Sykepleieren anklages for å ha drept hundrevis av pasienter

Sykepleieren Niels Högel (42) antas å være den verste seriedrapsmannen i Tyskland i fredstid. Han kan ha drept så mange som 300 pasienter.

SERIEDRAPSMANN: Den tidligere sykepleieren Niels Högel er anklaget for å ha drept mer enn 100 pasienter. Foto: Hauke-Christian Dittrich / dpa / AFP
SERIEDRAPSMANN: Den tidligere sykepleieren Niels Högel er anklaget for å ha drept mer enn 100 pasienter. Foto: Hauke-Christian Dittrich / dpa / AFPVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Rystende detaljer er blitt rullet opp i rettssaken i Oldenburg i Tyskland, som har pågått siden oktober.

Den tidligere sykepleieren Niels Högel (42) antas nå å være den verste seriedrapsmannen i Tyskland i fredstid. Myndighetene mistenker at han kan ha drept så mange som 300 pasienter i løpet av en femårsperiode fra 2000.

Siden 2005 har etterforskerne gravd opp likene av 130 av de tidligere pasientene hans i Tyskland, Polen og Tyrkia. Selv har han innrømmet å ha drept 43 personer. Han har heller ikke utelukket at han har drept ytterligere 52 andre. Samtidig benekter han å ha drept fem av dem han er mistenkt for.

- Beskyttet tiltalte

Rettssaken som nå pågår er den tredje mot Högel siden 2006. Han soner allerede en livstidsdom for å ha drept to pasienter, og for å ha spilt en rolle i fire andre dødsfall. Denne gangen er han tiltat for å ha drept 100 andre pasienter. 36 av drapene skal ha skjedd på et sykehus i Oldenburg. 64 andre skal ha skjedd i Delmenhorst utenfor Bremen. En dom er ventet i saken i juni.

- En kultur med å se vekk og ikke bry seg beskyttet den tiltalte, hevdet en av Högels tidligere kolleger, Frank Lauxtermann, da han vitnet i saken, ifølge New York Times.

Dommer i saken, Sebastian Bührmann, har bedt om at åtte av Högels tidligere kollegere blir etterforsket for å ha løyet til retten eller holdt tilbake beviser for å dekke over feil.

«Gjenopplivnings-Rambo»

Ifølge påtalemyndigheten skal Högel ha gitt pasienter overdoser med medisin som førte til at de fikk hjertestans. Deretter skal han ha kommet stormende tilbake og forsøkt å gjenopplive dem. Slik framsto han som en helt og fikk tilnavnet «Gjenopplivnings-Rambo».

411 pasienter døde på de tre åra han jobbet på Delmenhorst-sykehuset. 321 av dødsfallene skjedde mens Högel var på jobb, og myndighetene mener at de ikke kan få oversikt over hvor mange pasienter han faktisk drepte. Han ble bare tiltalt for tilfellene hvor det var mulig å undersøke likene. Pasientene var mellom 34 og 96 år gamle.

- Herr Högel visste hva han gjorde. Han er i stand til å lyve med stor troverdighet, konkluderer rettspsykolog Max Steller, som har analysert de hundre antatte drapene, ifølge Der Spiegel.

Den psykiatriske eksperten, doktor Karl-Heinz Beine, sier til New York Times at han ble slått av Högels manglende empati selv da han snakket ofrenes familier. Han mener sykepleieren ble drevet av narsissisme.

- Niels Högel tilhører en ekstrem minoritet, sier Beine, som har studert seriedrapsmenn i medisinske profesjoner, til avisa.

Det siste offeret

Högel vokste opp i Wilhelmshaven nord i Tyskland sammen med foreldrene og en eldre søster. Også faren han svar sykepleier.

Mistanken begynte å vokse hos noen av kollegene hans fordi uvanlig mange pasienter trengte å bli gjenopplivet når Högel var på jobb. Likevel var det ikke før i juni 2005 at en annen sykepleier i Delmenhorst varslet sine overordnete etter at hun fant Högel stående over en pasient. Dagen etter døde pasienten.

Men selv etter at de gjorde tester som avslørte en farlig høy dose hjertemedisin i blodet til den døde, lot de Högel få jobbe ferdig resten av skiftet sitt 24. juni 2005. I løpet av de timene skal Renate Röper (67) ha blitt det siste offeret hans.

- Formålet med denne rettssaken er å gi svar til familiemedlemmer som mistet sine kjære, for å hjelpe dem med å forstå hvordan og hvorfor, sa dommer Bührmann under rettssaken.