Sykere enn du tror

Røykere er ikke så friske som de innbiller seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykere som går og damper og føler seg friske som fisker, har ingen grunn til å føle seg sikker. En svensk undersøkelse viser at mange røykere er sykere enn de selv tror.

- Dette er en velkjent psykologisk mekanisme. Ofte vet røykere at de ødelegger helsa si, men de nekter å ta det innover seg, sier avdelingsoverlege Erik Dybing ved Folkehelsa.

Et 60-tall røykere i 65-årsalderen oppgir i undersøkelsen at de aldri har søkt medisinsk hjelp for luftrørs- og lungebesvær. De trodde de var helt friske. Den oppfatningen støttes ikke av forskerne som undersøkte luftveiene deres. Flere var på god vei til lungeemfysem og nedsatt lungefunksjon.

- Røykere som tror de ikke påvirkes av tobakken, tar aldeles feil. Røyking innebærer en stor risiko, sier Dybing til Dagbladet.no.

Han sammenligner mentaliteten med råkjøring.

- Folk som kjører for fort, tror også at de er bedre sjåfører. Ulykker rammer alle andre, bare ikke dem selv.

Den svenske undersøkelsen bekrefter bortforklarings-teorien. Flere av røykerne fortalte at de hadde slimhoste, pip i luftrørene og dårlig kondis. Dette satte de ikke i sammenheng med nikotinvanen sin.

- Alle røykere bør undersøkes så man kan finne sykdommer i tide - også de som tror de er friske, sier undersøkelses-ansvarlig Ann Ekberg-Jansson til Aftonbladet.

<B>KONGELIG VANE:</B> Røykere ser ikke sammenhengen mellom røykinga og helseproblemene sine. Her representert ved dronning Margrethe av Danmark.