Sykemeldt etter møte med politiet

STORD/OSLO (Dagbladet): For tre uker siden var A. Kadir Dere (38) på helgetur til Amsterdam. På vei hjem fra flyplassen ble han og kameraten pågrepet av politiet og kastet på glattcelle. Han vet fortsatt ikke hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjedde lørdag 13. januar. Dagen etter hadde A. Kadir Dere så store smerter etter håndjernene at han måtte kontakte legevakta hjemme på Stord. Det resulterte i en ukes sykemelding.

- Det gjorde forferdelig vondt i armen, og hele veien til politihuset skrek jeg og ba dem løsne på håndjernene. Jeg hadde vondt i skulderen, og hånda svulmet opp og ble blå, forteller Kadir til Dagbladet.

Vil anmelde saken

Nå har han kontaktet advokat, og vurderer å anmelde politiet for vold og manglende grunnlag for pågripelse.

- Jeg har skrevet brev til politiet og bedt om en redegjørelse for pågripelsen. Jeg har ennå ikke fått svar. Min klient anser dette som et klart overgrep fra politiets side, og reagerer både på grunnlaget for pågripelsen og måten det skjedde på, sier advokat Arve Haakstad hos advokatfirmaet Drevland i Bergen.

En eventuell anmeldelse vil først komme etter at advokaten har gått gjennom politiets saksdokumenter.

Firebarnsfaren A. Kadir Dere er norsk statsborger, og har bodd i Norge i snart fire år. Han har aldri tidligere vært i klammeri med politiet.

- Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ble pågrepet og satt i håndjern. Jeg spurte hele tida hvorfor. En av polititjenestemennene sa «det er en lærepenge».

Brutal behandling

Kadir hadde vært på helgetur til Amsterdam. På Flesland lufthavn ble han først ransaket i tollen. Da han og kameraten som hentet ham på flyplassen, var på vei hjem, ble de stanset av tre politibiler.

- De hadde blålys og signaliserte at vi måtte stanse. Jeg trodde det var fordi jeg ikke hadde fått på bilbeltet. Deretter ble vi bedt om å gå ut, snu oss mot bilen og ta hendene på ryggen. Jeg spurte hvorfor, og fikk til svar: «Du er pågrepet.»

Kadir og kameraten ble begge kjørt til politihuset i Bergen, i hver sin bil. Deretter ble de låst inn på hver sin glattcelle.

- Etter fem minutter kom tre politimenn med hansker, og jeg måtte kle av meg. Jeg ble undersøkt overalt, sier Kadir.

Fortsatt smerter

Politiet fant ingenting, og etter en drøy halvtime fikk Kadir forlate arresten, med store smerter i armen.

- De behandlet meg som et dyr, sier Kadir.

Heller ikke kameraten som hentet ham på flyplassen, har fått svar på hvorfor han ble pågrepet av politiet.

Hos politiet i Bergen får Dagbladet opplyst at pågripelsen av Kadir ble beordret av etterretningsavsnittet. Det lyktes oss ikke å få en kommentar derfra i går.