Sykepleiere i Australia hever «ventelønn» fra Norge

TRONDHEIM (Dagbladet): Siden januar har seks australske sykepleiere fått økonomisk kompensasjon fra Sentralsjukehuset i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleierne skulle begynt på jobb i Norge i vinter, men de venter fortsatt på papirer og tillatelser fra norske myndigheter. Til nå har sykehuset betalt de seks australske sykepleierne til sammen 48000 kroner i «ventelønn».

Norge mangler flere tusen sykepleiere. Desperate arbeidsgivere gjør stadig nye framstøt for å få ny arbeidskraft til landet. Ved Sentralsjukehuset i Hedmark gikk de i gang med rekruttering ved Flinders University i Adelaide i Australia. Seks australske sykepleiere skulle vært i arbeid på Hamar og Elverum fra januar. Men slik gikk det ikke. Først i går - mange måneder forsinket - så det ut til at alt er klart og at de australske kvinnene kan komme til Norge.

Rekrutteringsframstøtet «down under» har hittil bare medført ergrelser og utgifter. Siden 19. januar har de seks sykepleierne mottatt to tusen kroner hver i måneden, mens de har ventet på at det skal bli noe av norgesreisen. Nå får de midlertidig lisens som sykepleiere, og midlertidig arbeids- og oppholdstillatelse.

Stanset av UDI

Det var Utlendingsdirektoratet som stanset de australske sykepleiernes ferd mot Norge i vinter. De hadde nemlig søkt om tillatelser i feil rekkefølge.

- De søkte UDI og fikk avslag fordi de må ha autorisasjon først. På den annen side kan du ikke få autorisasjon før du er i Norge. Og for å komme til Norge må du ha arbeidstillatelse. Det blir en håpløs sirkel, forteller sjefsykepleier Bård Are Bjørnstad ved Sentralsjukehuset i Hedmark. Rotet og problemene oppsto fordi «noen» skal ha gitt sykehuset feil råd og veiledning. Det tok tid før feilen ble oppdaget. Først i februar/mars fikk Statens autorisasjonskontor for helsepersonell søknadene fra de seks australierne.

For ei ukes tid siden kom det en faks til Hamar fra Adelaide: en kopi av et brev australierne hadde fått fra autorisasjonskontoret. Her står det at de kan få en midlertidig lisens hvis de betaler gebyr, noe som straks ble ordnet fra sykehuset på Hamar.

- De lovte å behandle det denne uka, forteller Bård Are Bjørnstad. Etter å ha vært i kontakt med autorisasjonskontoret, ringte han straks til UDI.

Der fikk han vite at de kan gi en midlertidig arbeidstillatelse, basert på en midlertidig lisens som sykepleier, nærmest på dagen.

- Vi har lenge vært rystet over den såkalte moderniseringen av offentlig forvaltning, men hvis dette er resultatet, er det hyggelig, sier sjefsykepleieren.

Fornøyd

I fjor høst fikk de seks sykepleierne i Adelaide norskopplæring, men sykehusledelsen på Hamar frykter nå at de må ta kurset om igjen, fordi det har tatt så lang tid.

- Vi har vært fornøyd med helseministeren som fikk gjort noe med forskjellsbehandlingen når det gjelder språkkrav for utenlandsk helsepersonell, sier sjefsykepleieren, som «ikke har mye godt å si om» Utlendingsdirektoratet.

- Når tror du de seks sykepleierne kommer?

- Akkurat nå har jeg en følelse av at dette går veien, sier Bård Are Bjørnstad ved Sentralsjukehuset i Hedmark.