Sykepleier ga ved en feil kvinne (87) en dødelig dose metadon

Sykepleieren ved Haukeland sykehus glemte å spørre om pasientens navn.

DØDELIG UTFALL: En sykepleier ga ved en feil en kvinne på 87 år en dødelig dose metadon. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
DØDELIG UTFALL: En sykepleier ga ved en feil en kvinne på 87 år en dødelig dose metadon. Foto: Paul S. Amundsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Hordaland reagerer på at en sykepleier ved Haukeland universitetssjukehus ved en feil ga en 87 år gammel kvinne en dødelig dose metadon. Likevel slipper sykehuset straff.

87-åringen, som var innlagt på Haukeland i mai i år, fikk 140 milligram metadon av sykepleieren. Stoffet skulle egentlig til en narkoman som lå på samme rom.

For en person som ikke er narkoman, regnes alt over 50 milligram som dødelig. Sykepleieren som ga medisin, glemte å spørre om pasientens navn først, skriver Bergensavisen.

Kvinnen døde fire uker senere, men hadde en «underliggende uavklart tilstand» uavhengig av metadon-tabben. Fylkesmannen i Hordaland mener sykepleieren har brutt kravet til faglig forsvarlig virksomhet og etterlyser bedre rutiner.

Saken blir likevel ikke oversendt Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon.

- Generelt kan jeg si at i en travel hverdag kan det skje menneskelige feil. Sykehusets oppgave er å lage systemer som kan sikre at feil oppdages og avverges. Alle slike hendelser brukes i arbeidet med å forbedre systemene våre, det samme gjelder denne hendelsen, skriver Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, i en e-post til Bergensavisen.

(NTB)