Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

British Medical Journal om sykling og helse

Sykling til jobb halverer risikoen for kreft og hjertesykdom

Forskere fulgte 250 000 jobbpendlere i fem år.

SYKLER TIL JOBBEN: Helseminister Bent Høie (H) og Heikki Holmås (SV) markerte starten på årets Sykle til jobben-aksjon foran Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
SYKLER TIL JOBBEN: Helseminister Bent Høie (H) og Heikki Holmås (SV) markerte starten på årets Sykle til jobben-aksjon foran Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å sykle til jobb ser ut til å redusere risikoen betraktelig for å få kreft og hjertesykdom, skriver BBC.

En fersk studie, publisert i siste utgave at anerkjente British Medical Journal (BMJ), viser at aktiv jobbpendling med sykkel reduserer generell dødsrisiko med 41 prosent, forekomst av kreft med 45 prosent og hjertesykdom med 46 prosent.

Den femårige studien av 250 000 britiske jobbpendlere viser også at det er fordelaktig å gå til jobb framfor å bruke offentlig transport eller ta bilen, men sykling ser ut til å være mer effektivt.

- Klart bevis

Det Glasgow-baserte forskerteamet sammenliknet folk som bruker kroppen på vei til jobb med folk som velger en mer stillesittende framkomstmåte.

I løpet av femårsperioden forskerne fulgte de 250 000 menneskene, døde 2430 av dem. 3748 ble diagnostisert med kreft og 1110 opplevde hjerteproblemer.

Det viste seg altså at de syklende jobbpendlerne nær halverte risikoen for kreft og hjertesykdom.

- Dette er virkelig klart bevis på at personer som pendler på en aktiv måte, spesielt ved sykling, har lavere risiko, sier doktor Jason Gill, en av forskerne bak studien, til BBC.

HELSEGEVINST: Helseminister Bent Høie kommer syklende til Sykle til jobben-aksjonen foran Stortinget. Det burde han gjøre så ofte han kan, ifølge britiske forskere. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
HELSEGEVINST: Helseminister Bent Høie kommer syklende til Sykle til jobben-aksjonen foran Stortinget. Det burde han gjøre så ofte han kan, ifølge britiske forskere. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer

Syklistene beveget seg gjennomsnittlig rundt 48 kilometer per uke på to hjul, og jo lenger de sykler, jo større synes helseeffekten å være.

BMJ-studien viser at også gange reduserer sjansen for å utvikle hjertesykdom, men effekten var mest synlig blant folk som går mer enn ei mil i uka.

Folk som kombinerte sykling og kollektivtransport til jobb hadde også positiv helseeffekt av det, viser studien.

Andpusten

Måten studien ble utført på, vanskeliggjør å trekke bastante slutninger om årsak og virkning.

Helseeffekten var imidlertid fortsatt der, selv etter at statistikken ble justert for andre potensielle forklaringer som røyking, kosthold og kroppsvekt.

Det kan altså ikke fastslås gjennom studien at årsaken til at sykling reduserer kreftrisikoen er relatert til at folk går ned i vekt.

GENIALT: Slik renser du sykkelkjedet med to tanbørster på 30 sekunder. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Andre mulige forklaringer kan være at syklister blir slankere, selv om de beholder kroppsvekta, og de kan ha lavere nivåer av betennelse i kroppen.

Sykling er antatt å være bedre enn å gå, da aktiviteten gjerne pågår lengre og er mer intens.

- Denne studien bidrar til å sette fokus på de potensielle fordelene med å øke aktiviteten i hverdagen. Du trenger ikke å dra på et treningsstudio eller løpe maraton. Alt som gjør deg litt varm og andpusten, kan bidra til å gjøre en forskjell, sier Clare Hyde ved Cancer Research UK til BBC.

- Stor helsegevinst

Professor Ulf Ekelund på seksjon for idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole sier dette er nok en studie som bekrefter at fysisk aktivitet er viktig for å forebygge helsefare og tidlig død.

- Tidligere studier har også vist en risikoreduksjon i størrelsesorden 30-40 prosent for tidlig død eller alvorlig sykdom. I et folkehelseperspektiv, ville det gi stor helsegevinst om folk som er stillesittende begynte å bevege seg bare litt, sier Ekelund.

Professoren synes det mest interessante ved BMJ-studien er at den ser på transport til og fra jobb.

- Det er det unike ved studien, for det finnes ikke mange tidligere studier som har sett på dette. Det er også interessant at forskerne kan sammenlikne effekter av sykling og gange. At sykling gir størst helsegevinst, kommer nokså sikkert av at det er en mer intensiv aktivitet, sier Ekelund.

- Utrolig gledelig

Onsdag denne uka tråkket Norges bedriftsidrettsforbund igang 44. utgave av Sykle til jobben-aksjonen. I fjor deltok mer enn 35000 norske jobbpendlere, og allerede har 31000 mennesker tegnet seg til årets kampanje.

- At aktiv reisevei er sunt, er noe vi alltid har visst, men tallene fra denne studien er jo fantastiske. Det er utrolig gledelig, sier prosjektleder for Sykle til jobben-aksjonen i Norges bedriftsidrettsforbund Lotte Frost og legger til:

- Jeg har også alltid ment at godt humør er viktig for helsa, og aktiv reisevei gir godt humør.

GRUNNLEGGENDE TEKNIKK: Det eneste du trenger for å lære å trikse er en BMX-sykkel, hjelm og masse tålmodighet. To av Norges beste BMX- og dirt-syklister Adrian Tell og Didrik Dege Dimmen lærer deg noen basistriks. Video: ANDERS S. FOUGNER Vis mer
Hele Norges coronakart