Sykkeltur uten edle motiver

Tre nordmenn starter i dag på sykkelturen fra Oslo til Beijing. Målet er å treffe nye venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er forberedt på blant annet å riste 350 mil på dårlige grusveier gjennom Russland, sier ekspedisjonens initiativtaker, Thor Haraldsen (52) til Dagbladet.no.

- Vi har ingen edle mål med turen, motivet er det ekstreme i å sykle så langt, og vi har lyst til å treffe nye mennesker og få nye venner, sier han.

- Å bli sjuk underveis er det verste som kan skje, men vi regner med at legehjelp i Russland eventuelt ikke vil bli noe problem. Dessuten har vi med oss smertestillende, diarétabletter og antibiotika.

«Farlig» og «ugjennomførbar»

De tre mennene - Thor Haraldsen, Per Arne Aaslund (36) og Øyvind Tofte (39) - kommer først til å slappe skikkelig av når de har passert den russiske grensen.

- Visum fra det russiske konsulatet fikk vi først på mandag. Reaksjonen fra Russland da vi under planleggingen prøvde å få kontakt med det russiske sykkelforbundet, var blant annet at «kriminaliteten i Russland ville gjøre turen vår svært farlig og i praksis umulig å gjennomføre». Men vi har respekt for kriminaliteten, og tror måten vi oppfører oss på vil være mest avgjørende for hvordan russerne oppfatter oss. Dessuten er to russere med i følget vårt, og vi satser på å ha løpende kontakt med russiske medier.

To paller sportsdrikk

På den russiske grensen er det mennenes baggasje som er ventet å skape problemer.

- Vi har med oss dobbelt sett med sykler, 50 sykkeldekk, 80 slanger, 2 paller sportsdrikk og massevis av kosttilskudd, sier Haraldsen.

- Russerne vil mistenke oss for å skulle selge disse tingene, og vi har derfor vært nødt til å få en utstyrsliste godkjent av den russiske olympiske komiteen.

Kinesisk trøbbel

Også Kina har vært skeptiske til å ta imot de tre syklende nordmennene utpå høstparten.

- Vi regner med at slutten på turen kan bli problematisk. Det var vanskelig å få tillatelse til å filme i Kina. Vi planlegger å lage en dokumentarfilm fra turen, og har med en dansk videofotograf. Kineserne krevde at vi gikk i kompaniskap med kinesisk tv og at vi hadde med én person fra kinesisk tv fra grensen til Beijing.

1500 mil

Totalt skal mennene sykle 15.000 kilometer i løpet av fire måneder. Turen går først til Stockholm, deretter til Tallin og St. Petersburg. Videre går turen via Bajkalsjøen og Uralfjellene til Kina. Dagsetappene kommer til å variere mellom 200 kilometer og 70 kilometer.

- Vi regner med å ta fire hviledager ved Bajkalsjøen, for det er meningen at vi også skal oppleve litt underveis, sier Haraldsen.

- Dette området har et fantastisk dyreliv og er Europas største ferskvannsreservoar.

1000 liter vann

Vann kommer syklistene til å få bruk for underveis. Omlag 1000 liter hver regner de med på drikke.

- Vi har med oss et vannrenseanlegg fordi det er mye skitt i elvene der borte, og samtidig er det mye rust i rørsystemene, sier syklistene.

Haraldsen, Aaslund og Tofte kommer til å ha følgebil hele veien fra Norge til Beijing.

- Folk som har prøvd å sykle lange distanser i de samme områdene før oss har kollapset, det nytter ikke å sykle med 20 kilo bagasje på en slik tur, sier Haraldsen.

Prislappen på sykkelturen er omlag 1,5 million. Mye av dette er utstyr, men mennene regner med utlegg på opp mot 500 000 kroner. Selv om de har solide sponsorer, sier Haraldsen at mye av kostnadene skal dekkes fra egen lommebok.

Dagens etappe går til Charlottenberg i Sverige, og vil du følge nordmennene videre på styrkeprøven, vil de et par ganger i uka rapportere til sin egen Internettside www.ctc2000.as

<B>TIL KINA:</B> - Motivet er det ekstreme i å sykle så langt. Vi har dessuten lyst til å få nye venner, Thor Haraldsen.
<B>SISTE MÅLTID:</B> Per Arne Aaslund og Øyvind Tofte feter seg opp før turen.