Sykepleierne går til streik

Dette kan bli dramatisk, mener arbeidsgiver.

KLAR FOR STREIK: Nå er tålmodigheten slutt. Det er aldri hyggelig å gå til streik, men nå har vi ikke lengre noe valg, sier Silje Tollefsen (26) til Dagbladet. Hun er sykepleier ved Paulus sykehjem i Oslo. Foto: HANS ARNE VEDLOG
KLAR FOR STREIK: Nå er tålmodigheten slutt. Det er aldri hyggelig å gå til streik, men nå har vi ikke lengre noe valg, sier Silje Tollefsen (26) til Dagbladet. Hun er sykepleier ved Paulus sykehjem i Oslo. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):- Nå er tålmodigheten slutt. Det er aldri hyggelig å gå til streik, men nå har vi ikke lengre noe valg, sier Silje Tollefsen (26) til Dagbladet. Hun er sykepleier ved Paulus sykehjem i Oslo.

06.00 tirsdag morgen vil sykepleierne legge ned arbeidet og gå til streik for første gang på åtte år. Norsk Sykepleierforbund (NSF) og NHO hadde frist til midnatt i dag for å bli enige, men allerede i 20.30-tida var det definitivt brudd i forhandlingene.

- Ja, det blir streik i morgen, bekrefter NSF-leder Lisbeth Normann overfor Dagbladet.

StreikeomfangNSF organiserer om lag 300 sykepleiere i de av NHO Service sine bransjer som er omfattet av kravet om tariffavtale. NSF har meldt plassoppsigelse av medlemmer i Oslo, Rogaland, Akershus og Hordaland.

Første uttak, 50 sykepleiere fra tirsdag morgen følgende steder: Oppsalhjemmet (Norlandia), Oslo Midtåsenhjemmet (Adecco), Oslo St.Hanshaugen omsorgssenter (Carema), Oslo Paulus sykehjem (Attendo Care), Oslo Boganes sykehjem (Norlandia), Rogaland.

BLIR STREIK: 06.00 tirsdag morgen legger sykepleierne  ned arbeidet og går til streik for første gang på åtte år. Foto: JOHN T. PEDERSEN
BLIR STREIK: 06.00 tirsdag morgen legger sykepleierne ned arbeidet og går til streik for første gang på åtte år. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Andre uttak, 50 sykepleiere fra torsdag morgen følgende steder: Lambertseter sykehjem (Norlandia), Oslo Madserud sykehjem (Norlandia), Oslo Haukeland sykehotell (Medirest), Hordaland Søreide sykehjem (Aleris Omsorg), Hordaland Gullhaug bo og behandlingshjem (Attendo Care), Akershus

- Dette kan vi ikke akspetere- I tilbudet fra NHO Service vil de gi sykepleierne 21 000 mindre i minstelønn enn i øvrig privat sektor og i det offentlige. De nekter å garantere full lønn under sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon. Dette kan vi ikke akseptere, uttalte leder Lisbeth Normann i NSF til Dagbladet tidligere i dag.

Tilbudet fra NHO Service har en minstelønn for sykepleiere på kr 290.000 og ingen ansiennitetsstige NSFs krav er det samme som i KS og HSHs helse —og sosiale tjenester kr 310.700, 314.300 etter 4 år, 322 800 etter 8 år og 353.700 etter 10 år.

Tilbudet fra NHO inneholder dessuten ingen minstelønn for spesialsykepleiere. NSFs krav var 330 300 i begynnerlønn, 334 200 etter 4 år, 337 600 etter 8 år og 375 400 med 10 års ansiennitet. Videre ville heller ikke NHO tariffeste full lønn under sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon, de ville ikke tariffeste pensjonsordninger og tilbudet vil svekke vernebestemmelsene knyttet til arbeidstid, opplyser NSF.

KAMPKLAR: Lisbeth Normann, leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND
KAMPKLAR: Lisbeth Normann, leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND Vis mer

Krever tariffavtaleDet er NHO Service som har klart å provosere de hvitkledde arbeiderne til streik. Sykepleierne krever tariffavtale for alle private sykehjem, noe som NHO foreløpig ikke har ønsket å innfri.

- Vi ikke kan akseptere at NHO-bedriftene skal kunne tariffeste lavere lønn og dårligere arbeidsvilkår enn sykepleiere har ellers i arbeidslivet. Vi kan ikke akseptere at bedriftene skal spare penger og vinne anbud på vår bekostning. Det er ikke slik en anstendig privat sektor fungerer, sier NSF-lederen.

StreikefareI første omgang vil en eventuell streik ramme fire sykehjem i Oslo og ett i Rogaland. Torsdag kan streiken trappes opp med streik også i Akershus og Hordaland.

Nina T. Høisæter er daglig leder i Norlandia Care, som har to av institusjonene NSF har varslet at kan bli rammet i første runde, og to av de som kan bli rammet i en andre runde. Hun innrømmet tidligere i dag at partene er langt fra hverandre, men mente likevel det var håp om å unngå aksjoner.

- Dramatisk- Vi ønsker også en tariffavtale, men innholdet er det en utfordring å bli enige om. Partene står foreløpig ganske langt fra hverandre, men vi skal til Riksmeklingsmannen, og vårt mål er å få til en avtale. Høisæter sier en eventuell streik vil være dramatisk.

Vil ha tariffavtale

Siden mars 2007 har Norsk Sykepleierforbund (NSF) forsøkt å inngå tarifffavtale med NHO Service uten å komme til enighte.

Etter brudd i forhandlingene har saken gått videre til Riksmeklingsmannen, og fra tirsdag kan det blir streik.

NHO Service tilbyr en minstelønn for sykepleiere på kr 290.000 kroner, mens NSF krever det samme som i det offentlige: 330.300 kroner i begynnerlønn.

Videre vil heller ikke NHO tariffeste full lønn under sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon og de vil heller ikke tariffeste pensjonsordninger.

- Situasjonen blir alvorlig ganske fort. Vi må etter loven ha folk på vakt 24 timer i døgnet, så det er ikke lenge en kan være uten sykepleiere, sier Høisæter.

- Vi sørger alltid for ansvarlige streikeuttak. Det er jo pasienter vi jobber med, sier Lisbeth Normann til Dagbladet.

Disse sykehjemmene blir rammet:

Første uttak (tirsdag):

• Oppsalhjemmet
• Midtåsenhjemmet
• St. Hanshaugen omsorgssenter
• Paulus sykehjem
• Borganes sykehjem

Andre uttak (torsdag):

• Lambertseter sykehjem
• Madserud sykehjem
• Haukeland sykehotell
• Søreide sykehjem
• Gullhaug bo og behandlingshjem

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer