Birkebeinerrittet:

Syklet 15 kilometer med nakkebrudd

Forteller om den traumatiske hendelsen fra sykkelløpet.

SKADET: Reidar Bjørkli kom utfor en stygg ulykke under Birkebeinerrittet i år. Foto: Privat
SKADET: Reidar Bjørkli kom utfor en stygg ulykke under Birkebeinerrittet i år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Reidar Bjørkli hadde grugledet seg lenge til årets Birkebeinerritt, som gikk av stabelen 27. august tidligere i år.

Den 59 år gamle gifte tobarnsfaren fra Lier hadde trent hele våren og sommeren til årets store begivenhet, og hadde et sterkt ønske om ny rekord gjennom rittet.

Med 15 kilometer igjen av rittet, lå han godt an. Reidar hadde klart å klamre seg fast til de beste syklistene i puljen hans og lå an til å komme i mål på rekordtid. Men på vei ned fra Sjusjøen opplevde Reidar alle syklisters verste mareritt.

- Stupte over sykkelen

- Vi syklet ned en trase fra Sjusjøen i høy fart. Plutselig ble styret revet ut av armene mine og jeg stupte over sykkelen. Jeg havnet rundt 20-30 meter fra det antatte hullet som felte meg. Syklisten bak meg kjørte over ryggen min og krasjet selv, sier Reidar til Dagbladet.

Brukne og bristede ribbein og brudd i øvre halsvirvel, i tillegg til store sår på hendene, var resultatet av det stygge fallet.

Trosset smertene

På tross av alle skadene og førstehjelppersonell som anbefalte ham å avbryte rittet, så satte Reidar seg opp på sykkelsetet igjen, og kom seg til mål. Med en imponerende tid på tre timer og 18 minutter.

- Det var et stort blodsøl. Jeg blødde fra hodet, nesa, leppene og inni munnen. Jeg hadde veldig vondt i nakken de siste 15 kilometerne, men jeg ante ikke at jeg hadde brudd i den på to forskjellige steder. Da hadde jeg nok brutt selv. Jeg ble heldigvis tatt godt hånd om da jeg kom i mål.

Saken har tidligere blitt omtalt av Lierposten.

BRUK HJELM: Slik så Reidars hjem ut etter møtet med bakken. Han er redd det ville gått veldig galt om han ikke hadde hatt den på hodet. Foto: Privat
BRUK HJELM: Slik så Reidars hjem ut etter møtet med bakken. Han er redd det ville gått veldig galt om han ikke hadde hatt den på hodet. Foto: Privat Vis mer

Da bar det rett til sykehuset Innlandet, hvor han fikk bekreftet alle skadene.

- Ved siden av meg på sykeværelset lå en annen syklist, som hadde falt og brukket kragebeinet. Det punktet var et utsatt sted i løypa, sier Reidar, som stilte til start på årets ritt for sjuende gang.

FARLIG: Med stjålne kaféstoler festet til elsparkesykler, filmer personer hverandre når de kjører av gårde. Video: Fredrik Wahlstedt / Twitch.tv/Slop3. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemic Sound. Vis mer

- Deprimert

Når Dagbladet snakker med Reidar onsdag kveld har han nettopp vært på apoteket for å kjøpe smertestillende medisin. Han har fortsatt på seg nakkekrage og må bruke den i tolv uker.

- Jeg er skuffa og lei meg akkurat nå. Jeg hadde så utrolig lyst på en ny rekord, og det lå så bra an. Nå er jeg ganske langt nede. Samtidig er jeg glad for at kroppen kommer til å bli hel igjen, og at jeg har følighet i armer og bein.

Reidar forteller at årets fall under «Birken» var hans verste noensinne. 59-åringen sier samtidig at han har hatt mye uflaks på sykkelsetet tidligere.

- Jeg har nok hatt seks-sju stygge fall fra sykkelsetet de siste ti åra, noe som gjør at man må vurdere risikoen man utsetter seg for.

- Utsatte steder

Reidar syklet i første pulje i aldersklasse 55-59 år under Birken, og forteller at det er mye farligere å sykle når man gjør sitt ytterste og kniver med konkurrentene.

- Noen av segmentene i rittet er ganske smale og jeg synes det er noen utsatte steder vi sykler på under Birken.

- Men vi vet jo at det er litt farlig å sykle?

- Ja, og det må man akseptere. Birken skal være et utfordrende ritt, og jeg har alltid gledet meg til å sykle her. Jeg bebreider ikke arrangør eller trase, som er godkjent av Norges Cykleforbund. Jeg vil likevel si at akkurat der jeg falt, var det et antatt hull som burde vært fikset dagen før.

- Trist med skader

Sportssjef og rittleder for Birken, Sølvi Amundsen Aas, forteller Dagbladet at de er veldig opptatt av sikkerhet og gjennomfører alltid en sikkerhetsbefaring i traseene før ritt. Samtidig sier hun at syklistene må være klar over at det er en viss risiko for skader, spesielt når de sykler i høy fart, og for å vinne.

- Jeg vil først si at det alltid er trist når noen skader seg. Vi prøver alltid å etterstrebe at løypa syklistene kommer seg gjennom er så sikker som mulig.

Aas kan fortelle at de registrerte to sykehusinnleggelser blant de 4400 deltakende syklistene under årets Birken, hvor Reidar var et av tilfellene. For to år siden var det 13 personer som ble sendt til sykehuset av 6123 påmeldte.

UFORSVARLIG: I England blir en mann dømt til 15 måneder fengsel etter å ha kjørt en bil i togskinnene. Video: KameraOne Vis mer

Videre forteller Aas at daglig leder i Birken har snakket med Reidar i ettertid av skaden for å høre hvordan det gikk med ham, i tillegg til å sende blomster.

- Vi vet at det er en ulykkesutsatt strekning der Reidar falt, på vei ned fra Sjusjøen. Det blir ekstra risikofylt når man kjører ned i høy hastighet, med mål om merket i tankene og slitne kropper. At denne skaden skjedde beklager vi. Vi ønsker Reidar god bedring, avslutter Aas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer