Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykepleieren ble smittet med ebola da hun stelte USAs første dødsoffer

Nå kjemper Nina Pham selv for livet.

SYK Sykepleier Nina Pham (26) ble selv syk da hun behandlet ebolasmittede Thomas Eric Duncan på sykehuset i Dallas i Texas. Foto: AP Photo/Courtesy of tcu360.com
SYK Sykepleier Nina Pham (26) ble selv syk da hun behandlet ebolasmittede Thomas Eric Duncan på sykehuset i Dallas i Texas. Foto: AP Photo/Courtesy of tcu360.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Pham (26) fikk selv det fryktede ebolaviruset etter å ha jobbet som sykepleier for ebolasmittede Thomas Eric Duncan. Han var den første som fikk diagnostisert sykdommen i USA og døde onsdag i forrige uke etter å ha blitt behandlet på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

Pham og de andre helsearbeiderne brukte omfattende verneutstyr da de ga ham behandling. Likevel ble Pham selv smittet. Nå kjemper hun for livet fra en sykeseng på det samme sykehuset.

- Det går bra med meg, og jeg ønsker å takke alle for deres vennlige ønsker og bønner. Jeg er velsignet med støtte fra familie og venner, og jeg er velsignet med å bli tatt vare på av det beste teamet av leger og sykepleiere i verden her på Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, sier Pham selv i en kort uttalelse til pressen tirsdag, ifølge Dallas Morning News.

-Tapper kamp Tilstanden hennes er nå oppgradert fra stabil til god.

- Hjertene og bønnene til alle her på Texas Health Presbyterian Hospital Dallas er med Nina Pham. Vi jobber ustanselig for å hjelpe henne i denne tapre kampen. Legene og sykepleierne som behandler henne er håpefulle, og vi ber om at hele landet ber med oss, sier sykehusdirektør Barclay Berdan.

Tilstanden til Pham skal ha bedret seg etter at også hun fikk en blodoverføring fra den amerikanske legen Kent Brantly. Han ble selv smittet med ebola og var den første i USA som overlevde. Dermed inneholder blodet hans antistoffer som kan stanse sykdommen. Fra før har han gitt blodoverføringer til to andre ebolapasienter, Nick Sacra og Ashoka Mukpo. Pham fikk blodoverføringen mandag, ifølge Dallas Morning News.

Tusenvis av døde Pham var en av 70 medarbeidere på sykehuset som deltok i behandlingen av Duncan. Hun skal hele tida ha brukt verneutstyr og fulgt de strenge prosedyrene, så det er foreløpig ikke kjent hvordan hun ble smittet.

Også i Norge får en kvinne, som var feltarbeider for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, behandling på Oslo universitetssykehus etter å ha blitt smittet med ebola.

Så langt er over 8000 mennesker smittet og 4000 døde av det fryktede viruset i de tre vestafrikanske landene, Sierra Leone, Guinea og Liberia, som er hardest rammet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er ventet at antallet smittede vil passere 9000 denne uka.


 

EBOLABEHANDLING: Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas behandler nå sin andre ebolapasient, en av sine egne sykepleiere. Foto: Mike Stone/Getty Images/AFP
EBOLABEHANDLING: Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas behandler nå sin andre ebolapasient, en av sine egne sykepleiere. Foto: Mike Stone/Getty Images/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!