Coronaviruset:

Sykepleierens coronadødsfall etterforskes

Mener dårlig smittevernutstyr forårsaket Marielle DeBruhls død.

SKAL ETTERFORSKES: Den svenske sykepleieren Marielle DeBruhl døde av coronaviruset etter å ha blitt smittet på jobb. Nå skal sykehuset etterforskes. Foto: Privat
SKAL ETTERFORSKES: Den svenske sykepleieren Marielle DeBruhl døde av coronaviruset etter å ha blitt smittet på jobb. Nå skal sykehuset etterforskes. Foto: Privat Vis mer
Publisert

De ansatte ved svenske sykehus har den siste tida kjempet en tapper kamp for å hjelpe de mange covid-19-pasientene. Sverige har så langt over 2350 coronadødsfall.

Verst er situasjonen i Stockholm, og en intensivsykepleier ved Karolinske Universitetssykehuset i Stockholms-länet Huddinge har tidligere beskrevet situasjonen som «en marerittverden».

Også en sykepleier som jobbet med covid-19-pasienter har mistet livet som følge av viruset. Det er 39-år gamle Marielle DeBruhl.

Nå skal politiet etterforske dødsfallet.

- Be for meg

DeBruhl har pleiet coronasmittede pasienter på lungemedisinsk avdeling ved det ovennevnte sykehuset.

Fredag 17. april testet hun og flere andre kollegaer seg for viruset, ettersom mange hadde begynt å kjenne symptomer.

- Be for meg og mine kollegaer i dag. Vi begynte å kjenne oss veldig syke og testet oss, venter fortsatt på resultat, skrev DeBruhl på Facebook denne dagen, ifølge Aftonbladet.

Denne Facebook-oppdateringen skulle bli sykepleierens siste.

Fire dager seinere ble 39-åringen funnet død i sitt eget hjem.

Anmeldes av sykehuset

I ettertid er det bekreftet at DeBruhl, som ville fylt 40 i mai, testet positivt for coronaviruset.

Nå har sykehusets smittevernombud anmeldt dødsfallet til politiet. Årsaken er at hun mener sykehusets smittevernutstyr ikke lever opp til helsemyndighetenes krav.

Påtaleansvarlig i saken, Jennie Nordin, bekrefter til Aftonbladet at politiet har satt i gang etterforskning av saken.

- Jeg har gitt politiet direktiver om å gjennomføre visse utredninger. Blant annet skal de holde avhør og hente inn ytterligere dokumentasjon, sier Nordin til avisa.

Formålet er å undersøke om arbeidsplassen kan holdes direkte ansvarlig for dødsfallet. Denne typen brudd på arbeidsmiljøloven er langt mer vanlig i andre bransjer, som eksempelvis fallulykker i byggebransjen, forklarer påtaleansvarlig til avisa.

- Det kan være en avdelingsleder, det kan være sykehusledelsen. Det får vi finne ut av, sier presseansvarlig i Stockholms-politiet, Mats Eriksson, til Aftonbladet.

Sykehuset har så langt ikke kommentert anmeldelsen.

- En nydelig kvinne

Marielles ektemann, Chad DeBruhl, var på reise til hjemlandet USA da kona ble syk og døde kort tid etterpå. Selv om han skulle ha vært tilbake for lenge siden, har dette ikke vært mulig som følge av de stengte grensene.

DeBruhl er i dyp sorg, men da dødsfallet ble kjent i forrige uke kom han likevel med følgende karakteristikk av sin kone til Dagbladet:

- Hun var en nydelig kvinne som stjal mitt hjerte. Hennes smil lyste opp hele rommet. Hun brydde seg mye om henne jobb og det å ta vare på andre, sa han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer