Sykkelen til 16 900 kroner ble stjålet etter bare fire dager. Forsikringsselskapet: Bare verdt 12 675 kroner

- Har du ingen rettigheter når forsikringsselskapet ditt svindler deg? spør Marius Hole (23).

FØLER SEG LURT: Marius Hole (23) betalte 16 900 kroner for en sykkel som ble stjålet etter bare fire dager. Forsikringsselskapet vil ikke dekke sykkelens verdi. Foto: Privat
FØLER SEG LURT: Marius Hole (23) betalte 16 900 kroner for en sykkel som ble stjålet etter bare fire dager. Forsikringsselskapet vil ikke dekke sykkelens verdi. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sensommeren kjøpte Marius Hole (23) en splitter ny sykkel, en Cyclocross til 16 900 kroner. Bare fire dager senere, natt til 10. august, ble sykkelen stjålet.

- Jeg har ikke førerkort og bruker sykkel som framkomstmiddel. Derfor hastet det for meg å få hjelp til å skaffe meg ny sykkel, sier 23-åringen til Dagbladet.

Det skulle vise seg seg å bli lettere sagt enn gjort.

Hakeslipp Fortløpende sendte Hole politianmeldelse, kjøpskvitteringer og epost-bekreftelser på sykkelens verdi til Sparebank 1 Forsikring. Likevel mottok han 22. august en erstatningsberegning fra forsikringsselskapet som ga ham hakeslipp.

- Jeg kunne bare ikke forstå det. Saksbehandleren hadde beregnet prisen på sykkelen til å være 12 675 kroner. Altså mer enn 4000 kroner mindre enn det jeg kjøpte den for, sier Marius Hole.
 
I telefonsamtale med saksbehandler kom det fram at prisberegningen bunnet i en kampanjepris på sykkelen som saksbehandleren hadde sett på forhandlerens nettsider.

- Jeg skulle få markedsprisen den dagen saken ble avgjort, ikke hva den var den dagen jeg kjøpte sykkelen eller den dagen den ble stjålet, sier Hole.
 
Etter telefonsamtalen sjekket 23-åringen forhandlerens nettsider, hvor det ikke forelå noen kampanjepris på samme type sykkel. I ettertid viste det seg «kampanjeprisen» kunne forklares med en datafeil hos forhandleren som derfor hadde oppgitt feil pris på nettet.

- Dette har både jeg og forhandler dokumentert overfor forsikringsselskapet, uten at selskapet har endret sin beslutning, sier Hole.

Utsolgt 23-åringen er en høyreist kar på nær to meter på strømpelesten. Derfor bruker han den største sykkelrammen på markedet (60).

- Forhandleren er utsolgt for sykkelen i denne størrelsen, og vil heller ikke få den inn igjen. Dette har heller ikke forsikringsselskapet lagt til grunn.

Nylig fikk Hole utbetalt 16 112 kroner fra forsikringsselskapet, 12 675 kroner er for sykkelen og det resterende er for ekstrautstyr som var påmontert. Selskapet har gitt til kjenne overfor Hole at de med dette anser saken som avsluttet.

Holes totalkrav var på 22 000 kroner, minus egenandelen på 1500 kroner.
 
- Jeg har tapt mer enn fire tusen kroner. Til slutt måtte jeg selge hybridsykkelen min på Finn for å demme opp for den ufullstendige utbetalingen, sier 23-åringen.
 
Politiet fant sykkelen 29. oktober fikk han en telefon fra politiet på Lørenskog, som hadde funnet sykkelen hans.

- Jeg ble hoppende glad, forteller Hole, men han gledet seg for tidlig.
 
Han ringte saksbehandler i forsikringsselskapet for å informere om at sykkelen var funnet, men fikk beskjed om at han ikke fikk lov til å hente den fordi selskapet ser på sykkelen som sin eiendom.

Skulle han ha lyst til å kjøpe sykkelen tilbake fra selskapet, måtte han gi beskjed nærmest med det samme.

- Jeg finner det underlig at jeg ikke kunne hente sykkelen min, så kunne vi blitt enige i ettertid. Jeg føler meg lurt, svindlet og veldig dårlig behandlet av mitt eget forsikringsselskap. Jeg spør meg selv hva som er vitsen med forsikring når forsikringsselskapet ikke erstatter det som blir stjålet. I og med at sykkelen kom til rette igjen, hadde det faktisk lønt seg for meg om jeg ikke hadde forsikring på den. Det er et paradoks, sier Marius Hole.

Han har nå byttet forsikringsselskap.

- Vi har vært upresise Sparebank1 Forsikring opplyser at sykkelen etter oppgjør i prinsippet er kjøpt av selskapet, og tilbakekjøp er en mulighet dersom partene blir enige. Skadelidte har ikke krav på tilbakekjøp.

Etter at Dagbladet tok kontakt innrømmer selskapet nå at de gjorde en feilvurdering da de brukte markedsprisen på avgjørelsestidspunktet for å beregne erstatningen.

- I prinsippet bruker forsikringsselskapene markedsprisen på skadetidspunktet for fastsettelse av erstatninger. Dette er en langvarig og fast praksis, sier kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen til Dagbladet og utdyper:

- Vi ser at vi har vært litt upresise ved bruk av denne bestemmelsen. I tillegg ser vi at tilbudsprisen har vært så kortvarig at det er urimelig å bruke dette som grunnlag for erstatning. Vi vil derfor, etter omstendighetene, utbetale resten av kravet, sier Brosstad.

- Tusen takk, dette er fantastisk. Jeg hadde jo egentlig gitt opp å få det jeg har krav på, sier Marius Hole når Dagbladet forteller ham om forsikringsselskapets beslutning.