ALVORLIG: Leder i Sykepleierforbundet, Eli Gunhild By, mener behovet for flere sykepleiere er prekært. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALVORLIG: Leder i Sykepleierforbundet, Eli Gunhild By, mener behovet for flere sykepleiere er prekært. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Sykepleierforbundet: – Kritisk mangel på sykepleiere

Behovet for flere sykepleiere er så prekært at det går på sikkerheten løs for både pasienter og ansatte, mener Norsk Sykepleierforbund. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra kommunenes arbeidsgiverbarometer viser at sykepleiere utgjør under 20 prosent av de ansatte på hvert fjerde sykehjem og i hjemmesykepleien. Samtidig mener åtte av ti ledere at det ikke er tilstrekkelig økonomi til å ivareta behovet for fagutvikling blant personalet.

Det er alvorlig, mener leder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By.

– Den store mangelen på sykepleiere er en stor utfordring både når det gjelder pasientsikkerhet og de ansattes helse. Nå må politikere og arbeidsgivere skjønne at det er lønn, gode arbeidstidsordninger og gode fagmiljøer som er løsningen, sier By til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bedre lønns- og arbeidsvilkår må til for å bedre rekrutteringen, mener forbundslederen, som viser til at det hvert år lyses ut 4.000 sykepleierstillinger som ikke får en eneste søker.

– Vi vil ikke se noen bedring før vi får et løft. Det må satses på bedre lønns- og arbeidsvilkår, mener By.

(NTB)