Sykepleieren får all skyld

TROMSØ (Dagbladet): Sandnessjøen sykehus overlot alt ansvar til en eneste sykepleier. Det gikk galt, og Stein André (6 md) døde av en overdose adrenalin. Nå legger politiet all skyld på hennes skuldrer, og sikter henne for uaktsomt drap og for grov uforstand i tjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sykepleieren det dreier seg om er midt i 20-åra. Hvis siktelsen resulterer i tiltale, risikerer den kvinnelige sykepleieren som rett før påske satte en sprøyte i lille Stein André, i verste fall inntil tre års fengsel.

Både internt på sykehuset og i helsesektoren generelt spør mange nå om det er riktig å peke ut en sykepleier som syndebukk.
Saken har sin bakgrunn blant annet i at to sykepleiere skal sjekke at pasienten får rett medisin. Men her har man, for å spare penger, overlatt hele ansvaret til én sykepleier alene.

- Saken må belyse om ansvar også kan legges på sykehuset, ikke bare på den siktede. Det er for enkelt å si det er hennes feil alene, sier overlege Bjørn Haug ved Sandnessjøen sykehus.

Haug bekrefter at sykehuset hadde gått bort fra prinsippet om at to sykepleiere skal kontrollere at riktig medisin blir gitt. Overlegen sier også at hensyn til økonomi og kapasitet kan føre til at forskrifter om oppbevaring av legemidler blir fraveket.

De pårørende har påpekt at tragedien må føre til full gjennomgang av rutiner. De har spurt hvorfor sykehuset ikke har et system som fanger opp menneskelige feil før de får så dramatiske følger.
Politiets etterforskning legger all skyld på sykepleieren.

Etter babydødsfallet har Sandnessjøen sykehus gjeninnført ordningen med at to sykepleiere skal sjekke at pasientene får riktig medisin. Haug er med i en gruppe som vurderer andre tiltak som skal sikre at slike ulykker aldri mer skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer