Sykepleier drapssiktet

TROMSØ (Dagbladet): Statsadvokaten i Nordland ber nå Statens helsetilsyn vurdere rutinene ved Sandnessjøen sykehus, der et spedbarn døde av feilbehandling tidligere i år. En sykepleier er siktet for uaktsomt drap i forbindelse med dødsfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleieren satte en sprøyte med feil dose og feil medisin som førte til at barnet døde bare kort tid etter. Men sykepleieren erkjenner ikke straffskyld.

Den lille gutten som døde av sprøyta han fikk, ble bare seks måneder og tolv dager gammel.

Politiet har lagt alt ansvar på den unge sykepleieren, og tilrådd overfor statsadvokaten at hun tiltales for uaktsomt drap.

Ikke i arbeid

- Jeg ønsker en faglig vurdering fra Statens helsetilsyn før jeg avgjør tiltalespørsmålet, sier statsadvokat Jenny Pedersen i Nordland.

Statsadvokat Pedersen sier henvendelsen til Helsetilsynet ikke behøver å bety at flere parter vil bli gjort strafferettslig ansvarlig for det tragiske dødsfallet.

- Foreløpig har jeg ikke beordret ny etterforskning. Uttalelsen fra Statens helsetilsyn vil avgjøre om opplysningene som foreligger er tilstrekkelige til å avgjøre tiltalespørsmålet, sier hun.

Advokat Harald Stabell er forsvarer for den siktede sykepleieren, som ikke har vært i arbeid ved Sandnessjøen sykehus siden dødsfallet. Hun har dels tatt videreutdanning, dels vært i annen sykepleiertjeneste i denne perioden.

Erstatningssak

For sykepleieren har det vært viktig å fokusere på rutiner og organisering ved sykehuset. Sykehuset har foretatt økonomiske innstramninger som blant annet førte til at sykepleieren aleine hadde ansvaret for medisineringen. Tidligere var det alltid to pleiere som dobbeltsjekket doser og type medisin.
Også de pårørende har reagert på at påtalemyndigheten så langt har lagt det tunge ansvaret for dødsfallet på sykepleieren aleine.

Foreldrene kan komme til å reise erstatningssak mot sykehuset, uavhengig av utfallet av en eventuell straffesak.

Når statsadvokaten nå ber Helsetilsynet vurdere sykehusets praksis, tyder det på at ansvaret for feilbehandlingen kan bli lagt på flere skuldrer enn bare sykepleierens.