KLASSESKILLE: På grunn av barna ønsker ikke Marianne å bli gjenkjent. Hun jobber fulltid som sykepleier, men det holder ikke for å få endene til å møtes. 
Foto: Kristin Svorte
KLASSESKILLE: På grunn av barna ønsker ikke Marianne å bli gjenkjent. Hun jobber fulltid som sykepleier, men det holder ikke for å få endene til å møtes. Foto: Kristin SvorteVis mer

Sykepleier må få mat på Frelsesarmeen

Trebarnsmora Marianne er utdannet sykepleier og jobber fulltid. Men når alle utgiftene er betalt, går hun i minus. Sykepleielønna strekker ikke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):«Marianne» er alenemor til tre gutter, utdannet sykepleier, og jobber fulltid i hjemmesykepleien.

Likevel går hun i minus når alle månedlige utgifter er betalt — til tross for ti års ansiennitet som sykepleier.

- Det er umulig å overleve på sykepleierlønn. Selv om jeg jobber hundre prosent, strekker det ikke til, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun kan gå fra nattevakter og rett til dagvakter flere døgn i strekk for å sikre seg nok inntekter.

I tillegg har hun skaffet seg en ekstrajobb.

«Marianne» har utbetalt 23000 kroner i måneden, betaler over 10 000 i boliglån, husleie på nesten 3 000, 6 000 i studielån og andre lån, 4 400 i SFO-utgifter og strøm på 1 500.

I tillegg kommer telefon, mat, klær og fritidsaktiviteter for sønnene.

Marianne har ikke rett på andre stønader fra NAV, slikt som barnetilsyn og overgangsstønader.

Hun får barnebidrag og barnetrygd på omlag 4 000, men dette strekker ikke til:

- Det jeg sitter igjen med, er langt under normen for livsopphold. Noen ganger må jeg gå til Frelsesarmeen for å be om mat, sier hun.

Dagbladet har i en artikkelserie satt fokus på forskjeller i Norge.
 
Les også: Slik er Forskjells-Norge

- Ikke i mine fotspor - «Jeg må bare brette opp ermene litt til», tenker jeg ofte. Men det går ikke. Jeg kommer aldri ovenpå. Det er forferdelig nedverdigende, forklarer hun.

Marianne jobber hardt for at hennes tre sønner skal ha samme muligheter som andre barn, selv om de ikke har råd til alt som alle andre er med på.

- Jeg vil ikke at mine barn skal falle utenfor. Mitt mål er at de skal være med på fritidsaktiviteter som alle andre. Jeg vil endre utviklingen for mine barn. Jeg er så ressurssterk at jeg vet jeg kan klare å snu det slik at de ikke følger i mine fotspor økonomisk. Med min iherdighet gir jeg aldri opp.

- Jeg vant til lite, og har ikke behov for å handle. Det viktigste for meg er at barna mine får det de trenger av klær, sko og fritidsaktiviteter.

Fordi hun har jobb og utdanning får hun ikke hjelp på sosialkontoret:

- Jeg faller mellom to stoler. Jeg har for høy inntekt til å få hjelp, men for lav inntekt til å klare meg selv. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte få en jobb som er bedre betalt eller ta videreutdanning. Men hvordan skal jeg få til det? Jeg har verken tid eller råd.
Vil skjule klasseskille Selv om «klasse» er et omstridt begrep, viser en undersøkelse gjort av Synovate for LO-aktuelt at to av tre nordmenn mener det er et betydelig klasseskille i Norge.

Over halvparten av de spurte mener de tilhører middelklassen, mens én av tre ser på seg selv som arbeiderklassefolk.

Undersøkelsen viser at det er de rikeste som er mest uenige i at det eksisterer et klasseskille i Norge.

De rikeste ønsker på sin side å definere seg som middelklasse for å skjule at det finnes forskjeller i samfunnet. Marianne føler selv på kroppen at klasseskillet er reelt:

- Selv om folk ikke snakker om det, føler jeg at folk ser ned på meg. Samfunnet gir meg ingen grunn til å være stolt verken av mitt yrke eller min inntekt, så jeg skjønner at jeg plasseres i en lavtstående sosial grupper. Men jeg føler ikke at jeg tilhører den.

Myndighetene på banen Hun mener myndighetene må engasjere seg:

- Her sitter jeg med en høyskoleutdannelse, og når ikke engang jeg klarer meg, må myndighetene få øynene opp. Vi er en stor gruppe med ressurssterke folk med utdannelse og jobb som vil bidra, men som trenger hjelp.

- Med økonomisk bidrag til mer utdanning vil jeg få en bedre betalt jobb og et nytt liv for meg og barna mine.