Sykepleier behandlet ebolasyk - ble selv smittet

Setter nødberedskap og undersøker 30 kolleger.

EBOLASMITTET: 75 år gamle Miguel Pajares taes imot av Spanias dyktigste helsepersonell ved ankomst Madrid, etter at han ble smittet av Ebola i Liberia. Nå melder Reuters at en av pleierne som behandlet ham selv er blitt smittet. Foto: AFP / NTB scanpix
EBOLASMITTET: 75 år gamle Miguel Pajares taes imot av Spanias dyktigste helsepersonell ved ankomst Madrid, etter at han ble smittet av Ebola i Liberia. Nå melder Reuters at en av pleierne som behandlet ham selv er blitt smittet. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spanske helseministeren Ana Mato opplyser at den 44-årige sykepleieren begynte å føle seg dårlig tirsdag i forrige uke, og at hun ble innlagt på sykehus mandag morgen med høy feber.

Sykepleieren jobber ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid og var med og pleiet to spanske prester som ble behandlet på sykehuset etter å ha blitt smittet av ebolaviruset i Vest-Afrika. Begge prestene døde imidlertid få dager etter at de ble innlagt.

Klokka 2030 opplyste det spanske helsedepartementet at de iverksetter nødrutiner innen helsevesenet for å sikre ingen videre smitte av ebola i Spania. 30 kolleger av sykepleieren går igjennom nøye undersøkelser for å se om smitten har gått videre også til dem.

Dette er første gang noen er smittet av ebolaviruset utenfor Vest-Afrika.

Den 44 år gamle sykepleieren ble lagt i isolat etter å ha testet positivt på ebola. Tilstanden hennes beskrives som stabil.

- To prøver er gjennomført og begge er positive, sier en talsmann for det regionale helsedepartementet i Madrid mandag kveld, ifølge NTB.

I dag bekreftet Leger uten grenser at den første nordmannen er smittet av ebola i Vest-Afrika. Den kvinnelige helsearbeideren jobbet ved i Sierra Leones nest største by Bo da hun ble smittet. Hun fraktes hjem til Norge i kveld.

Der står et spesialteam klare til å ta hånd om henne.