Sykepleiere må kjøre tur i arbeidstida

To ganger i uka må Guri Stoksbjerg og kollegene lufte kommunens biler i arbeidstimen.

UT PÅ TUR: Hjemmehjelpen i Groruddalen, her ved sykepleier Guri Stoksbjerg (bak ratttet) og avdelingsleder Bente Almås, må lufte bilen to ganger i uka. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
UT PÅ TUR: Hjemmehjelpen i Groruddalen, her ved sykepleier Guri Stoksbjerg (bak ratttet) og avdelingsleder Bente Almås, må lufte bilen to ganger i uka. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Hver mandag og torsdag må sykepleierne la pasienter være pasienter og sette seg bak rattet. Det er hjemmesykepleien på Grorud i Oslo som er beordret til turkjøring to ganger i uka. Bilene må luftes.

Guri Stoksbjerg er en av de ufrivillige bilturistene som to ganger i uken kjører fra Grorud til Olavsgård i nabokommunen Skedsmo.

- Det er klart det føles bortkastet. Vi bruker jo arbeidstida til en masse unødvendig kjøring. Vi vil jo helst gjøre jobben vår. Jeg skulle ønske vi slapp disse kjøreturene i arbeidstiden, sier hun.

Felles innkjøp Det var ved årsskiftet at Grorud bydel anskaffet ni biler av merket Fiat Grande Uno. Leasingavtalen varer i tre år og er en del av samkjøpsavtalen som gjelder for Oslo kommune. Avtalen innebærer at kommunen gjennom utviklings- og kompetanseetaten (UKE) sentralt forhandler fram priser. Bydelene bestiller deretter biler som er godkjent av UKE.

Da Grorud bydel ved årsskiftet skulle fornye en del av bilparken, falt valget på Fiaten fordi den er romslig, miljøvennlig og rimelig. Men etter kort tids bruk begynte de å få problemer med bilene.

- Vi leverte bilene til verksted, men det viste seg at det ikke var noe galt med dem. Bilene har et dieselpartikkelfilter som må «blåses ut» et par ganger i uka. I hjemmesykepleien er det stort sett småkjøring, så bilene kommer ikke opp i de hastighetene som trengs. For å forhindre at filtrene går tett må bilene på tur, sier sier Bente Almås, leder ved for en av avdelingene ved hjemmesykepleien i Grorud bydel.

Det hadde ingen gitt beskjed om da bydelen valgte bilene. Da det ble oppdaget, var det for seint. Løsningen ble å beordre personalet på langtur.

Hver mandag og torsdag setter de seg bak rattet for å «lufte bilene», som det nå heter på pauserommet. Det tilsvarer ni arbeidstimer i uken bare på å holde bilene kjørbare - nesten en kvart stilling.

- Det er klart at dette er en uvettig bruk av ressurser, sier Almås.

- Uhensiktsmessig - Det er sikkert gode biler, men de egner seg ikke til bybruk. De er svært uhensiktsmessige for oss. Men avtalen strekker seg helt til 2013, så vi må belage oss på mange lufteturer, sier hun.

Hun understreker imidlertid at dette ikke går ut over helsetilbudet i bydelen.

- Brukerne får de tjenestene de har krav på. Vi tar heller inn ekstra folk om bilene må på service eller andre ting. Det koster jo litt i drivstoff og bemanning, men den kostnaden er vi nødt til å ta. Men vi ønsker ikke å bruke disse bilene lenger. Vi forsøker nå å endre leasingavtalen og bytte modell, men har foreløpig ikke fått noe svar fra UKE, sier Almås.

- Da vi i juni skulle kjøpe nye biler valgte vi en annen type bil, legger hun til.

- Fulllstendig idioti Det er en kjent sak i bilbransjen at dieselbiler med katalysator egner seg dårlig i byer. Oslo kommune skal ha bestilt 400 av dem. Bilekspert Jon Winding-Sørensen i Bilforlaget har liten forståelse for kommunens valg.

- I slike jobber er det fullstendig idioti å kjøpe dieselbiler med partikkelfilter. Her burde man gått til innkjøp av bensinbiler uten slike filtre, sier Winding-Sørensen til Dagbladet.

OMSTRIDT:  Bydelen forsøker å kvitte seg med bilene, men er nødt til å kjøre to lufteturer i uka til 2013. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
OMSTRIDT: Bydelen forsøker å kvitte seg med bilene, men er nødt til å kjøre to lufteturer i uka til 2013. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

I 2008 jublet Fiat over å ha vunnet anbudskonkurransen om kjøp, langtidsleie og administrasjon av en bilpark på over 1500 kjøretøy. Biltypen som hjemmehjelpen på Grorud lufter ukentlig, vant i klassen småbiler.

Winding-Sørensen mener kommunens innkjøpere burde visst bedre.

Direktør Gunnar Wedde i UKE framforhandlet avtalen, men kjente ikke til problemene med partikkelfitrene. Han henviser til Autolease, som er leverandøren av bilene. Firmaets leder Haakon J. Marthinsen bekrefter avtalen med kommunen overfor Dagbladet.

- Vi har fått tilbakemelding om at det er åtte-ti biler av typen Fiat Punto som med veldig korte kjørelengder får problemer, sier han.

Samtaleemne Guri Stoksbjerg trives godt i hjemmesykepleien på Grorud, hvor hun har jobbet i 11 ½ år. Men det siste halvåret har kollegene på Grorud fått et nytt samtaleemne i lunsjpausene.

- Det er jo ironisk at vi fikk nye miljøbiler, men vi ender med å kjøre to unødvendige langturer hver uke for å lufte dem.

- Det er kanskje noen av brukerne deres som kunne tenke seg en luftetur også?

- Det kan godt tenkes, det, ja!

Bilskandalen

• Bydel Grorud leaset ni biler til hjemmetjenesten av modellen Fiat Grande Punto med leasingavtale fram til 2012 og 2013.

• Bilene brukes til korte turer i lav hastighet. Etter kort tid ble det problemer med tett partikkelfilter.

• To ganger i uka skal bilene helst kjøres en strekning på fem mil.

• Bydelen er i stadig dialog med utviklings- og kompetanseetaten (UKE) og leasingfirmaet for å bytte bilmodell.

• Det ble valgt en annen bilmodell da ny leasingavtale for flere biler til hjemmetjenesten ble inngått i juni.

• Oslo kommune har samkjøpsavtale for leasing av bil. Avtalen forhandles fram av UKE og skal innebære hele 400 biler av typen Fiat Grande Punto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer