Syklisk i IT

Nasdaq fortsetter å falle. Kanskje teknologiaksjer er som andre aksjer? Når skal Oslo Børs innse at aksjer som sådan reprises? Følg med InFocus, Nera og PhotoCure.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elendigheten på Wall Street vil ingen enda ta, synes det som. Nasdaq falt nye to prosent i går og har nå nådd et nivå vi ikke har sett siden oktober 1998. Også Dow Jones Industrial er under press, selv om indeksen fremdeles er over bunnen som ble nådd 22. mars.

Det er rett og slett ingen såkalte triggere i markedet. Ennå har vi til gode å høre noen selskaper melde om bedring i sine markeder. I beste fall hører man selskaper si de ikke er berørte av den økonomiske nedturen, men dem tror man liksom ikke helt på. Og det med rette: Det gikk mindre enn en måned fra Oracle sa at alt var OK til resultatvarselet kom.

Etter at Nasdaq har falt ufattelige 68 prosent på litt over ett år, er det fristende å si at det verste er over. Slik enkelte har gjort den siste måneden.

Problemet er at investorene ikke synes å skjønne eller tolke den sykliske nedturen som teknologiaksjene er inne in. For ett år siden var investorene villige til å betale et pris/fortjenesteforhold (P/E) på over 100 på det som nå ser ut til å være toppinntjeningen (på kort sikt i alle fall). Nå vil ikke investorene ha de samme aksjene på P/E 25.

Hva har skjedd? En besnærende tanke er at markedet i fjor var preget av 'irrational exuburance' (overdreven optimisme) mens det nå er preget av 'irrational pessimism'. Markedet har ikke alltid rett. Det ser man i ettertid, men ofte har det rett, og det er ikke mange som tør vedde på at markedet nå tar feil.

Og problemet ligger nok i den voldsomme farten som den sykliske nedturen i teknologi har vist. Mye kan tyde på at teknologi er enda mer syklisk i sin natur enn de industriene som tradisjonelt har blitt ansett som supersykliske. Som skog-, stål- og aluminiumsindustrien.

Disse sistnevnte industriene var kjent for å utvide kapasitet så snart man fikk mer penger mellom hendene. Den store kapasitetsøkningen gikk fort over til overkapasitet ved litt avmatning i etterspørselen. Med årene har imidlertid disse industriene lært seg disiplin, og det investeres ikke så tungt lenger, selv i gode tider.

Men mye kan tyde på at IT-bransjen ikke har opplevd dette, enda mindre lært av det. Her har det vært investert ekstremt mye de senere årene for å møte det man trodde ville være en umettelig og høy etterspørsel i evig tid. Den voldsomme investeringstakten skapte økonomisk vekst og sterk resultatvekst hos teknologiselskapene.

Nå viser det seg at nedturen blir mye verre enn noen kunne forestilt seg. For bedriftene synes det enda lettere å stoppe investeringene i teknologi enn først antatt. I alle fall for en kort stund. Kanskje dagens PC'er holder et par år til? Kanskje dagens programvare duger en stund til?

Dersom teknologi viser seg å være vel så syklisk som øvrige industrier, skal selskapene i denne sektoren prises lavere. Ja, kanskje er det slik at teknologiaksjer heller ikke bør prises noe særlig over 20 ganger inntjeningen?

I så fall skal Nasdaq videre ned.

Resten billig?

Hva så med resten av markedet? Mange såkalte defensive aksjer, farmasi og næringsmidler handles fortsatt på P/E 20 og høyere. Dersom alt ved aksjemarkedet skal tilbake til slik det har vært gjennom lange tider, er heller ikke disse aksjene spesielt billige.

Investorguru Warren Buffet er én av dem som mener aksjer ikke skal prises på noen annen måte nå enn de alltid har blitt gjort. Han finner derfor at aksjemarkedet i seg selv fortsatt ikke er billig, men at enkelte aksjer er blitt billige.

Skal vi tro Buffet er det bare å innse at aksjemarkedet har nådd et nivå der inntjeningen må innhente prisingen før vi kan forvente videre kursoppgang. Det betyr et kjedelig aksjemarked i mange år fremover.

Og hva så med Oslo Børs? Ser vi på nedenstående graf har ikke Oslo Børs fulgt USA med ned. Høye oljepriser og optimistiske nordmenn har gjort at markedet bare har ventet på at uroen ute skulle gi seg. Men med de seneste signalene fra Japan og Europa, og selvsagt USA, tyder mye på at verdensøkonomien vil vokse mindre. Da vil heller ikke Norge slippe unna.

Her hjemme er det snart påske, og aktiviteten vil nok falle markert allerede fra i morgen av. Kanskje blir markedet korsfestet i løpet av påsken for så å stå opp? På den annen side er ikke det norske markedetengang forrådt.

Følg med Nera i dag. Konkurrenten DMC Stratex, et selskap som driver med trådløst bredbånd som norske Nera, falt 22 prosent i kurs etter at selskapet kom med resultatvarsel for sitt fjerde kvartal.Selskapet venter nå et resultat på 9-11 cent per aksje, mens markedet har ventet 16 cent.

Årsaken til resultatsvikten er mindre salg til de lokale mobiloperatørene som sliter med høy gjeld. Nera har nok en bedre kvalitet på sin kundeportefølje, men følg likevel med aksjen, som sluttet under 30 kroner i USA i går.

Følg også med bioteknologiselskapet PhotoCure som holder presentasjon i formiddag.

Finanskanalen refererte i går en melding fra Reuters om at RCL hadde satt bestilling av to nye skip på hold. Reuters har nå sendt ut en melding om at ingen slik melding fra RCL ble sendt ut. Vi beklager at vi refererte denne ukorrekte meldingen.

Følg også med InFocus som sluttet helt nede til omlag 123 kroner i USA i går.