Sykepleier i Nigeria død etter ebola-infeksjon

Den andre personen som dør i landet.

KIRKEGÅRD: Nigerianske helsemyndigheter bekreftet mandag at en sykepleier har dødd av ebola i landet. Den andre nigerianeren til å dø av dette viruset så langt. Her fra en kirkegård i Kailahun i Sierra Leone. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpix
KIRKEGÅRD: Nigerianske helsemyndigheter bekreftet mandag at en sykepleier har dødd av ebola i landet. Den andre nigerianeren til å dø av dette viruset så langt. Her fra en kirkegård i Kailahun i Sierra Leone. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Nyhetsbyrået AP melder på Twitter at en kvinnelig sykepleier skal ha dødd av ebola i Nigeria. Det skal være den andre personen som dør av ebola-viruset i landet.

Nigerias helseminister Onyebuchi Chukwu sier ifølge AP at alle tilfellene med ebola-smittede behandles i storbyen Lagos. Han sier også at kvinnen som døde av viruset hadde behandlet en ebola-smittet mann som hadde reist fra Sierra Leone til Nigeria.

Ebolautbruddet er det verste i Vest-Afrika noen sinne. Så langt har over 887 mennesker mistet livet i Sierra Leone, Guinea, Liberia og Nigeria, ifølge WHO, og fortsatt står helsemyndighetene uten en kur mot det dødelige viruset.

Helsearbeidere er nå så redde for å bli smittet, at de nekter å møte opp på jobb.

Nigerianske helsemyndigheter skal ha opplyst om dødsfallet på mandag, skriver CBC. I tillegg skal det være fem andre tilfeller med personer smittet av ebola i Nigeria.

Sjekker turister Bangkok Post skriver at helsemyndigheter i Thailand nå overvåker 21 turister som har ankommet lander fra utsatt for ebola-viruset.

Selv om det ikke er så stor risiko for ebola i Thailand, er helsemyndighetene ekstra varsomme og tar en rekke forhåndsregler angående turister.

Eksperimentell medisin Tre av verdens ledende spesialister på ebola oppfordrer WHO til å tilby eksperimentell medisin og vaksiner til folk i Vest-Afrika, hvor viruset herjer i tre land.

Ekspertene viser til at amerikanske hjelpearbeidere som ble smittet av sykdommen i Liberia, ble gitt en eksperimentell medisin før de ble transport tilbake til USA.

De tre spesialistene David Heymann, Jeremy Farrar og mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, Peter Piot, mener at afrikanere som er rammet av smitteutbruddet bør få den samme muligheten.

De tre er alle innflytelsesrike professorer i infeksjonsmedisin, og sier det er flere virusdrepende legemidler, monoklonale antistoffer og vaksiner som undersøkes for mulig bruk mot ebola.

SIERRA LEONE: I Sierra Leone har flere personer dødd av viruset. Her bæres liket av en av disse på en kirkegård i Kailahun. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpix
SIERRA LEONE: I Sierra Leone har flere personer dødd av viruset. Her bæres liket av en av disse på en kirkegård i Kailahun. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpix Vis mer

- Afrikanske myndigheter bør ha mulighet til å foreta informerte beslutninger om hvorvidt de skal bruke disse produktene eller ikke, for eksempel for å beskytte og behandle helsepersonell som har en særlig høy risiko for å bli smittet, skriver de tre i en felles uttalelse.

Dumper likene Familiemedlemmer av de som har mistet livet til ebola, dumper de smittede likene i gatene i Liberia, til tross for myndighetenes sterke advarsel. De skriver Reuters onsdag. 

Familiemedlemmene tør ikke oppholde likene hjemme. 

- Derfor flytter de likene fra hjemmene sine og ut i gatene. De risikerer å bli smittet selv, sier informasjonsminister Lewis Brown i Liberia, ifølge nyhetsbyrået.

Mer om ebola-utbruddet: • Det største utbruddet noensinne

 Britisk spesialist: - Grunnen til at ebola-vaksine ikke fins, er at sykdommen er begrenset til Afrika.

Når de først er smittet, dør nesten 90 prosent av dem. Men disse lurte ebola-døden (DB Pluss, krever innlogging).

EBOLA: Nigerianske helsemyndigheter bekreftet mandag at en sykepleier har dødd av ebola i landet. Frivillige hjelper til ved kirkegården i Kailahun i Sierra Leone der flere har dødd av viruset. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpix
EBOLA: Nigerianske helsemyndigheter bekreftet mandag at en sykepleier har dødd av ebola i landet. Frivillige hjelper til ved kirkegården i Kailahun i Sierra Leone der flere har dødd av viruset. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/NTB scanpix Vis mer