Coronaviruset

Sykepleiere er bekymret: - Urovekkende

To av ti sykepleiere svarer i en undersøkelse at de ikke får gitt god nok helsehjelp på grunn av et strengt smittevernregime.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund forteller om en uro hos norske sykepleiere. Foto: Kristin Henriksen / Norsk Sykepleierforbund
Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund forteller om en uro hos norske sykepleiere. Foto: Kristin Henriksen / Norsk Sykepleierforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fagbladet Sykepleien, som utgis av Norsk Sykepleierforbund, har spurt cirka 2000 sykepleiere om hvordan coronapandemien har påvirket deres arbeidshverdag.

I undersøkelsen svarer to av ti sykepleiere at de ikke får gitt god nok helsehjelp på grunn av et strengt smittevernregime, og én av ti sier at de ikke får gitt god nok helsehjelp fordi tjenesten er overbelastet.

Mer enn tre av ti sykepleiere sier de jobber vesentlig mer nå enn før coronautbruddet, skriver Sykepleien.

- Undersøkelsen stemmer godt overens med erfaringene vi har samlet, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

Hun sier at det daglig er kontakt mellom forbundet, tillitsvalgte og medlemmer.

- Det er en uro angående mangel på smittevernutstyr, risiko for smitte, og belastning på grunn av arbeidsmengde, sier hun.

SYKEPLEIER: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer tar på seg smittevernutstyr i en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYKEPLEIER: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer tar på seg smittevernutstyr i en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Er bekymret

Larsen forteller at uroen knytter seg til om det er nok utstyr, hva man skal gjøre ved rasjonering, og risikoen som mangelen på utstyr medfører med tanke på smittespredning.

Undersøkelsen hos Sykepleien viser at mange er bekymret for mangelen på smittevernutstyr. 24,7 prosent svarte «uenig» på at arbeidsplassen har tilstrekkelig tilgang på smittevernutstyr. 12 prosent er «helt uenig».

Den andre bekymringen er knyttet til arbeidstid.

- Det er for mange ledere som har tatt i bruk avtaler nå som i utgangspunktet er laget for tida som kommer - og ikke dette som foreløpig kan forstås som normalsituasjon mange steder. Det er blant annet avtaler på 12,5 timer lange vakter og arbeid annenhver helg, sier Larsen.

MONICA MÆLAND: - Landbruket har stort behov for sesongarbeidere, særlig i forbindelse med våronna. Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

Forbundslederen mener det da er fare for å slite ut sykepleierne før sykdomstoppen har funnet sted. Hun sier at mange medlemmer opplever at behovet for en slik arbeidsmengde ikke er til stede nå.

I undersøkelsen svarer hver tiende sykepleier at de jobber mer enn arbeidsmiljøloven tillater.

- Da er det vanskelig å se hvordan man kan øke belastningen videre, sier Larsen.

- Urovekkende

Hun synes det er urovekkende at 25 prosent av sykepleierne i undersøkelsen er usikre på om arbeidsplassen kan takle en eskalering av situasjonen.

- Det er nå det er tid for å forberede oss til en topp. At mange allerede nå mener toppen av belastning er nådd, er urovekkende, sier hun.

Lederen i Sykepleierforbundet tror dette har sammenheng med bemanninga.

- Bemanninga er skjært ned til beinet. Det er en akutt krise på en kronisk krise. Sykepleiermangelen var stor fra før, og nå forbereder vi oss til en topp der det krever enda mer. Det er ikke nok folk, og heller ikke nok folk med riktig kompetanse.

- Hva bør gjøres?

- Smittevernutstyr må på plass, også i kommunene. De er nødt til å mobilisere de ressursene som er mulig. Personer med deltid må få tilbud om å jobbe fulltid. Frivillige bør læres opp nå i forkant av økt belastning. Vi må se helsetjenestene som en helhet - sykehus og kommunehelsetjenesten under ett. Men også forenkle samhandlingsoppgavene, særlig mellom sykepleier og leger. Vi er langt unna dette i kommunene.

Bestilt utstyr

Helseminister Bent Høie fortalte på en pressekonferanse mandag at Helse Sør-Øst har bestilt 550 000 visirer, og at produksjonen starter umiddelbart.

Smittevernsutstyr har de siste ukene vært etterlengtet i norske sykehus og kommuner.

Det har også kommet inn utstyr internasjonalt, fra blant annet Kina.

- Det er gjort et stort arbeid for å skaffe til veie smittevernutstyr. Har vi ikke utstyr, kan ikke helsevesenet gjøre jobben sin. Dette arbeidet har gitt et visst pusterom så mangelen ikke er like kritisk, men det er et pågående arbeid for å sikre nok utstyr, sa fungerende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet på pressekonferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer