VIL HA RETTFERDIGHET: Sykepleier Ronali Catalon (40) jobber på Paulus sykehjem i Oslo og trives, med gode kolleger og et bra arbeidsmiljø, forteller hun. Samtidig mener hun lønna  ikke er rettferdig. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VIL HA RETTFERDIGHET: Sykepleier Ronali Catalon (40) jobber på Paulus sykehjem i Oslo og trives, med gode kolleger og et bra arbeidsmiljø, forteller hun. Samtidig mener hun lønna ikke er rettferdig. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Sykepleieren Ronalie tjener 53 000 under minstelønn

På sykehjem som har kontrakt med Oslo kommune. Streik avslører at helsebedrifter dumper lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da sykepleier Ronalie Catalon (40) ble tatt ut i streik tirsdag fikk hun en ekstra overraskelse: lønnslippen hennes viser at hun tjener rundt 50 000 kroner under det som er Oslo kommunes minstelønn for en med hennes stilling og ansiennitet.

- Jeg vil ha rettferdighet. Med ti år som sykepleier og lærer for kolleger har jeg mye erfaring som jeg bruker på jobb i hverdagen, sier Catalon.

Oslo kommune bekrefter tallene.

- En sykepleier med 13 års ansiennitet skal ifølge våre tabeller minst tjene 351 000, sier spesialrådgiver Knut Kvamsdahl i Byrådsavdelingen for finans til Dagbladet.

I tillegg skal arbeidsgiver betale to prosent av lønna til pensjonssparing. Det ville gitt en brutto grunnlønn på 358 000 kroner.

- Liker meg godtGrunnlønna hennes på 305 000 i året tilsvarer Oslo kommunes minstelønn - uten ansiennitet. Til tross for at hun har jobbet ved Paulus sykehjem i flere år og har totalt 13 års arbeidserfaring i sektoren.

- Jeg liker meg godt på Paulus, med gode kolleger og et bra arbeidsmiljø. Det er viktig at dere får med, for slik er det, sier hun.

Da Norsk sykepleierforbund (NSF) denne uka tok ut 44 medlemmer i streik i hovedstaden oppdaget de at 17 av medlemmene lønnes  under kommunens minstelønn. Mange går glipp av flere titalls tusen i året.

- Det gjelder i størst grad folk med utenlandsk bakgrunn, sier leder i NSF Lisbeth Normann.

Ansvar for 92 eldreFlere helger har hun alene ansvaret for 92 pleietrengende, sammen med tre assistenter.

- Har du bedt om høyere lønn?

- Ja, men jeg fikk beskjed om å ta enda et norskkurs, «Bergenskurset», som er på fagnivå tre, sier sykepleieren.

17 av 44 får for liteCatalon er bare en av 17 sykepleiere som ifølge lønnslippene tjener mindre enn minstelønnen i Oslo kommune, ifølge NSF.

FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn.
FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn. Vis mer

- Når vi tar ut folk i streik ber vi om lønnsslippene, fordi vi blir ansvarlige for utbetalinger. Mange har ikke lov, eller tør ikke fortelle oss hva de får i lønn vanligvis, men vi avslørte raskt at de som jobber ved sykehjem satt ut på anbud ofte tjener langt dårligere enn dem som er ansatt av Oslo kommune direkte, sier Normann.

NHO slakter regnestykkene - Påstandene fra forbundet er beviselig tatt helt ut av sammenhengen og forvrengt, sier administrerende direktør i NHO service Petter Furulund til Dagbladet.

Han og NHO Service er motpart i lønnsforhandlingene som har ført til streiken.

- Dette er tull og propaganda. Sykepleiere kan jo velge og vrake i jobber, sier Furulund.

- Men lønner man i henhold til kommunens minstesatser?

- Våre bedrifter sier at de lønner like godt eller bedre enn kommunen gjør. Du får spørre bedriftene, sier Furulund.

Avviser språk-kravDaglig leder ved Paulus sykehjem, som drives på anbud av Attendo Care, avviser språk-krav for ansatte som vil ha kommunens minstelønnen.

- Vi har ikke bedt ansatte om å ta norskkurs for å få høyere lønn. Og jeg vil understreke at vi er veldig opptatte av å ikke diskriminere utfra hvilken bakgrunn ansatte har, sier Geir Hansen til Dagbladet.

Han mener den lave lønnen blant flere ansatte er et etterslep fra tida da Kirkens bymisjon drev Paulus sykehjem.

- Vi har ikke klart å rette opp dette på et år og to måneder, sier Hansen.

UNDER MINSTELØNN: Sykepleier Ronalie Catalon (40) tjener rundt 50 000 under minstelønnen for en sykepleier med 13 års ansiennitet i Oslo kommune.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
UNDER MINSTELØNN: Sykepleier Ronalie Catalon (40) tjener rundt 50 000 under minstelønnen for en sykepleier med 13 års ansiennitet i Oslo kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer