FIKK SPARKEN: Politiet i Salt Lake City, USA, kritiseres etter hendelsen som skjedde 26. juli. Sykepleier Alex Wubbels ble arrestert fordi hun ikke tillot en politimann å ta blodprøver av en bevisstløs pasient som hadde vært i en ulykke. Nå har politimannen mistet jobben sin. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Sykepleier lagt i håndjern for å gjøre jobben sin. Nå har politimannen fått sparken

Ville ta blodprøve av bevisstløs pasient, men ble nektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Salt Lake City mottok krass kritikk etter at en av betjentene deres arresterte en sykepleier 26. juli i år.

Sykepleier Alex Wubbels nektet å ta blodprøve av en bevisstløs pasient etter ordre fra betjenten. Det resulterte i at betjenten la en hylende Wubbels i håndjern, før han tvang henne inn i politibilen.

Sykepleieren satt i arresten i rundt 20 minutter, før hun ble løslatt som et resultat av krav fra fagforeningen.

Hele episoden ble fanget på en av politiets kroppskameraer.

- Jeg forsøker bare å gjøre jobben min, sier Wubble på opptaket.

Se videoen øverst i saken.

Manglende dømmekraft

Nå har politibetjenten, Jeff Payne, mistet jobben sin i politiet, skriver Washington Post. Dette skjer som følge av politiets interne etterforskning av saken. Også Paynes overordnede fikk kritikk for hans håndtering av saken, og ble degradert innad i politiet.

Etterforskningen konkluderte med at betjentene på stedet hadde brutt politidistriktets retningslinjer, samt svekket politiets tillit.

- Jeg har mistet troen på din evne til å fortsette som en del av Salt Lake City-politiet, skal politisjef Mike Brown ha skrevet i oppsigelsen ifølge Desert News.

Videre skal Brown ha skrevet at han er bekymret for betjentens manglende dømmekraft, somt hans respektløse og uberettigete oppførsel. Brown skriver at situasjonen kunne ha blitt håndtert veldig annerledes.

- Jeg synes at politiet har gjort en god jobb i etterforskningen av denne saken, men jeg tror at politisjefens reaksjon kommer etter mye offentlig press, og at det ble tatt en beslutning som ikke stemmer overens med det som faktisk hendte, sier Paynes advokat Greg Skordas til Salt Lake Tribune.

Manglet nødvendig dokumentasjon

Pasienten Payne ville ta en blodprøve av var en lastebilsjåfør som nettopp hadde vært involvert i en frontkollisjon, hvor den andre sjåføren hadde flyktet fra politiet.

Dersom betjenten skulle tatt en blodprøve av lastebilsjåføren, måtte han ha en skriftlig godkjennelse fra en dommer, eller samtykke fra pasienten. Dette er et krav både i sykehusets retningslinjer, og i Utahs lover. Payne hadde ingen av delene.

Sykepleier Wubbels forklarte dette til betjenten, og fikk til og med en leder på sykehuset til å forsvare avgjørelsen over telefon. Etter å ha diskutert i flere minutter, skal betjenten ha sette rødt. Det var da han pågrep Wubbels.

- Dette er sinnssykt, sier Wubbles på videoen.

Lastebilsjåføren døde i slutten av september, som følge av ulykken i juli.

Fornøyd med avgjørelsen

Politivideoene fra sykehuset ble først offentliggjort etter at Wubbels og advokaten hennes viste dem fram på en pressekonferanse i begynnelsen av september, og skapte en voldsom debatt om voldsbruk i politiet over hele USA.

Advokaten, Karra Porter, forteller at de gikk ut i offentligheten fordi de følte at politiet ikke håndterte situasjonen ordentlig. Porter skal nå være fornøyd med utfallet av politiets interne granskning.

- Politisjef Brown tok betydelige grep, og han se ut til å ha forstått viktigheten av å gjenoppbygge offentlighetens tillit til politiet. Likevel er det fortsatt behov for videre debatt, skriver Porter i en Twitter-melding.