Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykkelkrig også i New Yorks gater

Ikke bare i Norge syklister blir møtt med motstand. Se den kreative protesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like sikkert som flomvarsel og oppmerksomhet rundt farlige flått- og huggormbitt, er det at sykkelkrigen kommer hver vår. Her hjemme var konflikten kanskje ekstra krass i år, med åpenlys krangling mellom bilister og syklister både på gata og i avisspaltene.

Og dette skjer ikke bare her hjemme. Amerikaneren Casey Neistat ble så provosert da han ble bøtlagt med 50 dollar for ikke å ha syklet i sykkelfeltet, at han snekret sammen et svært så kreativt tilsvar til byen og ikke minst dens politienhet.

Filmen, som han har lagt ut på YouTube, begynner med at syklisten får boten og prøver å argumentere med politimannen.

- Jeg gjør jo faktisk noe godt for verden, sier han.

Politimannen nekter å høre og skriver ut den varslede boten for ikke å ha syklet i sykkelfeltet.

Faller gang etter gang Det er da Neistat begynner sin stille protest. Syklende rundt i New Yorks mange sykkelfelt nøyer han seg ikke med å vise hindrene han møter, han sykler like godt rett på dem og faller over ende gang etter gang.

Og jo, da. Han kunne ha klart å sykle utenom og spart seg mang et fall, men signaleffekten ville neppe blitt det samme.

I tur og orden kjører han rett på hindringer som søppelkasser, veisperringer, en drosje og til slutt nettopp en politibil.

- Bøtlegg de som sperrer sykkelfeltet, og ikke syklisten, er den klare oppfordringen.

Dramatisk krangel Her hjemme har vi i vår hørt historier om bilister som slår etter syklister og bevisst forsøker å ødelegge for de tråkkende trafikkantene.

Mest dramatisk var historien Kenneth Gundersen Bjørneseth fortalte til Glåmdalen og Dagbladet. Han var ute på sykkeltur med en kamerat da en bilist la seg bak dem og begynte å tute. Som svar knyttet de to nevene mot bilisten. Etter det husker ikke Bjørnseth noe før han var kastet av styret og lå i veikanten.

- Jeg opplevde at det var en ren maktdemonstrasjon fra billistens side. Han greide å utrykke veldig godt hvem det var som var størst. Men ungene mine kunne mistet faren sin, og han kunne endt opp som drapsmann. Det kan ikke være nødvendig å ødelegge to familier for å poengtere at man synes noen sykler som en tulling, sa Bjørneseth til Dagbladet.

- Ikke uvanlig Hissig oppførsel fra bilister er regelen snarere enn unntaket, framhevet syklisten.

- Nesten hver gang jeg er ute og sykler, opplever jeg liknende ting. Bilister tuter, roper eller snitter deg nesten når de kjører forbi, sa han.

Også Trygg Trafikk har merket seg den anspente konflikten mellom de på fire og de på to hjul. Direktr Kari Sandberg sa tidligere i år til Dagbladet at det er viktigere å hindre at ulykkene skjer, enn å krangle om skyld i ettertid.

- Trygg Trafikk slåss for at sikkerheten til de myke trafikantene skal prioriteres. Vi har fremmet gjentatte krav om at det må legges bedre til rette for syklende og gående, at fartsgrensene bør senkes til 30 km/t i sentrumsgater, og at det bygges ut sammenhengende sykkelveinett, sa Sandberg         

 AU, DA:  Politiet ga syklisten bot for ikke å sykle i sykkelfeltet. Men som en protest filmet han de mange sperringene, og hvordan han krasjet i dem. Også en politibil sto i veien. Foto: YouTube.
AU, DA: Politiet ga syklisten bot for ikke å sykle i sykkelfeltet. Men som en protest filmet han de mange sperringene, og hvordan han krasjet i dem. Også en politibil sto i veien. Foto: YouTube. Vis mer