Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykepleier mistenkt for å ha drept 24 pasienter. Kan være en av landets verste seriemordere

Ville vise fram ferdighetene sine.

NIELS H: Allerede under rettsprosessen i fjor hevdet sykepleieren, som bare er navngitt som «Niels H», at han hadde tatt livet av så mange som 30 pasienter, og onsdag kunne politiet fortelle at han nå er mistenkt for ytterligere 24 drap. Her sammen med sin forsvarer Ulrike Baumann. Foto: INGO WAGNER/dpa/NTB Scanpix
NIELS H: Allerede under rettsprosessen i fjor hevdet sykepleieren, som bare er navngitt som «Niels H», at han hadde tatt livet av så mange som 30 pasienter, og onsdag kunne politiet fortelle at han nå er mistenkt for ytterligere 24 drap. Her sammen med sin forsvarer Ulrike Baumann. Foto: INGO WAGNER/dpa/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mannlig sykepleier fra Tyskland, ble i februar i fjor fengslet for drapet på to av sine pasienter og tre drapsforsøk. Dette gjorde han ved å gi pasientene en stor dose kraftig hjertemedisin, før han så forsøkte å gjenopplive dem.

Han har i ettertid forklart at han gjorde dette for å kunne vise hvor dyktig han var på å bringe pasientene tilbake til bevissthet, og for å få annerkjennelse fra sine kolleger.

Allerede under rettsprosessen i fjor hevdet sykepleieren, som bare er navngitt som «Niels H», at han hadde tatt livet av så mange som 30 pasienter, og onsdag kunne politiet fortelle at han nå er mistenkt for ytterligere 24 drap. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Avventer flere prøver I etterkant av at Niels H fikk livstidsdommen for de to drapene, satte politiet i gang en omfattende etterforskning for å finne ut om det var hold i påstandene om at han sto bak så mange som 30 dødsfall.

De fortalte onsdag at de hadde testet levningene etter 77 personer som på et eller annet tidspunkt hadde vært i kontakt med sykepleieren ved Delmenhorst-sykehuset i Bremen, og i 24 av disse er det funnet spor av medikamentet Gilurytmal som var hans varemerke.

I tillegg avventer de fortsatt svar på ytterligere sju prøver. Viser det seg at sykepleieren er skyldig, vil han være en av Tysklands verste seriemordere i etterkrigstiden.

Niels H jobbet også tidligere ved et eldrehjem og på ei legevakt, og det er ventet at det endelige omfanget først vil bli kjent om flere måneder.

Totalt skal det være snakk om så mange som 200 døde personer som skal testes.

Ville vise seg fram En ekspert i psykiatri ved navn Konstantin Karyofilis, som i fjor vinter ble utnevnt av retten, forklarte at 39-åringen skal ha hatt et ønske om å vise fram sine «glimrende» ferdigheter innenfor gjenoppliving. Det skrev avisa The Guardian den gang.

Han satte derfor den dødelige dosen i håp om å kunne bringe pasientene tilbake, men i stedet førte medisineringen til arrytmi og drastisk fall i blodtrykket.

Karyofilis fortalte videre at den tiltalte selv innrømmer å ha tatt livet av 30 pasienter, mens 60 andre skal ha overlevd behandlingen. Niels H skal «se på seg selv som ansvarlig» for de 30, men nekter for å stå bak flere dødsfall.

Motivet bak handlingene er ifølge aktoratet at Niels H ville imponere kolleger, pasienter og pårørende som alle ville se på ham som en «frelser» dersom han bragte deres kjente og kjære tilbake fra dødens rand.

Sykepleieren satt allerede da bak lås og slå for et drapsforsøk i 2008, etter at en kollega tok ham på fersken mens han ga en pasient en overdose.

- Veldig kompetent Otto Dapunt, leder for avdelingen for hjertekirurgi ved Oldenburg-klinikken, har jobbet med sykepleieren tidligere. Han fortalte retten i fjor at Niels H «påfallende ofte» var involvert med pasienter som trengte gjenoppliving.

Dapunt sa også at sykepleieren ofte var i overkant beveget etter at pasientene han hadde ansvaret for døde, men la også til at han hadde mye kunnskap.

- Han var faglig veldig kompetent. Kanskje mer kompetent enn veldig mange andre.

Hele Norges coronakart