Sykehus-beredskapen:

Sykepleiere raser etter utsagn

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter regjeringens pressekonferanse fredag, hvor assisterende helsedirektør Espen Nakstad omtalte norsk helsevesen som «bunnsolid», mens helseminister Ingvild Kjerkol sa det var rustet for kriser og press på kapasitet.

FÅR KRITIKK: Flere sykepleiere reagerer på hvordan assisterende helsedirektør Espen Nakstad og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol omtalte kapasiteten på norske sykehus på en pressekonferanse om coronasituasjonen fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB
FÅR KRITIKK: Flere sykepleiere reagerer på hvordan assisterende helsedirektør Espen Nakstad og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol omtalte kapasiteten på norske sykehus på en pressekonferanse om coronasituasjonen fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg er glad for at helseministeren var tydelig på at vi ikke har bretta ned ermene og fortjener mer enn applaus, men jeg er provosert og urolig for hva slags rådgivere det er Kjerkol har når hun kan beskrive den kapasiteten som hun gjør, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

Etter pressekonferansen har reaksjonene rent inn, forteller hun.

- Bare to timer etterpå hadde jeg fått over 200 meldinger fra sinte sykepleiere som reagerer. Hva var dette her? spør Sverresdatter Larsen.

Sykepleierforbundet sa torsdag til Dagbladet at intensivkapasiteten i Norge nå balanserer på en knivsegg, og at om utviklingen fortsetter slik som nå fram mot jul, vil helsetjenesten kollapse. Slitne ansatte gråter på jobb, og mange vurderer å slutte fordi de ikke orker å stå i de krevende og lange arbeidsdagene lenger, sa Sverresdatter Larsen.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

- Dag etter dag underbemannet

En av sykepleierne som har tatt kontakt med Sykepleierforbundet, beskriver pressekonferansen som noe av det mest provoserende hen har sett.

«Slik jeg oppfatter det, er sykehussituasjonen under full kontroll ifølge dagens pressekonferanse. På min avdeling har både avdelingssjef, avdelingsleder, assisterende avdelingsleder og fagsykepleier sagt opp siden i sommer og utover høsten. Ingen av disse stillingene er foreløpig besatt. Har ikke tall på hvor mange sykepleiere som har sagt opp», er blant det sykepleieren skriver.

Vedkommende fortsetter:

«Det passer ikke for alle å bli flyttet hit og dit i tide og utide, spesielt ikke over tid. Det er meget krevende, og i tillegg lite pasientsikkert. Man blir satt i pasientsituasjoner man egentlig ikke har kompetanse til. Vi mangler ledere, fagsykepleier og sykepleiere. Generelt arbeider ansatte overtid, dobbeltvakter og gjennomfører dag etter dag underbemannet».

FRYKTER KOLLAPS: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, forteller at intensivkapasiteten flere steder er nær bristepunktet på grunn av ansattmangel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER KOLLAPS: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, forteller at intensivkapasiteten flere steder er nær bristepunktet på grunn av ansattmangel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- God trening og planer

Da Dagbladet konfronterer helseminister Ingvild Kjerkol med Sykepleierforbundets beskrivelser av situasjonen på pressekonferansen, svarer hun blant annet:

- Det er ikke uvanlig at vintersesongen er tøff for helsetjenestene våre, så man har god trening og planer for å håndtere det. Det er også viktig at helsetjenestene avlaster hverandre innad i en helseregion.

Videre sier helseministeren at helsetjenesten har god trening og kompetanse i å håndtere både kriser og press på den samla kapasiteten.

- Og man har planer man iverksetter for å håndtere økt pasienttilstrømming. Men så er det også derfor vi i dag iverksetter tiltak som vi håper og tror skal ha effekt på i hvert fall pasienttilstrømmingen av covid-19-smittede og syke. Så dette er en situasjon jeg har stor forståelse for, men norsk helsetjeneste er også veldig sterk og fleksibel, så det her gjør vi for at vi skal klare oss godt sammen gjennom vinteren.

- Sterk oppfordring

Kjerkol sier hun har forståelse for at situasjonen oppleves krevende, og at det i det lengre løp handler om å utdanne, rekruttere og beholde helsepersonell, og at regjeringen har igangsatt langsiktig arbeid med dette - blant annet gjennom en helsepersonell-kommisjon.

- Men er beredskapen god nok, når helsepersonell må stå i den situasjonen her i over halvannet år?

- Jeg har stor forståelse for at det oppleves krevende. Derfor har jeg også en sterk oppfordring til alle oss andre om å brette opp ermene, ta vaksine, være hjemme når vi er syke og gjøre det som er mulig for at vi skal hindre at smittebølger fører til økt antall innleggelser.

- Ny tøff vintersesong

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kalte norsk helsevesen «bunnsolid», da han ble konfrontert med Sykepleierforbundets beskrivelse av kapasiteten på norske sykehus.

På spørsmål om beredskapen er god nok, svarer Nakstad:

- Belastningen er stor og det er bekymringsfullt at man har stått i dette så lenge, og det merker ansatte i helsetjenesten veldig godt. Samtidig har ikke helsetjenesten kollapset nå, og den står ikke i fare for å kollapse. Men den står i fare for å gå inn i nok en ny tøff vintersesong med stor slitasje på ansatte og kapasitetsutfordringer på grunn av pandemien i tillegg til andre oppgaver. Så derfor anbefaler de tiltakene som regjeringen nå har annonsert, sier Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer