- Sykepleier forgrep seg på innsatt i Oslo fengsel

Tiltalt for å ha misbrukt stillingen til seksuell omgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En daværende sykepleier ved helseavdelingen i Oslo fengsel er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling, etter han i desember i fjor skal ha forgrepet seg på en innsatt.

Tiltalen skal være basert på DNA-bevis i tillegg til fornærmedes forklaring.

Fornærmede i saken er en utenlandsk mann som var inne til undersøkelse ved helseavdelingen for å følge opp et operasjonssår, men som i stedet skal ha fått uønsket seksuell oppmerksomhet.

- Min klient har forklart at sykepleieren fattet mer interesse for å beføle ham. Plutselig begynte helsearbeideren også å suge penisen hans, sier bistandsadvokat Carl K. Rieber-Mohn til Dagbladet.

Umiddelbart etter hendelsen tok fornærmede kontakt med fengselsbetjenter som bisto med å ringe forsvareren hans.

-Han fikk tak i meg på telefon og jeg ringte og varslet politiet. Politiet fortjener ros for at de raskt tok saken veldig på alvor og sikret biologiske spor med en gang, sier Rieber-Mohn.

DNA-spor som ble funnet kan etter hans syn ikke forklares ut fra en ordinær helseundersøkelse.

Fornærmede i saken satt selv varetektsfengslet i en alvorlig sedelighetssak da episoden skjedde, og har tidligere vært undersøkt av psykiatere med tanke på tilregnelighetsvurdering.

Bistandsadvokaten tror historikken ville ha gjort det nær umulig for klienten å bli trodd uten tekniske bevis.

- Man forventer at man under full statlig kontroll i et fengsel ikke kan bli utsatt for noe slikt. Om det også er slik at gjerningspersonen har basert seg på at offeret ikke ville bli trodd, øker det alvorligheten, sier Rieber-Mohn.

Bistandsadvokaten har varslet at han vil begjære oppreisningserstatning for klienten og viser til dommer om erstatning på opp mot 100 000 kroner i relevante saker.

Mannens forsvarer Rolf Cappelen sier til Dagbladet at han ikke har rukket å snakke med klienten, og at han ikke vil uttale seg om saken før han har gjort det.