Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykkelproff Anita Valen i retten mot «lastebil-bølle»

Følte seg truet av hissig lastebil-sjåfør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): -  Han var bevisst ute etter å ta meg. Jeg kastet sykkelen mot autovernet. Hvis ikke jeg hadde stoppet sykkelen hadde jeg blitt truffet. Jeg var redd, sa proffsyklist Anita Valen (37) da hun vitnet mot lastebilsjåføren (56) i Skien og Porsgrunn tingrett i går.

Påtalemyndigheten vil ha ham dømt til fengsel i 25 dager og en bot på 12 000 kroner for uforsvarlig og farefull kjøring. Sjåføren nekter, men innrømmer irritasjon og kraftig munnbruk.

Kjørte kloss inntil

Det ble ingen vanlig treningstur for proffsyklisten ved 18-tida 29. mai i år. På riksveien på Vestsida mellom Skien og Porsgrunn ble hun to ganger forbikjørt av en ni meter lang og 16 tonn tung lastebil.

Ved første forbikjøring kjørte lastebilen nær henne. Hun tok ham igjen ved neste lyskryss og skal ha vist ham fingeren. Lastebilsjåføren tutet og pekte mot gang- og sykkelstien. Det var duket for en ny konfrontasjon minuttet etterpå.

Lastebilen kom kloss bak henne, tutet og kjørte forbi så nær at proffsyklisten måtte kaste seg inn mot autovernet. Da følte hun at det gikk på livet løs. Redd og rasende fulgte hun etter lastebilen som svingte inn ved et grustak i nærheten.

Kraftig munnbruk

-  Jeg var sint og redd. «Hva er det du holder på med. Vil du ta livet av meg?» ropte jeg til sjåføren. Jeg mener han svarte ja og sa at det var mange som meg som hadde blitt liggende i en blodpøl i veikanten, sa Anita Valen i retten.

KASTET SYKKELEN:-Han var bevisst ute etter å ta meg. Jeg kastet sykkelen mot autovernet. Hvis ikke jeg hadde stoppet sykkelen hadde jeg blitt truffet, sa Valen i retten. Foto: Torbjørn Berg
KASTET SYKKELEN:-Han var bevisst ute etter å ta meg. Jeg kastet sykkelen mot autovernet. Hvis ikke jeg hadde stoppet sykkelen hadde jeg blitt truffet, sa Valen i retten. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Hun hevder at sjåføren virket stolt da han sa at «han forsøkte å ta henne».

Anita Valen har en over tjue år lang sykkelkarriere bak seg og har tråkket utallige mil langs veien både i Norge og utlandet.

-  Jeg ble skremt av hendelsen og brøt sammen i gråt da jeg kom hjem til barna mine om kvelden. Det går ikke an å leke med mennesker på denne måten. Jeg mener sjåføren bør straffes, sa en krystallklar, men rolig Anita Valen i retten.

Irritert

-  Jeg var ikke langt unna da jeg passerte, men jeg presset henne ikke ut av veien, forklarte lastebilsjåføren, som nekter straffskyld og mener Valen burde få seg en smekk av politiet for å ha syklet på rødt forbi han i lyskrysset.

-  Jeg ble en smule provosert. Sånne som henne tar ikke hensyn. Syklister trår bare i sin egen verden, sa 56-åringen.

-  Lar du deg fort provosere? spurte aktor, politiadvokat Trond W. Andersen.-  Vanligvis ikke. Men jeg blir lettere irritert når det er en gang- og sykkelsti ved siden av veien.

Lastebilsjåføren med 35 års erfaring bak rattet innrømmet at det ble en heftig krangel med Anita Valen etterpå. Han nektet for å ha sagt at han hadde tenkt å drepe henne, men innrømmet å ha slengt ut: «Jeg har kjørt forbi mange syklister som har blitt liggende i grøfta som en haug».

-  Det er ikke tilfelle, men jeg sa det fordi jeg var irritert, forklarte tiltalte.

Et kraftig utfall

Aktor, politiadvokat Trond W. Andersen, karakteriserte tiltalte som en hensynsløs sjåfør.

-  Han har med egne ordvalg vist sin aggressivitet. Han er en type sjåfør som tar loven i egne hender. Han var så irritert der og da at han med et monster av et kjøretøy, ønsket å drive praktisk opplæring av syklister.-  Han laget en unødvendig farlig situasjon. Det skjedde ikke uaktsomt, men han opptrådte forsettlig, sa aktor som la ned påstand om 25 dagers betinget fengsel og 12000 kroner i bot for tiltalte.

Først fikk sjåføren bot på 8000 kroner for brudd på Veitrafikkloven, men nektet å vedta, slik at saken havnet saken i retten. Etter å ha hørt forklaring bestemte påtalemyndigheten å skjerpe straffepåstanden og kreve fengselsstraff. Dommen faller seinere i uka.