British Medical Journal om sykling og helse

Sykling til jobb halverer risikoen for kreft og hjertesykdom

Forskere fulgte 250 000 jobbpendlere i fem år.

SYKLER TIL JOBBEN: Helseminister Bent Høie (H) og Heikki Holmås (SV) markerte starten på årets Sykle til jobben-aksjon foran Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
SYKLER TIL JOBBEN: Helseminister Bent Høie (H) og Heikki Holmås (SV) markerte starten på årets Sykle til jobben-aksjon foran Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å sykle til jobb ser ut til å redusere risikoen betraktelig for å få kreft og hjertesykdom, skriver BBC.

En fersk studie, publisert i siste utgave at anerkjente British Medical Journal (BMJ), viser at aktiv jobbpendling med sykkel reduserer generell dødsrisiko med 41 prosent, forekomst av kreft med 45 prosent og hjertesykdom med 46 prosent.

Den femårige studien av 250 000 britiske jobbpendlere viser også at det er fordelaktig å gå til jobb framfor å bruke offentlig transport eller ta bilen, men sykling ser ut til å være mer effektivt.

- Klart bevis

Det Glasgow-baserte forskerteamet sammenliknet folk som bruker kroppen på vei til jobb med folk som velger en mer stillesittende framkomstmåte.

I løpet av femårsperioden forskerne fulgte de 250 000 menneskene, døde 2430 av dem. 3748 ble diagnostisert med kreft og 1110 opplevde hjerteproblemer.

Det viste seg altså at de syklende jobbpendlerne nær halverte risikoen for kreft og hjertesykdom.

- Dette er virkelig klart bevis på at personer som pendler på en aktiv måte, spesielt ved sykling, har lavere risiko, sier doktor Jason Gill, en av forskerne bak studien, til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.