GLADNYHET: Regjeringen bestiller 1 000 nødrespiratorer som de norske bedriftene Laerdal Medical og Servi har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Vis mer

Sykepleiere sjokkert over respiratornyhet

- Kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft, sier Norsk sykepleierforbund om regjeringens bestilling av 1000 nødrespiratorer.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har kjøpt inn 1000 nødrespiratorer fra de to bedriftene Lærdal Medical og Servi.

Bestillingen skal være klar 1. juni, og de nye respiratorene ble vist fram under en videopresentasjon på en pressekonferanse med regjeringen, FHI og Helsedirektoratet tirsdag ettermiddag.

<strong>FÅR KRITIKK:</strong> Norsk sykepleierforbund raser mot regjeringens bestilling av 1000 nødrespiratorer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Norsk sykepleierforbund raser mot regjeringens bestilling av 1000 nødrespiratorer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nødrespiratoren likner på såkalte ventilasjonsbager, som blant annet brukes i helsevesenet i dag. Nødrespiratoren har imidlertid en mekanisk funksjon som gjør at man ikke trenger å håndventilere en pasient.

Erna Solberg omtalte bestillingen som veldig gode nyheter og at de vil gjøre helsetjenesten bedre til å håndtere en sykdomstopp

- Aprilsnarr?

Det mener ikke Norsk sykepleierforbund (NSF). I et innlegg på forbundets nettsider tirsdag kveld, kaller leder Lill Sverresdatter Larsen tiltaket for «kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft» fra regjeringen.

- Det er to hovedproblemer: Vi mangler kompetent personell som kan håndtere nødrespiratorene. Du kan ikke sette hvem som helst til å ta seg av en syk pasient og en respirator, sier Larsen til Dagbladet

Hun stiller seg også svært tvilende til hvorvidt nødrespiratoren vil være effektiv for pasienter med coronaviruset.

- Dette er ikke en fullverdig respirator som kan behandle COVID-19-pasienter. Det er å skape en falsk trygghet.

I innlegget går hun hardt ut:

- Er dette en tidlig aprilsnarr? Det var vanskelig å tro sine egne øyne og ører da statsminister Erna Solberg stolt kunne presentere dagens «gladnyhet», skriver Larsen.

Hun mener videre at statsministeren og regjeringen ikke har forstått hovedutfordringen i helsevesenet.

<strong>REAGERER:</strong> Lill Sverresdatter Larsen i NSF.
REAGERER: Lill Sverresdatter Larsen i NSF. Vis mer

- Men det er åpenbart at statsminister og regjeringen ikke har forstått hovedutfordringen. Begrensningen i kapasiteten til intensivplasser er ikke respiratorer, men menneskelige ressurser. Det er ikke mulig å bemanne ekstra 1000 respiratorer med det antall intensivsykepleiere (og nå også anestesisykepleiere) og leger som skal til, skriver hun.

Bekymrede og sjokkerte

Ifølge Larsen fikk hun inn meldinger fra bekymrede og sjokkerte spesialsykepleiere og leger bare minutter etter at Solberg hadde formidlet nyheten.

- Dette er ganske langt fra det som kan kalles en respirator. Dette er en maskin som trykker på en Lærdalsbag. En maskin som kunne ha blitt funnet opp i 1950 og kanskje hjulpet polio-pasienter. Men grunnen til at polio-pasienter trenger pustehjelp er en ganske annen enn hvorfor covid-19-pasienter trenger det. Polio-pasientene var stort sett lungefriske, men hadde en nevrologisk respirasjonssvikt, skriver hun.

I dag har Norge 682 respiratorplasser. 441 nye respiratorer er på vei, i tillegg til nødrespiratorene. Respiratormangelen er sett på som svært kritisk i den pågående pandemien.

Norge ser for seg at de ikke trenger alle de 1000 nødrespiratorene, men er åpne for å donere disse til andre land.

Kunnskapsløshet

Video not found
NAIV: 21 år gamle Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Vis mer

Men ifølge Larsen i NSF krever ventilering av covid-19-pasienter inngående kunnskap og oppfølging.

- Å ventilere disse pasientene på en god måte krever kunnskap, det krever nitid oppfølging av blodgassnivåer, det krever kunnskap om sedering, det krever erfaring med å unngå liggesår. Det krever nøye regnskap over pasientens væskebalanse, for her avhenger livet av om nyrene kan klare å gjøre jobben når lungene ikke kan det. Og en hel del mer, skriver Larsen.

- Det virker for meg som om statsminister Erna Solberg forsøker å fikse problemet fra feil ende. Hun mangler smittevernutstyr til de folka hun har i helsetjenesten, men har fått tak i utstyr som hun mangler folk til å håndtere. Dette er ikke nødhjelp fra regjeringa. Dette er kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft, skriver Larsen i innlegget.

- Fagfolk viktigst

Helseminister Bent Høie har svart på kritikken fra Larsen tirsdag kveld.

- Vi er helt enig i sykepleierforbundet at fagfolk og kompetanse er viktigst. Det sa også Statsministeren tydelig på pressekonferansen i dag. Derfor har vi satt i gang rekruttering og opplæring. Vi bevilger nå blant annet 40 millioner kroner til avansert simuleringsutstyr for å lære opp helsepersonell i intensivbehandling. Dette vil styrke helsevesenets evne til å trene opp helsepersonell til å håndtere kritisk syke pasienter med behov for intensivbehandlin, sier Høie til Dagbladet.

Han sier nødrespiratorene vil komme i tillegg til vanlige respiratorer.

- Denne nødrespiratoren vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene og kan brukes til pustehjelp og frigi de mer avanserte respiratorene til de pasientene som trenger det.

En del av løsningen

Ingeniør Eivind Gransæther, som hadde ideen til respiratorene, er forelagt kritikken.

- Jeg stilte med en idé basert på min forståelse. Den er basert på diskusjon med flere anestesileger underveis. Men jeg er ikke lege. Jeg støtter meg på andres kompetanse, og på FFI når det gjelder teknologiutviklingen.

Han understreker at nødrespiratorene bare er en del av løsningen.

- Det ville vært naivt å tro at en respirator løser hele problemet. Det er en sammensatt behandling, som krever mye av helsepersonell. Men det kan være en del av puslespillet. Men starter man ikke på puslespillet, blir man aldri ferdig.

Dagbladet har rettet spørsmål til både Statsministerens kontor og Helse- og omsorgsdepartementet tirsdag kveld. Statsministeren kontor har bedt Helse og omsorgsdepartementet om å svare. Det har de foreløpig ikke gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer