Under luftangrepene mot Bagdad natt til onsdag ble minst ti personer drept og 90 såret, ifølge det irakiske informasjonsdepartementet.

De kraftigste bombeangrepene er blitt rettet mot de militære styrkene som befinner seg i utkanten av Bagdad for å møte de amerikansk-britiske styrkene som er på vei mot byen.

En hvit sky av røyk steg til værs da ett av president Saddam Husseins palasser i sentrum av Bagdad ble truffet av en ny kraftig bombe onsdag formiddag.

- Det var en meget kraftig eksplosjon, sa en Reuters-journalist i byen.

Saddams ulike palasser har vært angrepet i over to uker.

Russisk protest

Russland har protestert overfor USA etter at flere bomber slo ned faretruende nær den russiske ambassaden i Bagdad.

Flere russiske liv ble satt i umiddelbar fare da flere bomber slo ned i et sivilt boligområde i Bagdad tirsdag, het det i et brev som ble levert til den amerikanske ambassadøren i Moskva.

(NTB)