Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SYKELØNNSDEBATTEN:

- Sykelønnskutt rammer lavt­lønte kvinner

Sterke advarsler fra ungdomspartiene på venstresiden mot forslaget fra deres politiske motstandere.

RØD REAKSJON: Venstresidens ungdomsledere tar sterk avstand fra forslaget om å kutte i sykelønna, fra venstre Andrea Sjøvoll, leder i Sosialistisk Ungdom, Ina Libak, nestleder i AUF og Tobias Drevland Lund, leder for Rød Ungdom. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RØD REAKSJON: Venstresidens ungdomsledere tar sterk avstand fra forslaget om å kutte i sykelønna, fra venstre Andrea Sjøvoll, leder i Sosialistisk Ungdom, Ina Libak, nestleder i AUF og Tobias Drevland Lund, leder for Rød Ungdom. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet tirsdag foreslår de ikke-sosialistiske ungdomslederne i Unge Høyre, Unge Venstre, FpU og KrFU å redusere sykelønna til 80 prosent fra første dag, som et bidrag til å redde framtidas velferdsstat. Det får deres politiske motstandere til å se rødt.

- Det paradoksale med høyresidens retorikk er at de som har mest motiveres av å få mer penger, gjennom for eksempel å minske formuesskatten, mens vanlige arbeidsfolk skal motiveres til å komme tilbake i jobb ved å få mindre penger, sier Andrea Sjøvoll (26), leder i Sosialistisk Ungdom.

- Det kjipeste når ungdomspartiene på høyresida snakker om velferdsstatens bærekraft er at de lavtlønte alltid skal ta regninga, sier AUF-nestleder Ina Libak (28).

- Vi vet hvem det rammer. Vi har sikre tall på hvem som bruker sykelønnsordningen mest. Det er kvinner i harde jobber i helsesektoren, som ikke kan gå på jobb når de er syke, på grunn av smittefare, sier Libak.

- Vanvittig usosialt

Leder i Rød Ungdom Tobias Drevland Lund (21) understreker at sykefraværet er høyest blant arbeidstakere som tar de fysisk tyngste løftene.

- Å redusere sykelønna til 80 prosent er vanvittig usosialt og vil gå mest ut over kvinnedominerte yrker som vaskepersonell, hjelpepleiere og sykepleiere.

- Hvorfor er det gang på gang vanlige arbeidsfolk som skal ta børen når 23 milliarder kroner årlig gjemmes bort i skatteparadiser, når vi ser at de som har de høyeste lønningene og største formuene i samfunnet øker avstanden til oss andre år for år, spør han.

- Rød Ungdom mener at de som har mest må betale mer av regninga, sier Tobias Drevland Lund.

Kaste penger etter

SU-leder Andrea Sjøvoll mener at en forutsetning for å bevare velferdsstaten er å styrke grunnbemanningen i sliteryrkene, der sykefraværet er høyest.

- Vi må slutte å kaste penger etter landets rikeste og tette skattehullene. Det finnes andre måter å bygge en bærekraftig velferd for framtida enn å kutte i sykelønna, sier Andrea Sjøvoll.

Presses ut

Ina Libak poengterer at den norske sykelønnsmodellen legger til rette for at folk tør å være i jobb selv om de har kroniske sykdommer.

- Det er en styrke at de er i arbeid. Konsekvensen av å kutte i sykelønna er at folk ikke har råd til å bli sjuke og presses ut.

- Vi trenger et arbeidsliv der det er trygt å bli syk, der folk ikke må presse seg selv til å gå syke på jobb for å kunne betale husleie fordi sykelønna reduseres, sier AUF-nestlederen.

Paradoksal retorikk

Andrea Sjøvoll ønsker seg en sterk velferdsstat der alle bidrar, og ingen faller utenfor.

- Du får ikke flere i arbeid ved å kutte i sykelønna. Du blir jo ikke friskere av å få mindre penger, du blir bare fattigere. Det paradoksale med høyresidens retorikk er at de som har mest motiveres av å få mer penger, gjennom for eksempel å minske formuesskatten, mens vanlige arbeidsfolk skal motiveres til å komme tilbake i jobb ved å få mindre penger, sier SU-leder Andrea Sjøvoll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!