Sykepleierne sov mens kvinnen (54) kjempet for livet

Hjertesvikten blir registrert på overvåkingen kl. 05.29, og overvåkingen ringer alarmen til sykepleierne. Pleierne våkner, men tror det er telefonen og sover videre. Medisinstudenten på overvåkingen løper ned, og finner sykepleierne sovende. Behandlingen settes i gang seks minutter etter at alarmen går. Klokka 11.15 dørkvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en sofa lå de to sykepleierne og sov mens den 54-årige kvinnen kjempet mot et alvorlig hjertesvikt, bare meter unna. Til tross for at pleierne ble vekket av alarmen, la de seg nok en gang til å sove. Kvinnen døde noen timer seinere.

Den fatale svikten ved Aker sykehus i Oslo skjedde natt til lørdag, og har rystet personalet. Firebarnsmoren døde etter at hun ikke fikk behandling for en akutt hjertestans. Dette skjedde selv om hun lå til observasjon.

Kvinnen har tidligere hatt to hjerteinfarkt og en hjerteoperasjon. Fredag kveld oppsøkte hun Aker sykehus med store brystsmerter. Intensivavdelingen var full, og kvinnen ble lagt til fjernovervåking på observasjonsposten, i tråd med sykehusets sikkerhetsrutiner.

Medisinstudenten som overvåket kvinnen via monitor, oppdaget at kvinnens hjerte løp løpsk. Hun forsøkte da å alarmere de to pleierne på posten der kvinnen lå, men fikk ikke svar. Hun prøver en gang til uten å få svar, og gikk da ut ifra at pleierne var i full gang med å gi kvinnen livreddende behandling. Likevel gikk hun en etasje ned for å kontrollere at alt gikk riktig for seg.

Utslitt

Da hun fant de to erfarne sykepleierne i dyp søvn på hver sin sofa i vaktrommet, ble det slått full alarm. De n hjertesyke kvinnen hadde da kjempet for livet i seks minutter, uten å få behandling.

- Et hjertestans-team kom til, og etter et 20 minutter langt gjenopplivningsforsøk, kviknet kvinnen til og fikk normal hjerterytme, sier sjeflege ved Aker sykehus, Odd Bakken.

- Legene som behandlet henne, var da ikke klar over at sykepleierne hadde sovet på vakt. Kvinnen ble flyttet til intensivavdelingen. Der fikk hun en ny hjertestans, og ble gjenopplivet. Neste morgen var hjertet så utslitt at det ikke klarte å pumpe lenger. Kvinnen døde i sjokk forårsaket av hjertesvikt, sier Bakken.

I rapporten fra de to sovende sykepleierne, beskrives de avgjørende minuttene slik:

  • Den kvinnelige pleieren våkner av noe hun mener er alarm via callingen, og vekker sin kollega.
  • Han mener det var telefonen som ringte. Siden den ikke ringte opp igjen, la pleierne seg for å sove på nytt.

Rakk ikke fram

Kvinnen etterlater seg en datter og tre sønner i 20- og 30-årsalderen. De ble oppringt av sykehuset lørdag morgen, og reiste straks mot sykehuset. Men to av kvinnens barn rakk ikke fram før kvinnen hadde sovnet inn.

Barnas far døde av hjerteinfarkt for få år siden. Familien har vært i kontakt med Norsk Pasientforening, og vurderer nå å skaffe en advokat. Kvinnen blir obdusert ved Rettsmedisinsk institutt.

I neste uke blir det avgjort om de to pleierne blir siktet.

Den mannlige sykepleieren er fast ansatt ved Aker sykehus, mens den kvinnelige danske pleieren er leid inn via vikarbyrået ActiveCare i Danmark. Begge er blitt permittert inntil videre.

<B>SOV PÅ POST: På denne sofaen lå de to pleierne og sov. Bare en tynn vegg skilte pleierne fra pasienten på observasjonsposten. Klinikkoverlege ved medisinsk klinikk, Else Wiik Larsen, er sjokkert. - Dette hadde ikke skjedd i mine villeste fantasier, sier hun.