Syklet inn Earth Hour med energimaraton

Og i Sydney benyttet folk anledningen til romantiske stearinlys-dater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

  (Dagbladet.no): I Norge forbereder mange seg på å slokke lysene 20.30 i kveld for å markere Earth Hour. Men andre steder på jordkloden er allerede kampanjen godt i gang.

Lørdag startet den ved at hus ble mørklagt på Chathamøyene i Stillehavet, ifølge NTB.

Og i løpet av lørdagen kommer lysene til å bli slukket på det ene landemerket etter det andre i 80 land som et symbol på at verden må gjøre mer for å hindre global oppvarming.

Ifølge de australske arrangørene vil i alt 829 landemerker bli mørklagt, blant annet Peterskirken i Roma, Egypts pyramider, Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York.

Miljøverngruppa WWF, som startet Earth Hour i 2007, håper at én milliard mennesker vil delta i årets aksjon. Sydney holdt den første markeringen i 2007, og også i dag ble blant annet det berømte operahuset mørklagt, ifølge nyhetsbyrået AP. Flere byer var også med i fjor, men det er først i år at interessen har eksplodert for arrangementet.

I Sydney ble det blant annet arrangert speed-dating i romantisk stemning med stearinlys, og flere utendørskonserter.

Kina var med i kampanjen for første gang, og der ble lysene slukket i de enorme OL-anleggene Fugleredet og Vannkuben.

I Oslo blir lysene blant annet slukket i Operahuset.

Hvordan markerer du Earth Hour? Send SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no.

Earth Hour-arrangementer i Norge

Oslo
* Sinsen ungdomskorps spiller opp under ledelse av dirigent Frank Brodal kl. 19.30
* Monica Emilie Herstad, HerStay performance kl. 20.00.
* Appeller ved Byrådsleder Erling Lae og generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson kl. 20.25.
* Lysene slukkes kl. 20.30.
* Jazzsaksofonist Petter Wettre spiller med Rådhusets klokkespiller Vegard Sandholt kl. 20.30.

Trondheim
* Trondheim kommune som også var eneste deltaker fra Norge under Earth Hour i 2008, har oppfordret alle kommunale enheter til å slukke alle lys bortsett fra dem som er strengt nødvendige av sikkerhetshensyn. I tillegg oppfordrer Trondheim kommune innbyggerne til å skru av den såkalte standby-strømmen; PC-skjermer, TV, mobilladere osv.
* Ved lysslukkingen klokken 20.30 vil Nidar AS, vinner av fjorårets energisparepris, slukke utvendig reklameskilt og lys i lokalene hvor det ikke foregår produksjon.
* RBK slukker lyset i Brakka og på stadion, og de sender stafettpinnen videre til andre tippeligaklubber i Norge.
* I tillegg har en rekke andre kjente bygg bekreftet at de vil slukke lyset; blant annet Nidarosdomen, Festningen, Granåsen, Hovedbygget på Gløshaugen, Munkholmen, Studentersamfunnet, Tyholttårnet, Lysløypene, KBS, Trondheim Torg og Trondheim Energi.

Lom
* I Lom er det planlagt en erotisk eventyrstund for voksne: «Lite ljos men mykje varme», denne blir holdt foran peisen på Kvaale Gard med Endre Skjåk og Ole Jonny Bekkemellem.
* Lom kommune slukker alle lys i kommunale bygg og stavkirken vil også mørklegges.

Stavanger
* Rådhuset slukker lyset og oppfordrer andre i kommunen til å delta på kampanjen.
* Andre kjente bygg i Stavanger vil også slukke lyset: Domkirken, Byparken, Fontenen i Breiavannet, Rogaland Teater, Kongsgård skole, Valbergtårnet, Breidablikk, Ledaal, Vanntårnet på Buøy, Stavanger sentrumsforening, Konserthuset i Bjergsted, Sverd i fjell, Skagen Brygge Hotell, SAS hotellet, Rica Park hotell, Odfjell Drilling, Oljedirektoratet, Viking Fotball og ikke minst Rogaland fylkeskommune.

Arendal
Kommunen har utfordret utelivet i Arendal til å slukke lyset i tillegg til å slukke lyset i egne og kommunale bygg.
* Aktiviteter i regi av Speideren og Turistforeningen: folk kan være med på å lage pinnebrød og annet på bål hvis de tar turen til Sam Eydes plass. Her vil det også være nedtelling på storskjerm før lysslukkingen klokken 20.30 og alle lysene rundt vil slukkes og bli erstattet av fakler, Canal Street vil også slukke lyset.
* I mørket kan man oppleve et lyssjongleringsshow i regi av Spinn Sirkus Skole.
* I tillegg blir det aktivitet i Kulturhuset med til sammen 700 gjester og en avsluttende konsert med Ingrid Bjørnov.

Kristiansand
* Miljøagentene arrangere aktiviteter for barn fra 12 til 16 på Øvre Torg. Her kan man også få med seg tips om energisparing og profilering av lokale «klimabedrifter».
* Fra klokken 19 til 20 blir det debatt i Earth Hour ånd i Byhallen, der deltakere kommer representerer grønn energi, oljeindustri og lokale partier. I tillegg til det vil det være kortreist/økologisk mat på menyen for tilhørere.
* Under selve Earth Hour-timen vil alle lys i Kvadraturen, Kommunale bygg og store bedrifter slukke lyset. Artist Thom Hell spiller på torget (dette vil vises på storskjerm) og vil bli en flott kulturell markering.
* Ellers blir det Filosofikafé med Geir Berthelsen fra World Institute of Slowness.

Bergen
* Bergen kommune vil i samarbeid med BKK slukke lyset i Rådhuset og andre kommunale bygg samt parklys i sentrum i en time mellom kl. 20.30 og 21.30.
* Det vil også bli arrangert to konserter med levende lys, og et eget opplegg i Musikkpaviljongen i regi FN-studentene.
* Bergen vitensenter VilVite arrangerer forestillingen «Slukk lyset — tenn håpet», som fokuserer på energisparing for barn og ungdom. Forestillingen går klokken 15 på selve Earth Hour-dagen.
* Konsert med Karoline Krüger i Landås kirke. Dette er en invitasjon til alle som vil bruke timen hvor lyset er av — til en gratis, akustisk og autentisk konsertopplevelse med stearinlys.

Moss
* I Moss vil kirkeklokkene ringe Earth Hour-timen inn og Moss kirke inviterer til en stille time i kirken.
* På dagen vil Natur og Ungdom ha en stand i gågata fra klokken 12 til 16, der de informerer om Earth Hour og klimakrisen.
* Et arrangement i regi av Moss kommune i Borggården kl. 20 har appell, musikk, fakler og mørklagt kvartal på menyen.

Tromsø
* Tromsø kommune holder et arrangement på Stortorget klokken 20. Når lyset slukkes i alle kommunale bygg og i sentrum, vil det være fakler og et blandet kor. Også gatelyset vil være borte denne timen mellom 20.30 og 21.30. Dette gjelder på Tromsøya (med unntak av Hamna) og på strekningen Solligården-Tønsvika på fastlandet. Tromsø kommune anbefaler å la bilen stå denne timen — eller i det minste å kjøre meget forsiktig!

Ås
Ås kommune inviterer til konsert med Gunhild Nyborg på Galleri Texas på stasjonen, hun har med seg Per Einar Watle (Christianssand String Swing Ensemble) på akustisk gitar og Jens Fossum (Fossum-Aarum quartet, Sigurd Köhn kvartett) på kontrabass.

Bærum
* Markering av Earth Hour i Sandvika utenfor Musikk kafeen i Brambanisvei 2 kl. 20.30. Det tennes et stort hjerte på elvebredden i Byparken som et symbol på at vi bryr oss om vår klode og at vi ønsker å jobbe mot den globale oppvarmingen. Det blir appell fremført av Håkon Kenich, en elev ved Bjørnegård ungdomsskole. I tillegg vil en representant for klimapanelet i Bærum vil si noen ord. Chorus Felix fremfører to sanger fra verket «Messe for en såret jord» av Ketil Bjørnstad.

Halden
* Halden kommune oppfordrer alle sine innbyggere og næringslivet til å delta på Earth Hour, de vil også slukke alt lys i kommunale bygg. Alle i Halden kan også være med på en markering arrangert av Opplev Østfold og Curtisen, de inviterer til en kveld på Fredriksten festning som starter med middag på Curtisen. Menyen vil ha fokus på kortreist mat og klokken 20.30 blir det fakkelvandring sammen med Karl den syvende.

Gjerdrum
* I Gjerdrum er det mye som skjer for dem som vil samles for å markere et ønske om handling mot klimaendringene. Under Earth Hour-timen, fra klokken 20.30, vil ordføreren holde tale på Ungdomshuset og lysene slukkes, etter det går et fakkeltog arrangert av Ungdomshuset v/Veronica Ottesen, fakkeltoget går i Ask, fra Ungdomshuset og tilbake til Ungdomshuset. Etter endt fakkeltog vil klubben være åpen med «åpen cafè» fram til kl. 23. Her er alle invitert.

Lardal
* Lardal kommune oppfordrer alle som har lyst til å være med på en fellesmarkering og møte opp på parkeringsplassen ved Svarstad kirke lørdag med stearinlys og noe varmt å drikke. Og kommunen oppfordrer alle som ønsker å komme om å slukke lyset hjemme før de kommer.

Eidsvoll
* Eidsvollbygningen slukker all flombelysning for første gang siden 1960-tallet. Kommunen vil også lukke lyset i Rådhuset.

Tvedestrand
* Kommunen slukker lyset i sine bygg og Rådmannen tar selv ansvar for å slukke lys i rutebilbygget der kommuneadministrasjonen holder til. Presis kl. 20.25 setter han på alle lys i huset, og presis kl. 20.30 slukker han alle lys og mørklegger hele Rutebilbygget som symbolsk aksjon for å få alle i hele Tvedestrand til å markere en time for miljøet.

Askøy
* I Askøy vil Norges lengste hengebru, Askøybrua, slukke perleraden under Earth Hour timen for å vise at Askøy er opptatt av klimaet. I tillegg til Askøybrua slukker alle offentlige bygg lyset innenfor hva som er forsvarlig.

Molde
* Molde kommune vil sørge for at gatelysene langs alle fylkesveier, kommunale veier og de aller fleste riksveiene i kommunen blir slukket under Earth Hour-timen. Samtidig vil lysene ved rådhuset slukkes, samt belysning i andre kommunale bygg. Lys som må stå på av rent sikkerhetsmessige årsaker, vil ikke bli slukket.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer