Sykepleiere på sympatitoppen

Medfølelsen med sykepleierne er overveldende. Hele 77 prosent mener de tjener for lite. Lærerne suser forbi politifolkene på sympatitoppen, mens stadig flere mener forretningsadvokater og toppledere har for høy lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i Norsk Monitors årlige meningsmåling, der over 4000 personer har svart på hvilke yrkesgrupper som har for høy, rimelig eller for lav lønn.

For fire år siden mente like mange (64 prosent) at politifolk og sykepleiere tjente for dårlig. I dag har folks medfølelse med politifolk falt til 53 prosent.

Lærerne

Samtidig har nordmenns holdning til lærerne endret seg enormt de siste årene.

For fire år siden mente bare én av tre at lærerne i grunnskolen har for lav lønn. I dag deles denne oppfatningen av to av tre nordmenn.

- Dette er flotte tall. Den lønnsaggresjonen vi har vist, diverse aksjoner og en skolefokusert valgkamp er nok noe av årsaken. Samtidig tror jeg folk flest ser at høyere lønn er viktig for å heve kvaliteten i skolen, sier leder Helga Hjetland i Norsk Lærerlag.

Sykepleierne

- Dette betyr at velgerne støtter oss i lønnskravene, og det signalet burde politikerne ta på alvor. Mangelen på sykepleiere er så stor at enhver som er i befatning med helsevesenet merker krisen på kroppen. Det er hovedgrunnen til at folk mener vi har for lav lønn, sier leder Bente Slåtten i Norsk Sykepleierforbund.

Næringslivet

Ifølge meningsmålingen fra MMI er toppledere og forretningsadvokater de som minst fortjener lønna si. Hele 81 prosent mener toppledere tjener for mye, og advokatene ligger hakk i hæl. Informasjonssjef Finn Langeland i NHO skjønner godt hvorfor.

- Vi har sett heftige lederlønninger i det siste og frivole frislepp i livsstilen til mange næringslivstopper. Giganthytter på fjellet er ett eksempel. Den type dokumentasjon på velstand kan virke veldig provoserende og det gjør det ikke lettere for oss i lønnsoppgjørene. Derfor er moderasjon viktig, sier Langeland, som ikke synes det er overraskende at sykepleiere og lærere får sympati.

- De holdningene speiler mediebildet. Men sykepleiere og lærere har valgt yrket sitt selv, og det er aldri for seint å gjøre noe annet hvis de er misfornøyd med lønna, sier Langeland.

«Sykepleiere og lærere har valgt yrket sitt selv.»