Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykepleieren Camilla (27) ble brannvesenets helt i dag

Reddet eldre kvinne ut av brennende bolig. Så tok hun fatt på brannen.

 REDDET DAGEN:  Brannvesenet i Vestfold sier Camilla Mørken er litt av en heltinne, etter hun reddet ut en eldre dame fra et røykfylt hus. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
REDDET DAGEN: Brannvesenet i Vestfold sier Camilla Mørken er litt av en heltinne, etter hun reddet ut en eldre dame fra et røykfylt hus. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjemmesykepleieren Camilla Mørken er dagens heltinne, ifølge brannvesenet i Vestfold.

Da den nyutdannede sykepleieren så røyk sive ut av en bolig i Andebu, løp hun inn i røyken.

- Det var voldsomt mye røyk da jeg kom og litt vanskelig å se hvor mye flammer det faktisk var, sier Camilla Mørken til Dagbladet.

Både dama og boligen På utsiden av huset sto det en eldre mann i 80-årene, som hadde kommet seg ut av den brennende eneboligen. Men hans kone var fortsatt fanget inne i røyken.

- Jeg gikk bort og hilste på mannen, før jeg sprang inn, fant kona og fikk henne ut. De er jo et gammelt ektepar, så de var veldig urolige og redde, sier sykepleieren.

Så løp hun inn igjen, fant brannslukningsapparatet og slukket brannen på kjøkkenet. Brannvesenet sier det kunne gått riktig så ille med boligen, om hjemmesykepleieren ikke hadde gått til aksjon.

- Vi brukte 28 minutter på å komme fram til boligen i Laksekjønnveien, og vi vet at et moderne hus blir overtent på fem til sju minutter. Så vi kan trygt si at hun reddet både dama og boligen, sier informasjonsrådgiver Arnt E. Folvik ved Vestforld Interkommunale brannvesen.

Slukket to ganger Da brannen var slukket, tok sykepleieren hånd om de to eldre.

- De begynte å bevege seg inn igjen, så jeg plasserte dem i bilen, sier Mørken.

Men så blusset brannen opp igjen, og sykepleieren måtte på bytt løpe inn og bruke pulverapparatet.

Altså slukket hun ikke brann én gang - men to.

 BRANN PÅ KJØKKENET:  Det begynte å brenne på kjøkkenet i eneboligen, mest sannsynlig i eller bak kjøkkenbenken. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
BRANN PÅ KJØKKENET: Det begynte å brenne på kjøkkenet i eneboligen, mest sannsynlig i eller bak kjøkkenbenken. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

- Jeg har ikke vært sykepleier så lenge, så jeg er glad det gikk bra og at jeg klarte å forholde meg rolig, for det trygget de to eldre og, sier Mørken.

Hun ble ferdigutdannet i juni i sommer. Men som arbeider i hjemmesykepleien er det ingen nød: Etter å ha reddet dagen, måtte sykepleieren rett tilbake på jobb.

- Hun hadde flere eldre å ta seg av og måtte pent fortsette på runden sin. Det var ikke som om vi kunne ta en kaffe og feire, sier Folvik i brannvesenet.

Viktig med slukningsutstyr Han mener dette viser viktigheten av at folk har pulverapparat og slukningsutstyr i boligen sin.

- Vi maser om det veldige ofte, at folk må ha røykvarsler og slukningsutstyr, fordi vi gang på gang ser at det virker. 

I tillegg benyttet Folvik muligheten til å rose den gode jobben hjemmesykepleien ofte gjør.

- Hjemmehjelper oppdager jo stadig små branner hjemme hos folk. De gjør en fabelaktig jobb, sier Folvik til Dagbladet.

 FIKK ROS:  Hadde hun ventet på brannvesenet, hadde nok boligen i Andebu blitt overtent. Men hjemmesykepleier Camilla Mørken slukket brannen selv - to ganger. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
FIKK ROS: Hadde hun ventet på brannvesenet, hadde nok boligen i Andebu blitt overtent. Men hjemmesykepleier Camilla Mørken slukket brannen selv - to ganger. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer