Syklist (35) frikjent for drapstiltale

Var tiltalt for uaktsomt drap etter sykkelulykke.

TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Foto: Fredrik Hove / Hove Media
TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Foto: Fredrik Hove / Hove MediaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 35 år gamle mannen som var tiltalt for uaktsomt drap etter en sykkelulykke, ble i dag frikjent for uaksomt drap i Oslo tingrett, melder NRK.

Fagdommeren gikk inn for å dømme 35-åringen for uaktsomt drap, men de to legdommerne frifant ham.

Til kanalen sier forsvarer Thomas Randby at 35-åringen er lettet over å være frifunnet, men at han samtidig synes det er tungt å bære med seg videre ansvaret for dødsfallet.

Krasjet på fortauet Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo.

Mannen var ifølge NTB på vei hjem fra nattevakt som sykepleier og brukte fortauet og krysset Sognsveien i Oslo på vei østover. Like før han kom til Ullevål sykehus, var han ikke oppmerksom på kvinnen som kom syklende motsatt vei. Han syklet på kvinnen slik at hun mistet balansen og veltet ut i den tett trafikkerte Kirkeveien. Der ble hun påkjørt av 20-bussen og døde etter kort tid av skadene

Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene.

Aktor Anders Mandal Funnemark mente at den 35 år gamle mannen - som er en svært erfaren syklist, og blant annet har deltatt i sykkelrittet «Birken» flere ganger - måtte dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt drap.

Fikk betinget 35-åringen ble frikjent etter drapstiltalen - men dømt for å ha brutt to paragrafer i vegtrafikkloven. Den ene regulerer sykling på fortauet, som er tillatt når det ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

Den andre gjelder kravet til alle trafikanter om å ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare eller voldes skade.

For dette ble han dømt til 60 dagers betinget fengsel. Han må også betale 45 000 kroner i oppreisning til de etterlatte.

Uvanlig Siktelse for uaktsomt drap etter trafikkulykker forekommer ofte når det er bil involvert.

Det er svært sjeldent at syklister blir siktet for det samme.

Politiet mente imidlertid at syklisten (35) oppførte seg så uaktsomt i trafikken oktobermorgenen for et halvt år siden, at han ble siktet og seinere tiltalt for uaktsomt drap.

Retten var ikke enig.

SLIK SKJEDDE ULYKKEN: Denne grafikken viser hvordan sykkelulykken skjedde. Den tiltalte syklisten ble frikjent i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SLIK SKJEDDE ULYKKEN: Denne grafikken viser hvordan sykkelulykken skjedde. Den tiltalte syklisten ble frikjent i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer