SKANDALISERT: Pleiehjemmet Hacienda HealthCare i Phoenix er hardt rammet av voldtektssaken. Hittil har adm.dir. forlatt sin stilling, det samme har en lege, mens en annen lege er suspendert. I tillegg er nå altså en av sykepleierne siktet i saken. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB Scanpix
SKANDALISERT: Pleiehjemmet Hacienda HealthCare i Phoenix er hardt rammet av voldtektssaken. Hittil har adm.dir. forlatt sin stilling, det samme har en lege, mens en annen lege er suspendert. I tillegg er nå altså en av sykepleierne siktet i saken. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB ScanpixVis mer

Sykepleier (36) pågrepet etter at kvinne i koma fikk barn

Siktet for voldtekt.

En 36-årig mannlig sykepleier er pågrepet og siktet for voldtekt etter at en kvinne som i årevis har ligget i koma, plutselig fødte et barn i desember, skriver ABC15 Arizona.

Sykepleieren hadde ansvar for å se til kvinnen, og siktelsen kommer som følge av at alle de mannlige ansatte på pleiehjemmet Hacienda HealthCare ble DNA-testet, opplyser politiet i Phoenix i Arizona på en pressekonferanse.

Vegetativ tilstand

Den 29-årige kvinnen, som tilhører apache-folket, har ligget i såkalt vegetativ tilstand i over ti år, etter en drukningsulykke. Ifølge pleiehjemmet reagerer hun ikke på ytre stimuli, og er «helt pleietrengende».

Personalet ante ikke at kvinnen var gravid, og overraskelsen var stor da hun fikk fødselsrier i romjula, og fødte en frisk gutt.

Ifølge gynekolog Greg Marchand er det nærmest et under at fødselen gikk bra.

- MIRAKEL: Lege Greg Marchand sier det er et mirakel at det ikke oppsto større komplikasjoner under fødselen. Video: CNN Vis mer

- Dette var en svært farlig situasjon uten overvåking. Hun kan ha hatt rier i timer eller dager, og dette kunne ha resultert i dødfødsel, sier han til TV-stasjonen KTVK, ifølge avisa Refinery29.

Han legger til:

- Det er ikke tvil om at hun var i stand til å føle smerte, men jeg vet ikke hvor mye bevissthet som var til stede for faktisk å oppfatte lidelsen.

Hoderulling

Saken har vakt stor oppsikt, og det privatdrevne pleiehjemmet selv kaller den «svært foruroligende». En lege har sluttet frivillig, mens en annen er suspendert som følge av skandalen. Pleiehjemmets adm.dir. fratrådte 7. januar.

Pleiehjemmet har nå endret på sine rutiner, slik at en mann heretter alltid skal ha følge av en kvinne når han skal inn på rommet til en kvinnelig pasient. I tillegg er overvåkingen av pasientområder skjerpet.

Også kvinnens stamme, Chiricahua Apache, er forferdet over saken.

- Når man har en av sine nærmeste innlagt til behandling, når de er på sitt mest sårbare og avghengig av andre, stoler man på pleierne, sier stammens talsmann Terry Rambler ifølge AFP.

- Kjærlig hjem

Den 29-årige kvinnens familie mener hun ikke er i koma, men er i stand til å gjenkjenne familie og gi begrenset respons.

- Hun liker å bli lest for og være sammen med personer hun kjenner, sier familiens advokat John Micheaels til avisa AZ Central.

Han har tidligere uttalt at kvinnens sønn er «født inn i et kjærlig hjem».

Ifølge New York Times ble en mannlig pleier sparket i 2013, etter at han kom med seksuelle bemerkninger om pasienter. Etter dette skjerpet Hacienda HealthCare rutinene - men det kunne altså ikke hindre misbruket som nå er avdekket.