SLÅTT PÅ JOBB: Britt Brox er nå tilbake på jobb, etter å ha vært sykmeldt i et halvt år. Foto: Ingun A. Mæhlum
SLÅTT PÅ JOBB: Britt Brox er nå tilbake på jobb, etter å ha vært sykmeldt i et halvt år. Foto: Ingun A. MæhlumVis mer

Sykepleier Britt (56) ble banket opp på jobb av pasient. Var sykmeldt i et halvt år

Mener norsk psykiatri «forstår pasienten i hjel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britt Brox (56), som er psykiatrisk sykepleier ved Åsgård sykehus i Tromsø, en underavdeling av Universitetssykehuset Nord-Norge, mener det er altfor mye vold mot psykiatriske sykepleiere, og at det fins en slags stilltiende aksept for dette.

- Ingen setter spørsmålstegn ved at politiet ikke finner seg i vold fra mennesker i krise. Hvorfor skal det da være greit for oss? spør hun.

Brox forteller sin historie i siste nummer av fagbladet Sykepleien. Volden mot henne er tidligere også omtalt av Nordlys.

Blodansamling

Det var i fjor sommer Brox ble angrepet av en ung kvinnelig pasient mens hun var ansvarlig sykepleier på nattevakt.

- Den mannlige kollegaen min la pasienten ned, etter først å ha blitt slått. Så kom jeg til, og ble selv slått. Hun sa hun skulle drepe oss, sier 56-åringen.

«'Krenke' er blitt et moteord - vi er livredde for å krenke pasienten.» Britt Brox, psykiatrisk sykepleier

Hun ble slått gul og blå, og fikk et alvorlig hematom (blodansamling) i det ene brystet.

Brox fortsatte å jobbe, men etter en ny voldshendelse fra en annen pasient noen måneder seinere ble hun sykmeldt i et halvt år. Hun har gradvis kommet tilbake i 100 % jobb, og synes selv det går greit.

Hun anmeldte selv saken til politiet, som henla saken fordi det var uklart hvorvidt kvinnen som slo, var psykotisk eller ikke i gjerningsøyeblikket.

- Retter seg etter pasienten

Brox mener kulturen i norsk psykiatri gjør lite for å forhindre vold mot sykepleierne, og at systemet retter seg etter pasienten istedenfor å rehabilitere henne.

- Fra psykiatriens ståsted er pasienten sint eller redd når hun slår. Man forklarer pasienten i hjel, og har mistet holdningen om å hente fram det friske i henne. Og «krenke» er blitt et moteord - vi er livredde for å krenke pasienten, sier hun.

- Vi må få lov til å sette grenser - si at «du er en voksen person og har ikke lov til å slå». Vi må også kunne anmelde tilregnelige pasienter som bruker vold; etter at jeg anmeldte, sluttet hun som slo meg å bruke vold, sier Brox.

- Totalt uakseptabelt

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, har flere tiårs erfaring som sykepleier og har også vært avdelingssjef på akutt- og sikkerhetsavdelinger. Hun kjenner godt til problemstillingen med vold mot ansatte.

- VOLD KAN FOREBYGGES: Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, mener mener god dialog mellom helsepersonellet, pasienten og pårørende kan forhindre mange voldsepisoder. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
- VOLD KAN FOREBYGGES: Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, mener mener god dialog mellom helsepersonellet, pasienten og pårørende kan forhindre mange voldsepisoder. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er totalt uakseptabelt å bruke vold, og det skal være trygt å gå på jobb. I tillegg må de som blir utsatt for vold, få skikkelig oppfølging, sier hun til Dagbladet.

Hun mener mye av volden kan forebygges ved å bedre kompetansen og rutinene på de psykiatriske institusjonene.

- Det hender pasientene blir utsatt for en veldig provoserende grensesetting, som kan virke som trigger på pasienten, som f.eks. kan være redd. Det hender også at trusler forekommer, fra folk som er skikkelig fortvilet eller har rus-sug, sier hun.

- Store forskjeller

Hun kjenner seg ikke igjen i at det er for mye aksept for vold ved psykiatriske institusjoner, og mener det er feil at hele det psykiske helsefeltet i Norge er for ettergivende overfor pasientene.

- Men det er generelt veldig store geografiske forskjeller med tanke på rutiner for risikohåndtering og oppfølging, ofte fra avdeling til avdeling på samme sykehus. Noen er veldig gode på dette, mens andre ikke er så gode. Det er veldig uheldig, sier hun.

Gundersen understreker at de aller fleste pasienter som er innlagt på psykiatrisk avdeling, ikke er voldelige, og er redd gruppa kan bli stigmatisert.

«Oftest når det gjelder skader, påfører psykiatriske pasienter seg selv skade, ikke andre.» Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

- Oftest når det gjelder skader, påfører psykiatriske pasienter seg selv skade, ikke andre, sier hun.

Generalsekretæren mener god dialog mellom helsepersonellet, pasienten og pårørende kan forhindre mange voldsepisoder.

- Det går på ledelse, kultur og kompetanse, og handler om hvordan man blir møtt, sier Gundersen.

- Vanskelig å generalisere

Også psykologspesialist Pål Grøndahl mener det vanskelig lar seg gjøre å generalisere om norsk psykiatri.

- Jeg tipper det er stor forskjell fra behandlingssted til behandlingssted, og at det fins ulik kultur og toleranse. Jeg tror nok man vil finne miljøer der det er stor aksept for å anmelde vold dersom pasienten er tilregnelig, sier han til Dagbladet.

På den annen side har Grøndahl selv tidligere skrevet at Norge er preget av å være «rettighetstyrannisamfunn», og mener det muligens kan overføres på det sykepleier Brox beskriver.

- Det er mye snakk om rettigheter for det ene og det andre - men hvor ble det av plikten? Pasienter kan si at «jeg har rett til fritt sykehusvalg», men hvor ble det av plikten til å oppføre seg skikkelig? sier psykologspesialisten.

- «RETTIGHETSTYRANNI»: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener Norge er et «rettighetstyrannisamfunn», og at det muligens kan overføres på det Brox beskriver i psykiatrien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- «RETTIGHETSTYRANNI»: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener Norge er et «rettighetstyrannisamfunn», og at det muligens kan overføres på det Brox beskriver i psykiatrien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan være at dette forekommer blant noen pasienter i psykiatrien, som tenker at de bare har rettigheter, ikke plikter, sier han.

- Ikke motsetning

Helseminister Bent Høie (H) mener at det ikke nødvendigvis er en motsetning mellom pasientenes rettigheter og ansattes rett til et trygt arbeidsmiljø.

- Begge deler må det være mulig å ivareta, sier han til Dagbladet.

- Vi har gjennomført endringer i lovverket for å trygge pasienter og ansatte i psykisk helsevern etter blant annet innspill fra de ansatte. Løsningen på å trygge de ansattes arbeidsmiljø må ikke være å svekke pasientenes rettssikkerhet. Og det er selvsagt ikke lov for pasienter å være voldelige mot ansatte, understreker han.