Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syklister i trafikken:

Sykkelvideo fra E39 skaper sterke reaksjoner: - Arrogant og farlig

Nå legger sykkelteamet seg langflat for kritikken. 

KOMMER SEG IKKE FORBI: Da yrkessjåfør Jørgen Egenes kjørte langs E39 21. mai, ble han så frustrert på syklistene at han tok fram telefonen for å dokumentere. Syklistene, som er medlemmer av Team Sørlandsbadet, er ifølge dalig leder Atle Homme «fryktelig lei seg» for oppførselen. Video: Jørgen Egenes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag opplevde yrkessjåfør Jørgen Egenes noe de fleste bilister ville irritert seg over. I rundt åtte minutter ble han liggende bak en gruppe syklister på E39 - Sørlandets mest trafikkerte vei.

- De syklet forbi flere busslommer, men slapp meg ikke forbi. Det er veldig få forbikjøringsmuligheter på denne strekninga, og du trenger flere hundre meter for å kunne kjøre forbi med vogntog, forteller Egenes til Dagbladet.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte videoen.

- Kunne blitt stygt

Yrkessjåfør Jørgen Egenes. Foto: Privat 
Yrkessjåfør Jørgen Egenes. Foto: Privat  Vis mer

Egenes kjørte pukk og sand fra Kvinesdal til Lyngdal i Vest-Agder da han ble forhindret i å komme seg framover på veien. Etter noen minutter med fortvilelse over den saktegående trafikken, tok yrkessjåføren fram mobilen for å filme.

På et tidspunkt var farten nede i 20 kilometer i timen, og Egenes måtte ligge etter syklistene helt til Lyngdal sentrum.

- De ignorerte meg. Det samlet seg også flere biler bak meg igjen. De er voksne folk, og klarer å tenke samtidig som de sykler. Det var ganske arrogant, og ikke minst farlig. Hadde en av dem veltet, kunne situasjonen blitt skikkelig stygg, konstaterer kvinesdølen.

Sterke reaksjoner

Tirsdag ettermiddag delte Egenes den fem minutter lange videoen på sin private Facebook-profil.

«En helt vanlig dag på E39. Det er dette som er gjensidig respekt i trafikken», skriver Egenes ironisk.

  • Se utdrag fra videoen øverst i saken.

I skrivende stund er videoen sett godt over en halv million ganger, og i kommentarfeltet er det flere som kjenner seg igjen i yrkessjåførens frustrasjon.

Kommentarer som «respektløst» og «uakseptabelt» går igjen.

- Det hadde jeg ikke trodd, sier Egenes.

På tross av at Egenes selv brøt veitrafikkloven da han filmet mens han kjørte, mener han at det var riktig av ham.

- Det skrives mye om at bilister kjører for tett opp i syklister, og ikke tar hensyn. Det er alltid bilistene som henges ut som syndebukken. Jeg holdt avstand, og gjorde det jeg følte var riktig.

Egenes understreker at han også er yrkessjåfør, og er avhengig av å få levert varene i tide.

- Jeg opplever å bli forhindret av syklister på E39 i hvert fall annenhver dag. Noe må gjøres med dette. Syklister burde ikke sykle på en Europavei, mener jeg.

Ekspert: - Burde absolutt svinge inn

Det er ikke ulovlig å sykle på en Europavei, men det er noen hensyn syklisten må ta. Det påpeker Nullvisjonen-leder Torstein Salvesen, til Lyngdals avis.

Nullvisjonen jobber for «null drepte, null varige skadde» i trafikken. Salvesen har selv sett videoen, og påpeker følgende:

- Hvis du sykler i 30 km/t på E39, så bør de jo absolutt svinge inn så ofte de kan i busslommer, og dertil egnede steder for å slippe til trafikk bak dem. Det er situasjoner som dette som kan skape konflikter. Nå syklet disse syklistene forbi både busslommer og kryss. Det er viktig å vise hensyn ved å kjøre av og slippe forbi trafikken bak, sier han.

Salvesen understreker også at politi, Statens vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler at man sykler to i bredden, og dersom man er flere enn 15 i sykkelgruppa, bør man dele seg i to grupper, slik at man da får en kortere forbikjøring.

- Vi har rett og slett bommet

Det var Team Sørlandsbadet fra Lyngdal som var ute den dagen. Atle Homme er daglig leder, og legger seg langflat på vegne av senteret.

- Først og fremst vil jeg si at vi ikke vil komme med noen bortforklaringer for dette. Vi har heller ingen unnskyldninger. Vi har gjort en tabbe og en feilvurdering, sier han til Dagbladet.

Homme forteller at senteret har hatt sykkelteam på veiene i flere år, og at reglene egentlig har vært gode for hvordan man som syklist skal opptre i trafikken.

- Men her har vi rett og slett bommet. Vi er enige i kritikken, og syklistene som var på turen er fryktelig lei seg for dette, og innser at de har gjort en feilvurdering.

Greit med videopublisering

Ifølge daglig leder har Sykkelteamet Sørlandsbadet en intern justis på at man i utgangspunktet ikke skal bevege seg inn på E39, og i tilfellene hvor det skjer, skal man holde seg til korte strekninger.

- Da skal vi splittes, og sykle i puljer. Men her har vi syklet to i bredden. Bakerste mann skal da si ifra til resten om det er biler bak og at man i så fall må gi plass, forteller Homme.

Han ville gjerne vært foruten hendelsen, men synes det er greit at videoen publiseres.

- Da kan vi prøve å bruke dette til noe positivt, og ha det som et eksempel på hvordan vi ikke skal oppføre oss i trafikken, avslutter han til Dagbladet.

Se flere syklister i trafikken-videoer her:

AGGRESSIV: En syklist sparker til en kjegle som brukes til å parkere ulovlig i Philadelphia, USA. Det finner en av de ansatte ved begravelsesbyrået som bruker kjeglene seg overhodet ikke i. Video: Cheekflapperer / You Tube Vis mer
REKKER IKKE BREMSE: Myles Gatherer (29) sykler langs en sykkelvei i London, i det to forgjengere løper over veien. Han klarer å svinge unna, men rekker ikke å bremse for bilen som kommer inn i krysset. Video: Myles Gatherer Vis mer
SINT: En sint syklist viste fingeren til sjåføren av en buss på vei ut av Oslo langs Gamle Mosseveien torsdag ettermiddag. Syklisten benyttet ikke seg av sykkelstien ved siden av veien. Video: Med tillatelse fra passasjer Vis mer
FORBANNET: Den britiske syklisten Andy Rolfe ble nesten kjørt ned av en av bussene til sykkellaget Sky Team. Video: Twitter/ Andy Rolfe Vis mer
Hele Norges coronakart