Sykepleiere sjokkert over respiratornyhet

- Kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft, sier Norsk sykepleierforbund om regjeringens bestilling av 1000 nødrespiratorer.

GLADNYHET: Regjeringen bestiller 1 000 nødrespiratorer som de norske bedriftene Laerdal Medical og Servi har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har kjøpt inn 1000 nødrespiratorer fra de to bedriftene Lærdal Medical og Servi.

Bestillingen skal være klar 1. juni, og de nye respiratorene ble vist fram under en videopresentasjon på en pressekonferanse med regjeringen, FHI og Helsedirektoratet tirsdag ettermiddag.

Nødrespiratoren likner på såkalte ventilasjonsbager, som blant annet brukes i helsevesenet i dag. Nødrespiratoren har imidlertid en mekanisk funksjon som gjør at man ikke trenger å håndventilere en pasient.

Erna Solberg omtalte bestillingen som veldig gode nyheter og at de vil gjøre helsetjenesten bedre til å håndtere en sykdomstopp

- Aprilsnarr?

Det mener ikke Norsk sykepleierforbund (NSF). I et innlegg på forbundets nettsider tirsdag kveld, kaller leder Lill Sverresdatter Larsen tiltaket for «kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft» fra regjeringen.

- Det er to hovedproblemer: Vi mangler kompetent personell som kan håndtere nødrespiratorene. Du kan ikke sette hvem som helst til å ta seg av en syk pasient og en respirator, sier Larsen til Dagbladet

Hun stiller seg også svært tvilende til hvorvidt nødrespiratoren vil være effektiv for pasienter med coronaviruset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer